''Süper Bilgisayar'' özel sektörün kullanýmýna açýlacak
ABONE OL

Gönüllü, AA muhabirine, Türkiye Biliþim Derneði (TBD) tarafýndan düzenlenen "Kamu-BÝB'27 (Kamu Biliþim Merkezleri Yöneticileri Birliði) BÝMY'31 (Bilgi Ýþlem Merkezi Yöneticileri) Bütünleþik Etkinliði" için geldiði Antalya'da deðerlendirmede bulundu.

Matematikçi ve bilim insaný Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf'ýn ismini taþýyan "ARF Süper Bilgisayar"ýn, 35 bin dizüstü bilgisayara eþit bilgi iþlem kapasitesine sahip olduðu bilgisini veren Gönüllü, ARF'ýn dünyanýn en donanýmlý 313'üncü süper bilgisayarý olduðunu söyledi.

Gönüllü, yatýrýmý 2023'te gerçekleþtirilen doðrudan sývý soðutmalý süper bilgisayar ARF kümesinin, yaklaþýk 55 bin çekirdekten oluþtuðuna dikkati çekerek, "Sistem, TRUBA'nýn kaynak kapasitesi 80 binden fazla hesaplama çekirdeðine eriþiyor. ARF ile savunma sanayisinden üretim sektörüne, ilaç tasarýmýndan hastalýk tespitine kadar birçok alanda araþtýrmacýlarýn ihtiyaç duyduðu simülasyonlar eþ zamanlý gerçekleþtirebilecek." diye konuþtu.

- BÜYÜK YAPAY ZEKA MODELLERÝ DE GELÝÞTÝRÝLEBÝLECEK

Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artýracak ARF Süper Bilgisayar'ýn, yapay zeka teknolojilerinin en önemli parçasý olduðunu vurgulayan Gönüllü, þunlarý kaydetti:

"TÜBÝTAK bünyesinde ARF Süper Bilgisayar'ý devreye aldýk. Ayný zamanda AB Süper Bilgisayar ortak giriþimi EURO HPC kapsamýnda kurulan 'MareNostrum'a ortak olduk. Bunu da bu sene devreye aldýk. Özel sektörün ARF Süper Bilgisayar'ý kullanmasý için çaðrý hazýrlýðýmýzý tamamladýk. Yakýn zamanda kamuoyuna duyuracaðýz ve özel sektörümüz bu bilgisayarlarý yakýn zamanda kullanacak."

Gönüllü, dijital ikizlerin oluþturulmasý, iklim deðiþiklikleri çalýþmalarý, yüksek doðruluklu aerodinamik tasarým ve doðrulama çalýþmalarý gibi büyük sistemlerin uzun süreli modellenmesi ve büyük yapay zeka modellerinin geliþtirilmesinin ARF sayesinde mümkün olacaðýný sözlerine ekledi.

  • Süper Bilgisayar
  • özel sektör
  • Bakanlýk