Sulamada verimi artýran otomasyon yatýrýmlarýna aðýrlýk verilecek
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü (DSÝ), tarlalarda su tüketimini düþürerek israfý önleyen, bitkilerin saðlýklý büyümesini saðlayan ve tarýmsal üretim verimliliðini artýran sulama otomasyonu çalýþmalarýný sürdürüyor.

Yapay zeka destekli otomasyon çalýþmalarý kapsamýnda, toprak nem sensörleri, hava durumu istasyonlarý ve bitki ölçüm cihazlarý kullanýlarak tarým arazilerindeki nem düzeyi, hava koþullarý ve bitkilerin durumu gibi önemli veriler toplanýyor. Elde edilen veriler bulut tabanlý platformlarda iþlenerek çiftçilere gerçek zamanlý sulama imkaný sunuyor. Böylece çiftçiler, bitkilerin sulama gereksinimlerine iliþkin daha hassas bilgileri saðlýyor ve su kaynaklarýný israf etmeden verimli þekilde kullanabiliyor.

DSÝ, sulamada otomasyon çalýþmalarý kapsamýnda Adana Ýmamoðlu sulamasý 4. kýsýmda 3 bin 333 hektar, Afyonkarahisar-Çay-Selevir sulamasýnda 410 hektar, Afyonkarahisar Çobanlar-Seyitler sulamasýnda 250 hektar ve Denizli Hasanbeyler Göleti sulamasýnda 212 hektar alanda otomasyon sistemlerini tamamlayarak iþletmeye aldý. Ayrýca 58 bin 832 sayaç, sulama otomasyonunu desteklemek için kullanýlmaya baþlandý.

Bu yýl içinde otomasyon þartnamesi hazýrlama çalýþmalarýna baþlayan DSÝ, yürürlüðe girecek þartnameye göre otomasyona geçilecek projeleri belirleyecek.

- OTOMASYON SÝSTEMÝNÝN FAYDALARI

Sulamalarda yaklaþýk yüzde 40 tasarruf saðlayan otomasyon sistemiyle istenilen zaman ve sürelerde sulama yapýlmasý ve güneþ ýþýnlarýnýn etkisini azalttýðý anlarda suyun buharlaþmadan topraða iþlemesi saðlanýyor. Personel yardýmýna ihtiyaç duyulmadan profesyonel malzemelerle sistematik þekilde sulama iþlemleri otomatik olarak yerine getiriliyor.

Otomasyonla su kullanýmýný optimize edilerek su maliyetleri azaltýlýyor.

Sistem sayesinde, gereksiz enerji kullanýmý engellenirken, sulama sisteminde bulunan ekipmanlar korunuyor. Ýþçilik maliyeti azalýyor, manuel sulama iþlemlerinden kaynaklanan zaman kaybý ortadan kalkýyor.

Sulama sistemindeki olasý problemler, tanýmlanan telefon numaralarýna SMS olarak bildirildiðinden bu olumsuzluklar için kýsa sürede önlem alýnýyor.

- "SUYU VERÝMLÝ VE TASARRUFLU KULLANMAK ÇOK ÖNEMLÝ"

Açýklamada görüþlerine yer verilen Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, küresel iklim deðiþikliðinin gündemde olduðu bir dönemde DSÝ'nin çalýþmalarýnýn büyük önem taþýdýðýný aktardý.

Yumaklý, "Suyun olduðu yerde hayat var. Suyun olduðu yerde bereket var. Suyun olduðu yerde medeniyet var. Bu sebeple DSÝ yatýrýmlarýnýn artarak devamý, kapýmýza kadar gelen küresel iklim deðiþikliði ile mücadele adýna elzemdir. Suyu verimli ve tasarruflu kullanmak çok önemlidir." deðerlendirmesinde bulundu.

DSÝ'nin büyük su yatýrýmlarý yaptýðýna iþaret eden Yumaklý, tarýmsal sulamanýn verimli ve etkin yapýlmasý için kurum tarafýndan büyük projelerin hayata geçirildiðini anýmsattý.

Yumaklý, sulamada otomasyonunun su kullanýmýnda tasarruf ve verimde artýþ saðladýðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"DSÝ Genel Müdürlüðümüz, sulamada otomasyon için uzun yýllardýr çalýþýyor. 2023 yýlýndan bu yana da sulama altyapýsý uygun olan her bölge müdürlüðünde bir otomasyon çalýþmasý yapýlmasý yönünde gayretimiz sürüyor. Otomasyon uygulamasýnýn küçük bir sulama tesisinde ya da sulama tesisinin bir kýsmýnda yapýlabileceði göz önünde bulundurularak, bölge müdürlüklerimizin sorumluluk alanýnda yer alan ve iþletmede olan kapalý sulama tesislerinden otomasyon uygulamasý yapýlabileceklerin tespiti üzerinde çalýþýlýyor. Sulama otomasyonunun ülke geneline yayýlmasý için planlamalarýmýza devam ediyoruz."