Taksiciler ve yolcular arasýnda 'ücretli yol' tartýþmasý
ABONE OL

Ýstanbul'da taksiyle ücretli yollarý kullananlar, paralý yola ne kadar ücret vereceðini bilmiyor. Bu durum taksiciler ve müþteriler arasýnda sýk sýk tartýþmalara neden oluyor. Müþterilerin ücretli yollara ne kadar ücret vereceðini bilmemesini iddiaya göre bazý taksiciler, fýrsata çevirmeye çalýþýyor. Bu sorunun; havadan geçiþ sistemlerinin ayýrt edilememesi, ücretli geçiþlerde uyarý verilmemesi, vatandaþýn hangi yola ne kadar ödediðini bilememesinden kaynaklandýðý ifade ediliyor.

"TAKSÝCÝ BEN DEN 70 LÝRA OTOYOL ÜCRETÝ ÝSTEDÝ"

Yolculuk yaptýðý taksilerde benzer durumla karþýlaþtýðýný belirten Emirhan Karaca, "Normalde taksi ücreti 130 lira tutmasýna raðmen, taksici benden 200 lira istiyor. 'Neden 70 lira fazla istiyorsunuz' deyince ya 'köprüden geçtim' ya da 'Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullandým' diyor. Ben de ücreti vermek zorunda kalýyorum. Çünkü uçaðýmý kaçýrma ihtimalim olabilir. Geçen pazartesi günü Sabiha Gökçen Havalimaný'nda ayný sorunu yaþadým. Taksici benden 70 lira otoyol ücreti istedi" dedi.

"TAKSÝCÝLERÝN BU YAPTIKLARI FIRSATÇILIK OLUYOR"

Köprüden geçiþin þu an 12 lira olduðunu belirten Karaca, "Yine geçen gün taksici, 'köprüden geçtim' diyerek, benden 50 lira istedi. Merak ediyorum 38 lira hava parasý mý oluyor. Buradan anlýyorum ki, taksiciler insanlarý kullanmayý seviyor. Taksicilerin bu yaptýklarý fýrsatçýlýk oluyor. En son yaþadýðým olaydan sonra bir daha hayatta taksiye binmem. Telefonumda taksi uygulamasý vardý, ancak uygulamayý sildim ve üyeliðimi iptal ettim" ifadelerini kullandý.

Ücretli otoyol ücretlerini bilmediðini söyleyen Ömer Faruk Nacak ise, "Geçen gün taksici beden ücretli otoyol parasý olarak 6 lira aldý. Ücretli otoyol parasýnýn gerçekten 6 lira olduðunda emin deðilim. Ancak o parayý verdim. Çünkü bilmiyorum ücretleri. Taksici, '70 lira vermen gerekiyor' deseydi 70 lira verirdim" þeklinde konuþtu.

"UYGUN BÝR ÜCRETLENDÝRME YAPILMIYOR"

Bu duruma yetkililerin bir an önce el atmasý gerektiðini söyleyen Samet Kahiri, "Özellikle Ýstanbul Havalimaný'na gittiðimde taksiciler, yol ücreti diye 50- 60 lira fazla ücret talep ediyor. Bazen yanýmýzda misafirlerimiz olduðu için pazarlýk yapamýyorum ve ücreti vermek zorunda kalýyorum. Hatta bazen bu ücretler yüzünden kavga bile çýkabiliyor. Ben bu durumdan þikayetçiyim. Çünkü uygun bir ücretlendirme yapýlmýyor" diye konuþtu.

"BURADA MAÐDUR YOLCULAR DEÐÝL, TAKSÝCÝLER"

Taksi yolcularýnýn þikayetleri üzerine konuþan Ýstanbul Taksiciler Esnaf Odasý Yazý Ýþleri Müdürü Adem Coþkunyürek, "Otoyol ücretini yolculardan istemek taksicilerin yasal hakký. Bu durumdan en çok maðdur olan da taksici arkadaþlarýmýz. Çünkü bazý taksici arkadaþýmýz ücretli yoldan geçmesine raðmen bu yolun ücretini yolculardan temin edemiyor. Bazen temin etse de yeterli ücret olmuyor. Burada maðdur olan yolcu deðil, taksiciler oluyor" dedi.

"ÜCRETLÝ YOL FÝYATLARINI ÖÐRENMEK ÝSTEYEN KÝÞÝLER ÝNTERNETTEN ÜCRETLERE BAKABÝLÝR"

Taksicilerin kafalarýna göre ücretli yol parasý isteyemeyeceklerini belirten Coþkunyürek, "Taksiler hangi yolun ne kadar yazdýðýný biliyor. Bakýrköy'den Ýstanbul Havalimaný'na giden vatandaþlar da, taksicide ücretli yolun ne kadar olduðunu biliyor. Bilmeyen yolcular da internetten bakabilir" þeklinde konuþtu.

"BÜTÜN PARALI GEÇÝÞLERÝN ÜCRETÝ YOLCULARA AÝTTÝR"

Ýstanbul'da bir sürü ücretli otoyol ve geçiþ olduðuna deðinen Yerebatan Taksi Duraðý Baþkaný Adnan Fincan, "Bütün paralý geçiþlerin ücreti yolculara aittir. Ücretli otoyollardan gidilecekse ücreti yolcudan almak zorundayýz. Ben taksici arkadaþlarýmýn bu konuda art niyetli olacaðýný düþünmüyorum" ifadelerini kullandý.

"YOLCULAR BÝRAZ UYANIK OLMALI"

Bazý müþterilerin ücretli yol ücretine itiraz ettiðini belirten Taksici Ümit Yýldýz, "Yolcular biraz uyanýk olmalý. Ücretli otoyol giriþlerini bilmeli. Þu an sizinle Ýstanbul Havalimaný'na ücretli otoyoldan gitmek istersek emin olmamakla birlikte 25 lira gibi bir ücret vermeniz gerekir. Bazen ücretli otoyol ücretlerinden emin olmadýðým zaman, ben de diðer taksici arkadaþlarýma soruyorum" dedi.