Tanzanya Cumhurbaþkaný, Türkleri ülkesine davet etti
ABONE OL

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulunca (DEÝK) Ýstanbul'da düzenlenen Türkiye-Tanzanya Ýþ Forumu'nun açýlýþ konuþmasýný yapan Tanzanya Cumhurbaþkaný Hassan, iki ülke iliþkilerinin geliþtirilmesinin önemine dikkati çekti.

Hassan, Türk iþ insanlarýný Tanzanya'da yatýrým yapmaya davet ederek, "Türkiye'de olmaktan çok mutluyum ve burada misafir eden DEÝK'e bu önemli forumu düzenledikleri için teþekkür ediyorum." dedi.

Ziyaretle iki ülkenin ticaret potansiyelinin ortaya çýkarýlmasýný amaçladýklarýný dile getiren Hassan, Tanzanya'daki yatýrým fýrsatlarýna ve ülkesinin ideal bir yatýrým merkezi olduðuna dikkati çekti.

Hassan, "Tanzanya, güney ve doðu Afrika için 500 milyon kiþiye kapý açmaktadýr. Bu nedenle Tanzanya'da yatýrým yapmak, baþka bölgelere de ulaþmak anlamýna geliyor." dedi.

Demir yoluna yatýrým yaptýklarý bilgisini paylaþan Hassan, Hint Okyanusu'ndan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) bir að oluþturmayý planladýklarýný belirtti.

Hassan, ülkesinin doðal kaynaklar açýsýndan zengin ve tarým için verimli topraklara sahip olduðunu ifade etti.

Tanzanya'nýn 30 yaþ altý yaklaþýk 65 milyonluk nüfusuyla yatýrým için uygun bir pazar olduðunu söyleyen Hassan, "Siyasi istikrar mevcut ve ekonomik refaha doðru gidiyoruz. Tanzanya hükümeti de yatýrým için birçok teþvik sunmaktadýr." ifadelerini kullandý.

Tanzanya'nýn doðal ve kültürel kaynaklarýna dikkati çeken Hassan, ülkesinin turizm sektöründe önemli konumda bulunduðu ve turist sayýsýný artýrmayý amaçladýklarý bilgisini paylaþtý.

Hassan, Darusselam'da haziranda düzenlenmesi planlanan iþ fuarýna Türk iþ insanlarýný davet ederek, "Allah, Türkiye'yi ve Tanzanya'yý korusun." dedi.

- TÝCARET HACMÝNÝN BÝR MÝLYAR DOLARA ÇIKARILMASI HEDEFLENÝYOR

Ýki ülke arasýnda ticari iþbirliðini ve baðlantýlarý artýrmak için karþýlýklý ziyaretler yapýldýðýný belirten Tanzanya Endüstri ve Ticaret Bakaný Kijaji, yýllýk 380 milyon dolar civarýndaki ticaret hacminin yeterli olmadýðýný ve artýrýlmasý gerektiðini söyledi.

Kijaji, "Türkiye ile Tanzanya, tarihsel olarak güçlü bir ortaklýk gerçekleþtirmiþtir. Ýki ülke arasýnda ekonomik iþbirliðini daha da geliþtirmeliyiz ve bu iþ forumu da atýlan önemli bir adým oldu." dedi.

Tanzanya olarak önemli reformlar yaptýklarýnýn altýný çizen Kijaji, "Ýki ülke arasýnda en az bir milyar dolarlýk ticaret hacmine ulaþmayý hedefliyoruz ve bu, gerçekleþtirilebilir hedeftir. Bunun için de özellikle Türkiye'nin tekstil alanýndaki deneyimini Tanzanya'da tecrübe etmek istiyoruz." þeklinde konuþtu.

Kijaji, Türkiye'den yatýrýmcýlarý ülkesine davet ederek Tanzanya Ticaret Bakanlýðýnýn her türlü desteðe hazýr olduðunu vurguladý.

Tanzanya Özel Sektör Kurumu (TPSF) Yönetim Kurulu Üyesi Theolbald Sabi de "Bu forum sayesinde iki ülke iliþkilerinin daha da güçleneceðine inanýyoruz. Son yýllarda atýlan adýmlarla Tanzanya, ekonomik anlamda yatýrým merkezi haline gelmeye baþladý." dedi.

Ýki ülke arasýndaki ticaret hacminin artýrýlmasý gerektiðini vurgulayan Sabi, Türk iþ insanlarýný ülkesinde yatýrým yapmaya çaðýrdý.

Sabi, Türkiye ile Tanzanya arasýnda baþta turizm olmak üzere farklý alanlarda anlaþmalar imzalandýðýný belirterek, ikili iliþkileri geliþtirmek istediklerini söyledi.

Tanzanya Cumhurbaþkaný Hassan'ýn Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamýnda iki ülke arasýnda eðitim, teknoloji ve yatýrým alanlarýnda 6 anlaþma imzalandý.

Tanzanya'dan 14 yýl sonra ilk kez cumhurbaþkanlýðý düzeyinde Türkiye'ye yapýlan bu ziyaretle iki ülke arasýndaki iliþkilerin geliþtirilmesi hedefleniyor.