ABONE OL

Trans Anadolu Doðal Gaz Boru Hattý'nýn (TANAP) Avrupa baðlantýsý Edirne'de düzenlenen törenle gerçekleþtirildi.

Edirne'nin Ýpsala ilçesi Sarýcaali Köyü'nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm Ýstasyonu'nda gerçekleþtirilen törene, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev katýldý.

BAÞKAN ERDOÐAN'IN AÇIKLAMALARI

Baþkan Erdoðan, Ýpsala'da MS4 TANAP Ýstasyonu'ndaki TANAP Avrupa Baðlantýsý Açýlýþ Töreni'nde konuþtu.
 
Her aþamasý sabýrla, dirayetle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ýn ortak gayretiyle 7,5 senelik uzun ve meþakkatli bir sürecin baþarýyla taçlandýrýldýðýný ifade eden Erdoðan, "Her þeyden önce TANAP, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye güzergahýndan Avrupa'ya TAP (Trans Adriyatik Doðal Gaz Boru Hattý) hattýna baðlanýyor, devamýyla da Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Sýrbistan, Bosna Hersek güzergahýndaki ülkeler de buradan istifade ediyor. Bütün bu adýmlarý atarken, bunun bir bölgesel proje olduðunu, bir barýþ projesi olduðunu da özellikle vurgulamam lazým." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Gürcistan üzerinden Anadolu'ya giriþ yapýlýrken Gürcistan'ýn gayretlerinin inkar edilemeyeceðine iþaret ederek, þunlarý söyledi: "Bu, bir dayanýþma ve bu dayanýþmanýn adý da barýþ. Bu proje her þeyden önce ülkelerimiz arasýndaki köklü dostluðun sembolüdür. TANAP bu aþamaya Türkiye ve Azerbaycan'ýn karþýlýklý güvene dayalý iliþkileri sayesinde gelebilmiþtir. Projenin baþarýsýnda ayrýca üretici, transit ve tüketici ülkeler ile projede pay sahibi olan þirketler arasýndaki uyum da kilit rol oynamýþtýr."

TANAP'la ilgili ilk adýmýn Haziran 2012'de hükümetler arasý ve ev sahibi hükümet anlaþmalarýnýn Ýstanbul'da imzalanmasýyla atýldýðýný hatýrlatan Erdoðan, þu bilgileri verdi: "Þahdeniz 2 nihai yatýrým kararý anlaþmasýný ise 2013'ün Aralýk ayýnda Bakü'de düzenlenen bir törenle neticelendirdik. Ardýndan 17 Mart 2015 tarihinde Kars'ta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaþkanlarý olarak TANAP'ýn temel atma töreni gerçekleþtirildi. Bu tarihten 3 yýl sonra ise 12 Haziran 2018'de dost ve kardeþ ülkelerin de katýlýmýyla Eskiþehir'de TANAP'ýn açýlýþ törenini yaptýk. Haziran 2012'den bu yana geçen sürede TANAP projesinin hayata geçmesi için gerçekten büyük çaba sarf ettik. Ýçeride ve dýþarýda özellikle atlattýðýmýz onca badireye, bölgesel gerilime hatta sýcak çatýþmalara varan istikrarsýzlýklara raðmen TANAP'ý planlandýðý þekilde ilerlettik."

Erdoðan, Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in þahsi ilgisi, gerek Gürcistan makamlarýnýn iþ birlikleri gerekse projeye emek verenlerin gayretleriyle bugünkü aþamaya ulaþýldýðýný vurgulayarak, "Hep beraber verilen emeklerin boþa gitmediðini görüyoruz. 'Enerjinin Ýpek Yolu' olarak görülen bu muhteþem projenin belirlenen takvime, hedeflerimize ve taahhütlerimize uygun þekilde ülkelerimizle ilgili kýsmýný bugün itibarýyla tamamlamýþ oluyoruz. Bu projeyle sahip olduðumuz zenginlikleri kendi vatandaþlarýmýzýn, onlarla birlikte tüm bölge halklarýnýn, tüm insanlýðýn hizmetine sunma irademizi teyit ettik. Biz TANAP'la ülkemizin enerji ihtiyacýný garanti altýna almanýn yaný sýra Avrupa'nýn enerji arz güvenliðine de katký yapmayý hedefledik." diye konuþtu.

- "BUNDAN SONRA ASIL SORUMLULUK SINIRIN ÖTE TARAFINDAKÝ KOMÞULARIMIZA DÜÞÜYOR"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, TANAP'ýn, Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçasý olduðunu belirterek, þöyle devam etti: "Bugün itibarýyla Azerbaycan'dan doðal gaz ülkemiz üzerinden 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek artýk Avrupa'nýn kapýsýna, yani buraya ulaþtý. TANAP'la 16 milyar metreküplük Azerbaycan doðal gazýnýn Türkiye ve Avrupa'nýn istifadesine sunulmasý hayalden çýkýp gerçeðe dönüþmüþtür. 16 milyar metreküplük bu gaz miktarýnýn 6 milyarýný biz, 10 milyarýný ise Avrupa ülkeleri kullanacak. Nitekim 18 Kasým 2019 itibarýyla TANAP üzerinden Türkiye'ye taþýnan gaz miktarý 3,23 milyar metreküpe ulaþtý. Ýlerleyen yýllarda TANAP'ýn taþýma kapasitesini önce 24 milyar metreküp ardýndan 31 milyar metreküpe çýkarmayý planlýyoruz. Bundan sonra asýl sorumluluk sýnýrýn öte tarafýndaki komþularýmýza düþüyor. Avrupa'ya gaz sevkinin baþlamasý için TAP'ýn bir an önce tamamlanmasý gerekiyor. Ýnþallah TAP'ýn da 2020 yýlý içinde tamamlanmasýný bekliyoruz."

Baþkan Erdoðan, insanlýðýn son iki asýrda enerji kaynaklarýnýn kontrolü için savaþtýðýný, çatýþtýðýný, sonucunda da milyonlarca insanýn canýna mal olan çok aðýr bedeller ödendiðini söyledi.

Özellikle içinde bulunulan bu coðrafyanýn enerji kaynaklarý üzerine yaþanan yýkýcý rekabete bizzat sahne olduðunu vurgulayan Erdoðan, Orta Doðu'nun on yýllardýr istikrarsýzlýkla boðuþmasýnýn arka planýnda bu mücadele olduðunu, bir damla petrolü insan kanýndan, insan hayatýndan daha deðerli gören zihniyetin dünyaya barýþ ve huzur getiremediðini anlattý.

Yaþanan onca acýya, ölüme, yýkýma raðmen ne yazýk ki bu anlayýþýn belli güçler tarafýndan devam ettirildiðini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti: "Özellikle Doðu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynaklarýnýn paylaþýmý konusunda birileri hakça paylaþým yerine gerilimi körüklemeye çalýþýyor. Adaletli paylaþým imkaný varken tehdit diline ve þantaj politikalarýna baþvuruluyor. Oysa hiç bir ülke uluslararasý hukuktan üstün deðildir. Emrivakilerle netice alýnamayacaðý artýk idrak edilmelidir. 'Ben yaptým oldu.' mantýðýyla kimse bir yere varamaz. Aba altýndan sopa göstererek hiçbir ülke bir baþkasýna haklarýndan sarfýnazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillete asla boyun eðemez. Ülkemiz ne kendi hukukunu ne de Kýbrýs Türkü'nün çýkarlarýnýn çiðnenmesine izin verir. Doðu Akdeniz'de ne uzun deniz sýnýrlarýna sahip bir ülkeyi dýþlamak, ona raðmen projeler gerçekleþtirmeye çalýþmak zaten mümkün deðildir. Þu an son teknolojiye sahip 2 sondaj gemimiz Fatih ve Yavuz ile 2 sismik araþtýrma gemimiz bölgede çalýþmalarýný sürdürüyor. Biz bunlarýn baðýrmalarýyla, çaðýrmalarýyla oradan bu gemilerimizi çekmeyiz. Orada görevlerini yapýyorlar ve yapmaya da devam edecekler."

Gemilerin ve mürettebatýn güvenliðinin ise Deniz Kuvvetleri tarafýndan en üst düzeyde saðlandýðýný belirten Erdoðan, bu gemilerin yürüttüðü faaliyetlerin kýsa sürede meyve vereceðine inandýðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Libya'ya bu konuda yapýlan anlaþmanýn parlamentoya geleceðini ve buradan geçmek suretiyle bu iþin çok daha farklý bir konuma taþýnacaðýný dile getirerek, "Þimdi Libya'yý tehdit etmeye baþladýlar. Bu anlaþma yapýldý. Bu anlaþmanýn diðer ayaklarý da aynen uygulamaya girecek. Bizim sondajlarýmýzdan çatýþma ve kan deðil, barýþ ve refah fýþkýracaktýr. Bu inançla Doðu Aknedeniz'deki tüm taraflara samimi bir çaðrýda bulunmak istiyorum. Gelin enerjiyi bir çatýþma aracý yerine iþ birliði zeminine dönüþtürelim. Diplomasinin imkanlarýný kullanmak varken, bölgeye yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyin." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE ENERJÝ ÜRETEN VE TÜKETEN ÜLKELERÝN TAM KAVÞAÐINDA"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, artan nüfus ve büyüyen küresel ekonomi neticesinde enerjinin çok ciddi bir küresel mesele olarak ortaya çýktýðýný anlattý.

Dünya enerji haritasýnýn deðiþtiðini, bu alanda yeni aktörlerin, projelerin ve iþ birliði modellerinin ortaya çýktýðýný aktaran Erdoðan, enerji güvenliðinin saðlanmasýnda üretici transit ve tüketici ülkeler arasýndaki etkin iþ birliðinin önemli olduðuna inandýðýný ifade etti.

Türkiye'nin stratejik konumuyla enerji üreten ve tüketen ülkelerin tam kavþaðýnda yer aldýðýna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti: "Bugün yer kürede yer alan doðal gaz rezervlerinin yüzde 70'i, petrol rezervlerinin ise yüzde 60'ý komþularýmýzýn topraklarýnda bulunuyor. Ayrýca ülkemiz Avrupa'nýn 4'üncü, dünyanýn 18'inci en büyük doðal gaz piyasasý konumundadýr. 2002 yýlýnda 5 ilimizde doðal gaz varken, bugün 81 ilimizin tamamýna doðal gaz arzý saðladýk. 2019 yýlý Aðustos sonu rakamlarýyla 144 bin kilometreyi aþan bir doðal gaz daðýtým þebekesine çýktýk. Ülke nüfusumuzun yüzde 81'ine yani 66,5 milyon insanýmýza doðal gazý ulaþtýrdýk. 2018 yýlý doðal gaz talebimiz ise 49,3 milyar metreküpü buldu. Doðal gaz depolama kapasitemizi 4 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çýkarmayý planlýyoruz. 2 yüzer gaz depolama ve gazlaþtýrma gemisini hizmete sunduk. Ýnþallah bunlara bir yenisini daha ekleyeceðiz. Toplamda 5,4 milyar metreküplük kapasiteye sahip Tuz Gölü Doðalgaz Depolama Tesisi'nin son bölümünün temelini bu sene attýk. Bu kýsmýn 2023'te devreye girmesiyle tuz yapýlarýnda dünyanýn en büyük depolama tesisine sahip olacaðýz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bütün bu rakamlarýn, istatistiklerin Türkiye'ye saðladýðý imkanlarýn yaný sýra çok ciddi bir sorumluluk da yüklediðine iþaret ederek, "Nitekim bugüne kadar bu mesuliyetimizin bilinciyle hareket ettik. Karþýlaþtýðýmýz birçok çifte standarda raðmen diyalogdan, diplomasiden, uluslararasý hukuktan asla taviz vermedik. Rekabet yerine iþ birliðinin, gerilim yerine müzakerenin, kavga yerine meselelerimizi konuþarak çözmenin peþinde olduk. Bize bir adým atana, biz koþarak gittik. Bugün de yarýn da ayný hüsnüniyetle hareket etmeye devam edeceðiz. Ne haklarýmýzdan vazgeçeceðiz ne Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin hakkýný yedireceðiz ne de hakkýmýz olmayana el uzatacaðýz. Adalet, istikrar ve bölgesel iþ birliði için gayret göstermeyi sürdüreceðiz." diye konuþtu.

"TANAP ülkemizin barýþçýl vizyonunun en somut niþanesidir." diyen Erdoðan, dünya gündeminin ticaret savaþlarýyla, terörle, sokak olaylarýyla, istikrarsýzlýkla meþgul olduðu bir dönemde Avrupa ile Asya'yý TANAP'la bir kez daha birbirine baðladýklarýný, buradan bölgeleriyle beraber tüm dünyaya iþ birliði ve ortaklýk mesajlarý verdiklerini, Türkiye'yi üç kýtanýn enerji ve ticaret merkezine dönüþtürme yolunda yeni bir adým daha attýklarýný söyledi.

Erdoðan, TANAP'ýn Avrupa baðlantýsýnda emeði geçenlere ve katýlýmcýlara teþekkür etti.

Ýlham Aliyev'in sergilediði liderliði unutmayacaðýný dile getiren Erdoðan, projeye hayat veren Gürcistan'a minnettarlýðýný ifade etti.

Ýleride kazan-kazan temelinde yeni projelere imza atacaklarýna inandýðýný vurgulayan Erdoðan, sözlerini, "Yaþasýn Azerbaycan-Türkiye kardeþliði." diyerek tamamladý.

 

 

 

ALÝYEV'ÝN AÇIKLAMALARI

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, "Bugün tarihi bir gündür. Umarým TANAP'ýn ömrü uzun olacak, Türkiye-Azerbaycan ve diðer komþu halklara faydasý olacak." dedi.

Aliyev, Ýpsala ilçesinde MS4 TANAP Ýstasyonu'ndaki TANAP Avrupa Baðlantýsý Açýlýþ Töreni'nde, Türkiye'de bulunmaktan memnuniyetini dile getirdi.

TANAP'ýn temelini 4 yýl önce attýklarýný ancak projeyle ilgili çalýþmalarýn 2012'de (Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükumeti arasýnda Trans Anadolu Doðal Gaz Boru Hattý Sistemine Ýliþkin Hükumetlerarasý Anlaþma'yla) baþladýðýný anlatan Aliyev, Ýstanbul'da yapýlan anlaþmayla TANAP'ýn yeþil ýþýðýnýn yandýðýný belirtti.

TANAP'a kadar Azerbaycan gazýný Türkiye ve Avrupa'ya nakledilmesi etrafýnda çok büyük tartýþmalarýn ve müzakerelerin yapýldýðýný aktaran Aliyev, bu müzakerelerin sonuçsuz kalmasýnýn ardýndan Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile bu dev projenin hayata geçirilmesine karar verdiklerini vurguladý.

Aliyev, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattýnýn temelini çaðdaþ Azerbaycan devletinin lideri Haydar Aliyev'in kendi elleriyle attýðýný hatýrlattý.

- "DÜNYA PAZARLARINA 450 MÝLYON TONDAN ÇOK PETROL NAKLEDÝLDÝ"

Etkinliði "tarihi" olarak nitelendiren Aliyev, "Bugün tarihi bir gündür. Umarým TANAP'ýn ömrü uzun olacak, Türkiye-Azerbaycan ve diðer komþu halklara faydasý olacak. Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattýyla Türkiye ve dünya pazarlarýna 450 milyon tondan çok Azerbaycan ve baþka devletlerin petrolü nakledilmiþtir. Bunun 400 milyondan fazlasýný Azerbaycan, 27 milyon ton Türkmenistan, 12 milyon ton Kazakistan, 7 milyon ton Rusya petrolü teþkil ediyor." dedi.

TANAP'ýn Güney Gaz Koridoru Projesi'nin parçasý olduðuna, bu projelerin hayata geçirilmesinin Türkiye ve Azerbaycan'ýn siyasi iradesinin neticesi olduðuna iþaret eden Aliyev, "Bugün güney gaz koridoru özünde 7 ülkenin birleþtiði uluslararasý bir iþ birliði projesidir." deðerlendirmesinde bulundu.

Aliyev, söz konusu projenin, ülkeler arasýnda köprüler oluþturacaðýný ifade etti. Projenin, daha büyük anlaþmalara yol açacaðýný belirten Aliyev, 3'ü AB üyesi olan 7 ülkenin bundan sonra uzun yýllar birlikte çalýþacaðýný ve bunun faydasýný göreceklerini dile getirdi. Aliyev, "Bu proje iþ birliði getirir, istikrar getirir, uzun müddetli anlaþma getirir. Bu projelere sadece enerji projeleri gibi bakmak doðru olmaz. Þunu bildirmeliyim ki bizim enerji projelerimiz diðer projelere yol açtý." ifadesini kullandý.

Türkiye-Azerbaycan dostluðu ve kardeþliðinin günden güne daha da geliþtiðine vurgu yapan Aliyev, bugün dünya genelinde Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine yakýn baþka ülkeler tanýmadýðýný kaydetti.

Türkiye ve Azerbaycan arasýndaki ticaretin bu yýlýn 9'uncu ayý itibarýyla 3,4 milyar dolara ulaþtýðýný belirten Aliyev, karþýlýklý yatýrýmlarýn karþýlýklý güveni ve kardeþliði gösterdiðini söyledi.

- ERDOÐAN'IN LÝDERLÝÐÝ

Her iki ülkenin birbirlerinin ekonomisine destek verdiðini kaydeden Aliyev, Türkiye'nin bugüne kadar Azerbaycan iktisadýna 12 milyardan fazla yatýrýmda bulunduðunu, Azerbaycan'ýn ise Türkiye'ye 17.5 milyar dolarlýk yatýrýmda bulunduðunu dile getirdi.

Türkiye'nin yabancý yatýrýmcýlar için açýk bir ülke olduðunu da vurgulayan Aliyev, sözlerini þöyle sürdürdü: "(Türkiye) Aziz kardeþim Baþkan Erdoðan'ýn liderliði sayesinde hem iktisadi hem siyasi sahada büyük baþarýlara imza attý. Biz eski dönemleri hatýrlýyoruz. O vakitler Türkiye IMF'in borcundan, baþka maliye kurumlarýný borcundan yaka kurtaramýyordu. Ýktisadi baðýmlýlýk ister istemez siyasi baðýmlýlýða yol açar. Baþkan Erdoðan tarafýndan uygulanan iktisadi siyaset neticesinde Türkiye bu baðýmlýlýktan yakasýný kurtarabildi ve bugün Türkiye çok güçlü bir ekonomiyle dünya çaðýnda güç merkezidir. Sadece bulunduðu bölgede deðil dünyada Türkiye’nin sözünün gücü artýyor ve imkaný geniþliyor. Herkes bilmelidir ve unutmamalýdýr kime borçludur bu kardeþ ülke? Tarihte liderlerin rolü hakkýnda çok sayýda kitap yazýldý, ilmi eserler yaratýldý. Muhtelif fikir ve görüþler olabilir ancak tarih gösteriyor ki liderin rolü birçok durumda halledici olur. Bu yadsýnamaz."

- "TÜRKÝYE'NÝN GÜCÜ BÝZÝM GÜCÜMÜZDÜR"

Türkiye ve liderinin, geliþmeyi ve istikrarý saðladýðýný, buna kendilerinin de sevindiðini ifade eden Aliyev, "Çünkü Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye’nin gururu bizim gururumuzdur. Biz birlikte bundan sonra da iki kardeþ ülke olarak kol kola ileriye gideceðiz. Bizim önümüzdeki bütün ufuklar açýktýr. Hayata geçirdiðimiz bu dev projeler bizim gücümüzü gösteriyor ve artmasýný saðlýyor. Ýktisadi güç de sonuçta siyasi güce çevrilir." diye konuþtu.

TANAP ve güney gaz koridorunun ayný zamanda enerji güvenliði projesi olduðunu aktaran Aliyev, bugün dünya çapýnda enerji güvenliði konusunda dünyanýn ilgi ve dikkatini çektiðini kaydetti.

Üretici ülke Azerbaycan, enerjinin geçtiði ülkeler ve tüketici ülkelerin baþarýlý bir birliktelik sergilediðine dikkati çeken Aliyev, çýkarlarýnýn bir olduðunu, faydalarýnýn da adaletli bir þekilde bölüþülerek bölgedeki ekonomiye ve istikrara olumlu katký saðladýðýný ifade etti.

Aliyev, bundan sonra hayata geçirecekleri projelerin TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars gibi uðurlu olacaðýný dile getirerek, "Türkiye ve Azerbaycan geleceðe güvenle ilerleyecek. Yaþasýn Türkiye-Azerbaycan dostluðu ve kardeþliði." dedi.

- NOTLAR

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, konuþmasýnýn ardýndan, TANAP Avrupa Baðlantýsý'nýn açýlýþý için hazýrlanan butona, Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Gürcistan Baþbakaný Giorgi Gakharia, Sýrbistan Meclis Baþkaný Maja Gojkovic ve diðer katýlýmcýlarla birlikte bastý.

Erdoðan, bu sýrada "Tüm dünya duysun. Þimdi Azerbaycan, Gürcistan üzerinden yüzlerce, binlerce kilometrelik TANAP projemizin butonuna basarak veriyoruz gazý. Çok önemli adým da özellikle þu olacak. Ýnþallah 8 Ocak'ta TürkAkým doðal gazýn adýmýný Ýstanbul'da atacaðýz inþallah. Bunun da müjdesini þimdiden vermiþ olalým." dedi.

Törene, Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Gürcistan Baþbakaný Giorgi Gakharia, Sýrbistan Meclis Baþkaný Maja Gojkovic, Kuzey Makedonya Baþbakan Yardýmcýsý Koco Angjushev ve Bosna Hersek Devlet Baþkanlýðý Konseyi Üyesi Þefik Caferoviç ile Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, TBMM Baþkaný Mustafa Þentop, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Ticaret Bakaný Ruhsar Pekcan, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Cahit Turhan, Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn, AK Parti Ýzmir Milletvekili Binali Yýldýrým, eski TBMM Baþkaný Ýsmail Kahraman da katýldý.

- YATIRIM TUTARI 7 MÝLYAR DOLAR

Yatýrým tutarý yaklaþýk 7 milyar dolar olan TANAP,  Yunanistan sýnýrýnda Trans Adriyatik Boru Hattý (TAP) üzerinden Avrupa'ya baðlanacak. Avrupa tarafýndaki süreçlerin tamamlanmasýnýn ardýndan TAP üzerinden gaz sevkiyatýna baþlanacak.

- TANAP 20 ÝLDEN GEÇÝYOR

TANAP'ta ilk adým, Türkiye-Azerbaycan arasýnda 24 Aralýk 2011'de imzalanan mutabakat zaptýyla atýldý. Bu kapsamda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Þirketi (SOCAR) tarafýndan TANAP Doðalgaz Ýletim AÞ kuruldu. Þirket, TANAP'ýn tasarýmý, inþaatý ve iþletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi.

Projenin hukuki altyapýsý 26 Haziran 2012'de Ýstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan arasýnda imzalanan hükümetler arasý anlaþma ve "Ev Sahibi Hükümet Anlaþmasý" ile oluþturuldu. Ev Sahibi Hükümet Anlaþmasý, 10 Eylül 2014'te TBMM tarafýndan onaylandý.

Hattýn açýlýþý 12 Haziran 2018'de Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev'in katýldýðý törenle Eskiþehir'de gerçekleþtirildi. Türkiye'ye TANAP'tan ekim sonu itibarýyla 3 milyar 180 milyon metreküp gaz geldi.

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattýndan Türkiye'ye gelen gaz miktarýnýn yakýn zamanda 6 milyar metreküpe çýkarýlmasý hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doðal gaz ise TAP ile Avrupa'ya gönderilecek.

TANAP'ýn Türkiye-Gürcistan sýnýrýnda Ardahan'ýn Posof ilçesi Türkgözü köyünde baþlayan yolculuðu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüþhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kýrþehir, Kýrýkkale, Ankara, Eskiþehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balýkesir, Çanakkale, Tekirdað ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sýnýrýnda sona eriyor.

TANAP'ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AÞ'nin yüzde 51, Boru Hatlarý ile Petrol Taþýma AÞ'nin yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AÞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.