Yýlmaz, Kanal 7'deki Baþkent Kulisi programýnda, gündeme iliþkin açýklamalarda bulundu ve sorularý yanýtladý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda dün gerçekleþtirilen Yatýrým Danýþma Konseyi 10. Toplantýsý'na iliþkin soru üzerine Yýlmaz, seçimden bugüne ekonomide, istikrarlý ve kararlý bir politika uygulandýðýný, güncellenen Orta Vadeli Program'ýn bunu teyit ettiðini söyledi.
Ekonomi programýna ciddi bir güven olduðunu, Yatýrým Danýþma Konseyi Toplantýsý'na katýlan yatýrýmcýlarýn da bunu ifade ettiðini belirten Yýlmaz, "Gerek portföy yatýrýmý gerekse doðrudan yatýrýmlarda Türkiye daha farklý bir döneme girdi. Bunun sonuçlarýný önümüzdeki dönem daha fazla göreceðiz." diye konuþtu.
Cevdet Yýlmaz, baþkanlýðýný yaptýðý Yatýrým Ortamýný Ýyileþtirme Koordinasyon Kurulu (YOÝKK) mekanizmasý ile kamu ve özel sektörü bir araya getirdiklerini, çok güzel eylem planlarý yaptýklarýný anlattý.
Bu mekanizmanýn uluslararasý boyutunu da Yatýrým Danýþma Konseyi'nin oluþturduðuna dikkati çeken Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Yatýrým Danýþma Konseyi, uluslararasý CEO'larýn katýldýðý ve doðrudan piyasanýn içinden insanlarýn görüþlerini, önerilerini ortaya koyduðu bir platform. Çok faydalý oldu. Sonuç bildirgesi de kamuoyu ile paylaþýldý. Gelecek yýl da bunu gerçekleþtireceðiz. Yatýrýmcýlar, dünyada siyasi, jeopolitik ve ekonomik sebeplerden dolayý yatýrým yapýlabilir çok ülke kalmadýðýný söylüyorlar. Türkiye istikrarlý, politika çerçevesi belirginleþtirilmiþ, öngörülebilirlik saðlayan bir ülke. Her þeyden önemlisi huzurlu bir ülke. Dolayýsýyla Türkiye bu dönem ciddi anlamda yatýrýmcýlarýn tartýþtýðý, konuþtuðu bir ülke haline gelmiþ durumda. Önemli olan bu ilgiyi sonuca dönüþtürmemiz."
- DOÐRUDAN ULUSLARARASI SERMAYE YATIRIMLARI
Yýlmaz, kalýcý, istihdam saðlayacak, yeni teknolojiler getirecek doðrudan uluslararasý sermaye yatýrýmlarýný artýrmalarý gerektiði deðerlendirmesinde bulundu.
Yatýrým Danýþma Konseyi Toplantýsý'nda, yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye doðrudan yatýrým yapma arzusunu gördüðünü anlatan Yýlmaz, "Suudilerin sahip olduðu bir þirket, enerji ve diðer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlýk yatýrým yapmak istediðinden bahsetti. ABD'de bakanlarýmýz, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz yatýrýmcýlarla buluþtular. Hangi ortama gidersek gidelim þunu görüyoruz; Dünyadan çok ciddi bir teveccüh var, yatýrýmcýlardan çok ciddi bir bakýþ var. Türkiye, ne yapabiliriz diye çok ciddi tartýþýlan bir ülke, ilgi odaðý. Bunun sonuçlarýný göreceðiz." ifadesini kullandý.
- "YATIRIMCILARIN ÝÇ SÝYASETLE DERDÝ YOK"
Cevdet Yýlmaz, Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði tarafýndan yapýlan anketlerde, Türkiye'ye yatýrým yapmak isteyen yatýrýmcýlarýn sayýsýnda iki kata çýkan oranda artýþ olduðunu gördüklerini belirtti.
Doðrudan yatýrýmlarda son üç ayda bir ivmelenme gördüklerini vurgulayan Yýlmaz, "Doðrudan yatýrýmlar son 7 ayda 6 milyar dolarý aþtý. Yýl sonu 10 milyar dolarýn üstünde olacaðýz. Dünyadan yüzde 1 pay alýyoruz, amacýmýz yüzde 1,5'a çýkarmak." bilgisini paylaþtý.
Ülkede karamsarlýk yayma ve hükümetin programýna gölge düþürme çabasý içinde olan bir kesimin de bulunduðunu ifade eden Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Yatýrýmcýlarýn iç siyasetle derdi yok. Yatýrýmcýlar ülkenin durumuna ve rakamlara bakarlar. Durum neyse onu gören insanlar. Türkiye'nin istikrarýný, huzurunu, coðrafyasýný, giriþimci iþ gücünü, genç dinamik nüfusunu birçok yönünü takdir ediyorlar. Dünyada bu sene üç kredi derecelendirme kuruluþunun da olumlu yönde not artýrýmý yaptýðý tek ülke Türkiye. Yatýrým imajýmýz, algýmýz daha iyiye doðru gidiyor. Türkiye, yeni yatýrýmcýlarla tanýþacak. Sadece Çin'den deðil Latin Amerika'dan Körfez'e, Uzak Doðu'dan Avrupa'ya, Amerika'ya Türkiye ilgi odaðý halinde. Bunu çok iyi deðerlendirmemiz lazým."
- ERKEN SEÇÝM ÇAÐRILARI
Erken seçim çaðrýlarýna yönelik soruyu ise Yýlmaz, "Türkiye'nin böyle bir gündemi yok. AK Parti döneminde cumhurbaþkanýmýz ile Türkiye siyasi istikrarla tanýþtý. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmuyor. Yýlda bir seçimler, yýlda bir yeni hükümetler, 1990'lý yýllarda Türkiye bunlarý yaþadý ve bedellerini çok aðýr ödedik ekonomik olarak. Dolayýsýyla ihtiyacýmýz olan siyasi istikrar ve güven ortamýnda halkýmýzýn gerçek sorunlarýna odaklanmak ve bunlara çözüm üretmek." diye yanýtladý.
Yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn bir ülkede öncelikle öngörülebilirlik istediðini aktaran Yýlmaz, bunun için de siyasi istikrarýn en kilit kavram olduðunu dile getirdi.
Yýlmaz, Orta Vadeli Program'a yönelik piyasanýn beklentisinin oldukça iyileþtiðinin görüldüðünü belirterek, ama henüz tam sonuçlarýný almadýklarýný bildirdi.
Geçen yýl bütçe açýðýnda yýlý 5,2 ile kapattýklarýný hatýrlatan Yýlmaz, bu yýl 6,4 öngördüklerini, þu an tahminlerinin 4,9 olduðunu söyledi.
Bu yýl 2,5 trilyon lira depreme ödenek ayýrdýklarý halde bütçe açýðýný yüzde 5'in altýna çekebildiklerini anlatan Yýlmaz, "Gelecek sene de yüzde 3'leri hedefliyoruz. Bütçe açýðý büyük oranda toparlandý. Cari açýk geçen yýlýn ortalarýnda yüzde 6'lar civarýndaydý, 60 milyar dolara yakýn cari açýðýmýz vardý. Bugün geldiðimiz noktada ihracat artýyor, ithalat azalýyor, turizm gelirleri iyi gidiyor ve cari açýðýmýz yüzde 2'ler civarýnda. Yýl sonunda yüzde 1,7'ye düþecek." açýklamasýnda bulundu.
- ENFLASYON TAHMÝNÝ
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, ekonomide risklerin düþürüldüðüne, þoklara karþý direncin artýrýldýðýna dikkati çekerek, Türkiye'nin þu an çok daha saðlam bünyeyle yoluna devam ettiðini vurguladý.
Bu riskleri azaltýrken enflasyonun geçici olarak bir miktar yükseldiðini belirten Yýlmaz, þöyle devam etti:
"Daha önce 'enflasyon bir miktar yükselecek ama sonra düþecek. Özellikle yýlýn ikinci yarýsýnda belirgin düþüþ göreceksiniz' dedik. Çok þükür mahcup olmadýk yüzde 75,5'lere kadar çýkmýþtý mayýsta, hazirandan itibaren bir düþüþ sürecine girdi, son 3 ayda 23,5 puan düþüþ oldu ve yüzde 52'ye gelmiþ oldu. Gelecek ay yakýn bir tarihte açýklanacak, 50'nin altýnda 40'lý bir rakam bekliyoruz. Yýl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yýl bu zamanlar artýk yüzde 20 ile 30 arasý, yýl sonunda da yüzde 20'nin altýnda bir beklentimiz var."
Cevdet Yýlmaz, "Halkta karamsarlýk oluþturmaya çalýþan, spekülatif hadiselerle ülkeye zarar vermeye çalýþan bir sistematik çabayý da görüyoruz. Biz bunlara pirim vermeyeceðiz, kararlý þekilde yolumuza devam edeceðiz." diye konuþtu.
Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýnýn Türkiye'ye ve Türk ekonomisine etkisinin ne olacaðý sorusuna Yýlmaz, Filistin'de geçen yýldan bugüne büyük bir insani dram yaþandýðýný, bu soykýrýmý hiçbir tartýþmanýn gölgelememesi gerektiðini belirtti.
Ýsrail hükümetinin saldýrýlarý yaygýnlaþtýrarak, bölgesel hale getirerek Gazze'de iþlediði insanlýk suçlarýný örtmeye çalýþtýðýný belirten Yýlmaz, "Ýsrail, barýþ istemiyor, savaþtan yana bir þekilde katliam siyaseti izliyor. Bir taraftan da çatýþmalarý bölgeye yayarak, farklý uluslararasý güçleri de bölgedeki bu çatýþmalarýn parçasý haline getirmeye çalýþýyor. Uluslararasý toplumun Gazze'de yaþanan hadiseyi unutmamasý lazým. Ýsrail'in bölgesel tansiyonu yükseltme çýlgýnlýðýna hep birlikte 'Dur' denilmesi lazým." dedi.
Ýsrail ile bütün ticaretin kesildiðine iþaret eden Yýlmaz, fakat çatýþmanýn bölgesel boyutunun güçlenmesi durumunda, petrol fiyatlarý ve ticaretteki durumun hem dünyayý hem Türkiye'yi etkileyebileceðini söyledi.
- "SÝBER GÜVENLÝK BAÞKANLIÐI TASARIMIZ VAR"
Yýlmaz'a Ýsrail'in Lübnan'daki çaðrý cihazý saldýrýlarý sonrasýnda Türkiye'de "siber güvenlik" çalýþmalarýnda neler yapýldýðý sorusu yöneltildi.
Türkiye'nin geçen yýl savunma sanayisinde 5,5 milyar dolar ihracat yaptýðýný, Türkiye'nin parayla alamadýðý ürünleri þimdi dünyanýn dört bir yanýna sattýðýný ifade eden Yýlmaz, savunma sanayisindeki geliþmelerin tek baþýna yeterli olmadýðýný, siber alanda da çalýþmalarýn yapýlmasý gerektiðini bildiklerini söyledi.
Yýlmaz, yapay zeka uygulamalarýyla çok farklý risklerin ortaya çýktýðýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Vatandaþýmýzýn veri güvenliði ve milli güvenliðimiz, bireysel hak ve özgürlükler, devletimizin güvenliði, milli menfaatlerimiz için siber alanda da en az diðer alanlar kadar güçlü olmak zorundayýz. Bu çerçevede birçok kurumumuzda birimler oluþturmuþtuk, onlar çalýþmalarýný bugüne kadar yaptýlar, yapýyorlar. Ama daha güçlü bir yapýya ihtiyaç olduðunu gördük. Uzun bir süredir benim baþkanlýðýmda bir çalýþma yürütüldü, ilgili tüm kurumlarýmýzla birlikte ve geldiðimiz noktada Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn nezaretinde aþaðý yukarý yeni bir yapýlanma þekillendirmiþ durumdayýz.
Cumhurbaþkanlýðýna baðlý çok güçlü bir birim oluþturmak istiyoruz. Þirketleri akredite edecek, süreçleri, ürünleri, sistemi sürekli bir þekilde kontrol edip açýklarýný tespit edip giderecek, uluslararasý geliþmeleri takip edecek çok güçlü bir Siber Güvenlik Baþkanlýðý tasarýmýz var. Bunu önümüzdeki dönemde Meclisimizin takdirine sunacaðýz. Cumhurbaþkanlýðý kararýyla yapýlacak kýsýmlarý var, kanuni düzenleme yapýlmasý gereken boyutlarý var. Tabii bunlar zaman içinde. Ýsmi deðiþebilir ama esas olan güçlü bir koordinasyon yapýsý ve Türkiye'nin risklerini düþüren, çok daha güçlü bir þekilde bu alanda politikalarýný uygulayan yeni kurumsal yapýlanma."
- "MÝLLÝ PARAMIZ GÜÇLENÝYOR"
Yýlmaz, "parasal sýkýlaþtýrma, yüksek faiz, reel sektör þikayetleri ve sanayicilerin döviz kuru beklentisi" konularýna iliþkin deðerlendirmesinin sorulmasý üzerine þunlarý söyledi:
"Türkiye'de dalgalý kur rejimi var. Kuru asýl belirleyen piyasadaki arz ve talep. Piyasadaki döviz arzý, döviz talebi neyse dövizin fiyatý öyle þekillenmiþ oluyor. Bu da saðlýklý bir durum. Çünkü piyasa esas itibarýyla belirliyor, fay hatlarý birikmiyor. Türkiye 2001 krizinden önce sabit kur rejimi uyguluyordu. Sabit rejimlerde enerji birikir birikir birdenbire patlar ve her þeyi tahrip eder. Dalgalý kur rejimindeyse günlük, haftalýk absorbe ederek ihtiyaçlarý giderir.
Enflasyonla mücadele eden ülkelerin milli paralarý güçlenir. Bu sene milli gelirimiz 1,3 trilyon dolar görünüyor. Kiþi baþýna gelirimiz 15 bin dolarý aþacak gibi görünüyor. Uluslararasý anlamda da bu ülkemizi farklý bir yere taþýyor, milli paramýz güçleniyor. Bunun bazý ihracatçýlarý memnun etmediðini görmemiz lazým. Ýhracatýmýz düþmedi. Ýthalatýmýz son bir yýlda düþüþte. Elbette zorlanan sektörler olabilir. Onu da iyi analiz etmemiz, farklý politika enstrümanlarýyla desteklememiz lazým. Biz kurla deðil ama baþka kanallarla ihracatçýlarýmýzý destekliyoruz. Kurla ilgili tartýþmaya girmemiz doðru deðil."
Her zaman reel sektörün yanýnda olduklarýný vurgulayan Yýlmaz, "Enflasyonla mücadelede geçici sýkýntýlar olabilir ama esas itibarýyla enflasyonla mücadeleyle büyüme arasýnda bir çeliþki yok. Enflasyonun düþtüðü ortamda istikrar güçlenir, yatýrým ortamý iyileþir. Geçici bazý sorunlar yaþanabilir orada da gerekli tedbirleri alýyoruz. Reel sektör ile sürekli iletiþim halindeyiz. Esas olan kalýcý sürdürülebilir bir büyüme ortamý saðlamak." dedi.
"Konut kredilerinde normalleþmenin ne zaman olacaðý" sorusu üzerine Yýlmaz, dünyada faizler ve enflasyonda düþüþ trendi baþladýðýný belirterek, Türkiye'de de reel deðiþikliklerle, zeminini saðlam bir þekilde oluþturarak her ikisinin de tek haneli rakamlara düþmesini hedeflediklerini söyledi.