Tarihi doðal gaz rezervinde heyecanlandýran rakam! Türkiye'ye en az 15 yýl yetecek
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Karadeniz Sakarya Gaz Sahasý'nda üretilen doðal gazýn günlük 6 milyon metreküpe çýktýðýný bildirdi.

KARADENÝZ'DEKÝ DOÐAL GAZ KEÞFÝ ÝÇÝN HEYECANLANDIRAN RAKAM

Bakan Bayraktar, Gençlik ve Spor Ýl Müdürlüðü Konferans Salonu'nda düzenlenen AK Parti Zonguldak Geniþletilmiþ Ýl Danýþma Meclisi Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, Türkiye ekonomisinin 2002'de 250-260 milyar dolar olduðunu, bugün gelinen noktada 1 trilyon dolarlýk ekonomik büyüklüðe ulaþýldýðýný söyledi.

Türkiye'de enerji alanýnda saðlanan geliþmelerden bahseden Bayraktar, "2002'de sadece 5 ilde doðal gaz vardý. Ama bugün Türkiye'nin 81 ilinde Türkiye'deki 72 milyon nüfusa þu anda doðal gaz eriþimi mevcut. 2002 yýlýnda Cumhurbaþkanýmýz iktidara geldiðinde dedi ki 'Bu çevreci, þehirlerimizin havasýný düzelten, konforlu, rahat yakýtý evlerimize mutlaka götürmemiz lazým.' dedi. Bu hedef doðrultusunda biz çalýþtýk." dedi.

Bayraktar, bugün gelinen noktada 81 ilde 860 yerleþim yerinde doðal gazýn kullanýlýr hale geldiðini aktararak, þöyle devam etti:

"2016 yýlýndan sonra milli bir heyecanla milli bir ruhla tekrar farklý bir bakýþ açýsýyla milli enerji ve maden politikasý adýný verdiðimiz bir politika geliþtirmeye baþladýk. Dedik ki 'Türkiye enerjideki bu dýþa baðýmlýlýðýný bitirmezse Türkiye petrol ve doðal gazýný kendisi arayýp bulmazsa üretmezse maalesef bu içinde bulunduðumuz ekonomik daralmadan çýkma þansýmýz yok.' Türkiye'nin enerjideki baðýmsýzlýk hikayesi bir milli güvenlik meselesidir. Türkiye enerjide baðýmsýz olursa Türkiye gerçekten tam baðýmsýz o zaman olabilir. O yolda çalýþmaya baþladýk. Dedik ki 'Geçmiþte yapýlanýn aksine daha farklý bir þey yapmamýz lazým.' Geçmiþte Karadeniz'de aramalarýmýz olmuþtu. 6 derin deniz sondajý yaptýk Karadeniz'de. Dedik ki 'Bu sefer biz kendi gemilerimizle kendi mühendislerimizle kendi teknisyenlerimizle kendi insanlarýmýzla kendi gençlerimizle bu petrolü ve doðal gazý arayacaðýz.' Þu anda Türkiye dünya üzerinde en geliþmiþ filolardan birine sahip 4 derin deniz sondaj gemisi Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han gemilerine, 2 sismik gemisine sahip. Bunlarýn yanýnda 31 gemi þu anda Filyos'ta bu faaliyetle ilgili çalýþmalarýna devam ediyor."

"ÜRETTÝÐÝMÝZ GAZ BUGÜN ÝTÝBARIYLA GÜNLÜK 6 MÝLYON METREKÜPE ÇIKTI"

Sakarya Gaz Sahasý'nda tarihin en büyük doðal gaz keþfini yaptýklarýný, 710 milyar metreküplük doðal gaz keþfinin yapýldýðýný dile getiren Bayraktar, Türkiye'nin en az 15 yýl doðal gazýný tek baþýna karþýlayacak bir gazý orada keþfettiklerini kaydetti.

Bayraktar, ortaya konulan stratejik adýmlarýn ve icraatlarýn temel hedefinin, Türkiye'yi enerjide dýþa baðýmlýlýktan kurtarmak olduðunu vurgulayarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yine bir rekora imza attýk. 21 Aðustos 2020'de keþif müjdesini verdikten yaklaþýk 2,5-3 yýl içerisinde Karadeniz'deki gazý Filyos'ta karaya çýkarýp 170 kilometre mesafeden taþýdýk ve orada o gazý inþallah sönmemek üzere yaktýk. Karadeniz Sakarya Gaz Sahasý'nda ürettiðimiz gaz bugün itibarýyla günlük 6 milyon metreküpe çýktý. Artýk Türkiye'de doðal gaz kullanan 20 milyon hanenin 2,6 milyonu doðal gazýný Karadeniz'de Sakarya'da ürettiðimiz doðal gazdan karþýlýyor. Ýnþallah bu 6 milyon metreküpü ilk etapta 2025 yýlýnýn ilk çeyreðinde nisan ayýna kadar 10 milyon metreküpe çýkaracaðýz.

Bir baþka haberim var sizlere. Yine Cumhurbaþkanýmýz bundan birkaç hafta önce söyledi. Adeta bir dev geliyor Türkiye'ye. Bir deniz üssü kuruyoruz. Yeni yüzer üretim platformumuz þu anda yolda. Allah nasip ederse eylül ayýnýn sonunda Türkiye'de, 2025 yýlýnýn ilk yarýsýnda inþallah Filyos'a gelecek. O üretim tesisiyle denizde 170 kilometre karadan mesafesi olan lokasyonda 20 yýl boyunca 10 milyon metreküp gaz üreteceðiz, o gazý da karadan inþallah evlerimizde, ticarethanelerimizde sizlerin hizmetine sunacaðýz."

- "MUTLAKA KÖMÜR KAYNAKLARIMIZI KULLANMAMIZ LAZIM"

Türkiye'de elektriðin yüzde 36'sýný karþýlayan yerli kömürün yine dýþa baðýmlýlýðý düþürmek için mutlak suretle bulunmasý, çýkarýlmasý, üretilmesi gereken önemli bir yakýt olduðunun altýný çizen Bayraktar, "Bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da bizim mutlaka kömür kaynaklarýmýzý kullanmamýz lazým. Birileri Zonguldak'ta farklý konuþuyor. Þimdi birkaç ay sonra Meclis'te bütçeye gideceðiz. Bütçede önümüze resimler koyacaklar. 'Kömüre hayýr, kömürü kapatalým, kömürden çýkalým'... Yoðun bir kampanya yürütüyorlar. O kadar samimiyetsizler ki biz onun için samimiyetle büyük bir gayretle Türkiye'nin zenginliklerini mutlaka ekonomiye kazandýracaðýz. Türkiye Taþkömürü Kurumu 1 milyon ton taþ kömürü üretiyor. Mutlaka bunu artýrmamýz lazým. Bunu artýrmak için daha çok istihdam üretmemiz, daha çok istihdam kapýsý açmamýz lazým. 2 bin yeni iþçi alýmý yaptýk 2023'te. Türkiye Taþkömürü Kurumunu mutlaka daha ileri götürmemiz lazým, üretimi artýrmamýz lazým. Türkiye Taþkömürü Kurumuna bakýþýmýz budur. Net bir þekilde özelleþtirme gündemimiz yoktur. Türkiye Taþkömürü Kurumu taþ gibi yerinde durmaya devam edecek, daha güçlü bir þekilde devam edecek." diye konuþtu.

Bayraktar, ülkenin, enerjide AK Parti döneminde sessiz bir devrim gerçekleþtirdiðini anlatarak, "Türkiye barajlarýyla hidrolik santralleriyle inþallah çok yakýnda nükleer santraliyle enerjisini kendisi karþýlayan, enerjide dýþa baðýmlýlýðýný düþürmüþ bir ülke haline gelecek. Türkiye nasýl savunma sanayinde arka arkaya hamleler yaptýysa dýþa baðýmlýlýðýný neredeyse yüzde 20, 10'larýn altýna düþürdüyse benzer þekilde enerjide de diyoruz ki 2053'te inþallah Türkiye dýþa baðýmlýlýðý enerjide bitirmiþ, net ihracatçý bir ülke haline gelecektir." ifadelerini kullandý.

- "BUGÜN SADECE GABAR'DAN YAKLAÞIK 47 BÝN VARÝL PETROL ÜRETÝR HALE GELDÝK"

Filyos'ta doðal gaz çalýþmalarýnýn 20-25 yýl boyunca devam edeceðini ancak Sakarya Gaz Sahasý'nýn tek baþýna yeterli olmadýðýný belirten Bayraktar, bu üretimin artýrýlmasý gerektiðini söyledi.

Ülkenin doðal gaz ihtiyacýnýn 50 milyar metreküp olduðuna, Türkiye'nin Avrupa'nýn en çok doðal gaz tüketen 4 ülkesinden biri olduðuna iþaret eden Bayraktar, þöyle devam etti:

"Dolayýsýyla Karadeniz'de, Akdeniz'de, Somali'de, Libya'da, Türkiye'nin birçok farklý ülkede, farklý operasyonlarý inþallah bundan sonra da farklý araþtýrmalarý, çalýþmalarý olmaya devam edecek. Bu yolda büyük bir gayretin içerisindeyiz. Ýnþallah bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da milletimizin dualarýyla bu hedeflediðimiz yolda yürümeye ve sizlere hayýrlý haberler vermeye, yeni zaferler, yeni müjdeler vermeye gayret edeceðiz.

Bütün bu çalýþmalar sadece doðal gaz alanýnda deðil, Gabar'da da çok önemli faaliyetler yürütüyoruz. Bakýn sadece bundan 8 yýl önce 2016 yýlýnda bütün Türkiye'de, Batman'da, Adýyaman'da, Trakya'da 36 bin varil günde petrol üretiyorduk. Türkiye'nin ihtiyacý 1 milyon varil. Bugün sadece Gabar'dan yaklaþýk 47 bin varil petrol üretir hale geldik. Gabar, daha önce adý terörle anýlan Kato, Besler Dereler; girilemeyen, terörden dolayý terk edilen bu topraklarda çocuklarýmýz, mühendislerimiz, teknisyenlerimiz artýk o daðlarda onlarca kuyu açtýlar ve her gün 47 bin varil oradan petrol bütün Türkiye'ye ham petrol rafinelere iniyor. Ýnþallah 47 bini 100 bin varile çýkaracaðýz. Hakkari'de, Van'da yapacaðýmýz, yaptýðýmýz ve þu andaki çalýþmalarla Karadeniz'de yeni yapacaðýmýz çalýþmalarla yeni sondajlarla da hem mevcut rezervleri artýracaðýz hem de yeni teþviklerle inþallah petrol ve doðal gazda dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltacaðýz. Dolayýsýyla Türkiye böyle bir Türkiye olduðunda emin olun çok daha güçlü olacak."

AK Parti Zonguldak milletvekilleri Ahmet Çolakoðlu ve Saffet Bozkurt ile AK Parti Ýl Baþkaný Mustafa Çaðlayan'ýn da konuþma yaptýðý programda, Bakan Bayraktar, partililerle hatýra fotoðrafý çektirdi.