Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dev teklif: Birlikte çalýþmaya devam etmemiz gerek
ABONE OL

Türkiye'nin Körfez temaslarý meyvelerini vermeye baþladý. Suudi Arabistan, Türkiye'nin geliþmiþ inþaat ve alt yapý deneyiminde faydalanmak istiyor. Türk yatýmcýlar ülkesine davet eden Suudi Arabistan Belediye, Kýrsal Ýþler ve Konut Bakaný Majid Al-Hogail, Türkiye ile birlikte çalýþmak iþtekilerini söyledi.

SUUDÝ ARABÝSTAN'DAN TÜRKÝYE'YE DEV TEKLÝF

Majid Al-Hogail, Türkiye ve Suudi Arabistan'ýn karþýlýklý yatýrýmlarda önemli avantajlarý bulunduðunu belirterek, "Birlikte çalýþmaya devam etmemiz gerektiðine düþünüyor ve diyaloðun devamý için þirketlerimizi cesaretlendiriyorum." ifadelerini kullandý.

Türkiye-Suudi Arabistan Ýnþaat Forumu, Türkiye Müteahhitler Birliði (TBM) organizasyonunda, Suudi Arabistan Belediye, Kýrsal Ýþler ve Konut Bakaný Majid Al-Hogail ve Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu'nun katýlýmýyla Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Forumun kapanýþ oturumunda konuþan Al-Hogail, iki ülke liderlerinin iradesi ve yetkililerin çalýþmasý sayesinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasýnda ekonomik iliþkilerin geliþmeye devam ettiðini söyledi.

Al-Hogail, iki ülke arasýndaki ticareti olmasý gerektiði seviyeye getirmek için karþýlýklý ziyaretler yaptýklarýný ve bu çabalarýn devam edeceðini belirterek, "Bu ziyaretimizde ticari iliþkilerimizi büyütmek için bize eþlik eden Suudi þirketlerimiz de oldu. Onlarýn yüzünün güldüðünü görüyorum. Onlarýn bu ziyarete katýlmalarýndan ötürü gurur duyuyorum. Her iki ülkenin de karþýlýklý yatýrýmlarda avantajlarý bulunuyor. Birlikte çalýþmaya devam etmemiz gerektiðine düþünüyor ve diyaloðun devamý için þirketlerimizi cesaretlendiriyorum." diye konuþtu.

Suudi Arabistan'ýn Vizyon 2030 projeksiyonu kapsamýnda çok fazla konut ve altyapý projesini hayata geçireceklerini aktaran Al-Hogail, bu konuda Türkiye'den ve Türk müteahhitlik sektöründen faydalanmak istediklerini belirtti.

Al-Hogail, Türk iþ dünyasý için Suudi Arabistan'da büyük bir iþ potansiyeli söz konusu olduðunu ifade ederek, Türk yatýrýmcýlarý Suudi Arabistan'da görmekten ve iþ insanlarýný desteklemekten mutluluk duyacaklarýný sözlerine ekledi.

- "ÝNÞAAT SEKTÖRÜNÜ DÝÐER SEKTÖRLERLE DESTEKLEYECEÐÝZ"

Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu da Türkiye ile Suudi Arabistan arasýndaki ikili ticari ve ekonomik iþbirliðinin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, son 1,5 yýldýr ikili ticaret hacminin artýþ eðiliminde olduðunu söyledi.

Sadece inþaat alanýnda deðil birçok sektörde ticaretin arttýðýna dikkati çeken Tuzcu, ülke liderlerince ortaya konulan hedeflere ulaþmak için emin adýmlarda ilerlediklerini ifade etti.

Tuzcu, birkaç yýl öncesinde imkansýz gibi görünen 10 milyar dolar ticaret hacminin artýk ulaþýlabilir olduðunu belirterek, "Bu süreçte þirketlerimiz açýðý kapatmak için önemli bir çaba gösterdi, iliþkilerimiz iyileþti. Þu an çok iyi bir yoldayýz. Suudi Arabistan çok önemli projeleri hayata geçirmeye hazýrlanýyor. Oradaki projeler ilgi çekici ve cezbedici, ayrýca son zamanlarda bu projelerin daha fazla ilgi çektiðini de görüyoruz. Bu noktaya liderlerimizin vizyonu sayesinde ulaþtýk." diye konuþtu.

Son birkaç yýlda Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 1 milyona yakýn turist geldiðini aktaran Tuzcu, nüfusa oranlandýðýnda bu sayýnýn oldukça iyi ve memnuniyet verici olduðunu dile getirdi.

Tuzcu, Türkiye'nin inþaat alanýndaki bilgi ve baþarýsýnýn tüm dünya tarafýndan bilindiðini ifade ederek, Türkiye'nin Suudi Arabistan'daki müteahhitlik hizmetlerinde ise 2023 yýlýnda 16 proje ile yaklaþýk 3 milyar dolara ulaþtýðý bilgisini paylaþtý.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ýn iþbirliði çerçevesinde gideceði uzun bir yol olduðunu dile getiren Tuzcu, inþaat sektörünü diðer sektörlerle destekleyerek ticari iliþkileri geliþtirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- "MÜTEAHHÝTLERÝMÝZ SUUDÝ ARABÝSTAN'DA AKTÝF ROL ALMAYI HEYECANLA BEKLÝYOR"

TMB Baþkaný Erdal Eren ise Türk müteahhitlerin yüksek kalite ve maliyet etkin çözümleri ile tanýndýðýný belirterek, müteahhitlerin zorlu projeleri zamanýnda tamamlama yetenekleri ile öne çýktýðýný söyledi.

Türk müteahhitlerin farklý finansman modellerinde önemli bir deneyime sahip olduklarýný ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Türk müteahhitler, inþaat projelerinin ötesine geçerek enerji, turizm, saðlýk ve ulaþtýrma alanlarýnda önemli yatýrýmlar yapmaktadýr. Müteahhitlerimiz bugüne kadar beþ kýtada 136 ülkede toplam 12 bin projeyi, 509 milyar dolarlýk bir hacimle üstlenmiþtir. Özellikle, Suudi Arabistan, Türk müteahhitlik þirketlerinin toplamda 27,8 milyar dolar deðerinde 402 proje üstlendiði altýncý en büyük pazar olarak öne çýkmaktadýr. Firmalarýmýz Suudi Arabistan'da yol, köprü, tünel, demir yolu, havaalaný, liman, kentsel altyapý, boru hattý, konut, iþ merkezi, saðlýk ve turizm tesisleri, baraj, enerji ve petrokimya tesis projelerini baþarýyla gerçekleþtirmiþtir. Müteahhitlerimizin Suudi Arabistan'daki gelecek projelerde aktif rol almayý heyecanla beklediklerini vurgulamak isterim."

Öte yandan, forum kapsamýnda, yol ve geri dönüþüm projelerinde uzmanlaþan 35 Türk müteahhitlik firmasýnýn temsilcileri ile bu konularda iþbirliði için gelen 23 Suudi firmanýn temsilcileri ikili iþ görüþmeleri gerçekleþtirdi.