Tam 1.2 milyon metrekare! Türkiye için heyecanlandýran geliþme
ABONE OL

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg'un Bursa Gemlik'te yaklaþýk 1 milyon 200 bin metrekarelik açýk alan üzerinde kurulacak fabrikasýnýn inþaat faaliyetleri tamamlanmak üzere. 29 Ekim 2022'de ilk arabanýn banttan inmesi planlanan fabrikanýn inþaat faaliyetlerine ABS Dolgu Kör Kalýplarý kullanarak dahil olan ABS Yapý, son eklenen Ar-Ge binasý ile fabrikanýn zemin yükseltme aþamasýnda sona gelindiðini açýkladý. ABS Yapý Genel Müdürü Okan Cüntay, konuya iliþkin þu deðerlendirmede bulundu:

"Türkiye'nin en prestijli sanayi projesi olan Togg'un Gemlik fabrikasýnýn inþa edileceði arazi, konum açýsýndan ideal bir yerde olmakla birlikte bina temellerinde zemin iyileþtirmesi yapýlmasý ve radye temel üzerinde zemin kotunun olasý su baskýnlarýna karþý yükseltilmesi gerekiyordu. Bu tür yükseltmeler kýrma taþ, kum gibi sýkýþtýrýlmaya uygun doðal malzemeler ile yapýldýðýnda ciddi zaman ve maliyet kayýplarý yaratýyor. Ayrýca malzemeli dolgunun aðýrlýðý zemin iyileþtirme maliyetlerini daha da artýrýyor. Projede zeminin yükseltilmesi aþamasýnda inþaat sektörüne kazandýrdýðýmýz ABS Dolgu Kör Kalýplarýný kullanýlarak inþa edilen betonarme yükseltilmiþ döþeme ile projeye hýz ve maliyet tasarrufu getirdik. Ayný zamanda kör kalýplarýn betonu þekillendirerek oluþturduðu kolon, kemer ve kubbe yapýsý sayesinde, zamanla oluþabilecek oturma, çatlama, kýrýlma risklerini tamamen bertaraf etmeyi baþardýk."

TAM 1.2 MÝLYON METREKARE: TÜRKÝYE ÝÇÝN HEYECANLANDIRAN GELÝÞME

Yaklaþýk 1 milyon 200 bin metrekarelik açýk alan üzerine kurulacak fabrikanýn betonarme yükseltilmiþ döþemelerini inþa etmek için 160 bin metrekareyi aþan bir alanda ABS Dolgu Kör Kalýplarýnýn kullanýldýðýný belirten Okan Cüntay, "Geri dönüþümlü plastik malzemeden imal edilen tek kullanýmlýk kalýplar, her türlü yapýda 300 cm'ye kadar betonarme yükseltilmiþ döþemeler oluþturulmasýna ve böylece hafif, hýzlý, kolay ve ekonomik bir þekilde dolgu yapýlmasýna olanak saðlýyor. Ulusal Teknik Onay Belgesi ve G Ýþaretine sahip ilk yerli ürün grubu olan ABS Dolgu Kör Kalýplarýný Türkiye'nin en prestijli projesine kazandýrmaktan onur duyuyoruz" dedi.

GÜVENLÝ VE EKONOMÝK BÝR ZEMÝN YARATILDI

Cüntay, zeminin kör kalýplar kullanýlarak inþa edilen betonarme yükseltilmiþ döþeme tekniði ile yükseltilmesi kazanýmlarýna iliþkin þu bilgileri verdi:

"Proje safhasýnda yaklaþýk 6 ay süren kapsamlý etüt çalýþmalarý yapýlarak inþaat parametreleri belirlendi, daha sonra bu bulgular teknik üniversitelerin laboratuvar deneyleri ile teyit edildi. Çalýþmalar kapsamýnda toplam 160.000 metrekarelik alan için gerekli olan dolgu hacmi 22.000 kamyondan sadece 240 kamyon kör kalýba düþürüldü. Zemin iyileþtirme ve radye temel üzerine gelen yükler metrekarede 4.200 kilogramdan 700 kilograma düþürüldü. Böylelikle temele gelen yükler en aza indirildi. Geleneksel malzemeli dolgulara kýyasla 16 bin adam-gün sürmesi beklenen faaliyetlerin süresi bin adam-güne kadar düþürüldü ve çok büyük bir zaman tasarrufu saðlandý. Bu avantajlarýn toplamýnda malzemeli dolgulara kýyasla ciddi bir ekonomik tasarruf elde edildi. Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili güvenli ve ekonomik bir zemine kavuþtu."