Tarihimizin yeni ihracat rekoru kýrýldý! Bakan Bolat açýkladý
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Türkiye'nin Ocak 2024 yýlý Dýþ Ticaret Rakamlarýný deprem bölgesi Malatya'da kamuoyuna açýkladý. Bakan Bolat, 2023 yýlý ihracatýný artýda kapatmayý baþaran Türkiye'nin 2024'e de rekorla baþladýðýný belirterek, 20 milyar 28 milyon dolarla en yüksek ocak ayý ihracatýný gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Bundan bir yýl kadar önce asrýn felaketi olarak kabul edilen büyük bir depremin yaþandýðýný belirterek konuþmasýna baþlayan Bolat, "Malatya'da bu depremde önemli bir sarsýntý yaþandý. 11 vilayetimizin kapsayan bu deprem sonucu 51 bin vatandaþýmýzý kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz Depremle alakalý yeniden yapýlanma yeniden imar yeniden inþaat faaliyetleri çok hýzlý bir þekilde devam ediyor 11 þehrimizde tam 930 þantiyede 110 bin 450 çalýþma arkadaþýmýzla kalýcý konutlarýn inþasý ve þehirlerimizin yeniden imarý için gece gündüz demeden büyük bir çalýþmamýz devam etmektedir. Þu ana kadar tamamlanan 46 bin konutun teslimatý kura çekimleriyle bugünlerde Cumhurbaþkanýmýzýn da katýlacaðý toplantýlarda sahiplerine teslim edilecek ve diðer hak sahipleri de inþallah en kýsa sürede tamamlanacak kalýcý konutlar ve iþ yerlerine sahip olacaklar" dedi.

Bakan Bolat, "Ýnanýyoruz ki en kýsa sürede Malatya ve diðer depremden etkilenen bölgelerimiz 1-2 yýl sonra eskisinden çok daha modern çok daha yeni çok daha canlý dinamik yaþanabilir cazibe merkezleri cazibe þehirleri haline gelecekler" ifadelerine yer verdi.

2021 ve 2022 yýllarýnda Covid dönemi sonunda dünyada da büyüme ve ticaret oranlarýnýn hýzlandýðýný ancak son 40 yýldýr görülmeyen büyük bir enflasyon patlamasý meydana geldiðinim ifade eden Bolat, "Gerek Covid gerek Rusya- Ukrayna savaþý, gerek bizim yaþadýðýmýz deprem gerek piyasalardaki tedarik sýkýntýlarý lojistik sýkýntýlarý ve ürün kesintileri gibi nedenlerle olan bu süreçte Türkiye'miz piyasalarda bir yýldýz gibi parladý" dedi.

2024 yýlýnýn Ocak ayý dýþ ticaret verilerini paylaþan Bakan Bolat, "Ocak ayýnda ihracatýmýz yüzde 3,6 oranýnda bir artýþla 20 milyar 28 milyon dolara yükselmiþtir. Böylece tarihin en yüksek Ocak ayý ihracat rekorunu kýrmýþ olduk. Bu da yeni bir rekor oldu. Yine güzel bir rakam vereceðim son 12 aylýk ihracatýmýz da 256,5 milyar dolara yükseldi. Yani Aralýk sonunda kýrdýðýmýz 255,8 milyar dolarlýk ihracatýn üstüne 700 milyon dolar daha ekledik. Yeni rekorumuz 256 buçuk milyar dolar oldu" ifadelerini kullandý.

Ýthalat verilerini de açýklayan Bakan Bolat, Ocak ayýnda yüzde 22'lik bir azalýþla 26 milyar 201 milyon dolara gerileme kaydedildiðini söyledi. Bunun en önemli sebepleri arasýnda bizim hükümet olarak aldýklarý tedbirlerin etkili olduðunu belirten Bolat, "Özellikle ithalatta ülkemize yönelik haksýz ticari uygulamalar ve damping uygulamalarýna karþý getirdiðimiz tedbirler, enerji fiyatlarýndaki, dünya piyasalarýndaki stabil durum ve özellikle 2023'te otomotiv ve altýn ithalatýndaki aþýrý artýþa karþý yýlýn ikinci yarýsýnda uyguladýðýmýz tedbirlerden sonraki azalma da kaynaklanmaktadýr. Bu þekilde arkadaþlar Ocak ayýnda dýþ ticaret açýðýmýz da yüzde 57'lik bir gerileme kaydedildi. Bir önceki yýlýn ayný ayýna göre Ocak ayý dýþ ticaret açýðýmýz 6.2 milyar dolara indi. Ýhracatýn ithalatý karþýlama oraný da 18,9 puanlýk bir artýþla geçen yýla göre bu yýl ocak ayýnda yüzde 76,4'e yükseldi" þeklinde konuþtu.

Her ay bir önceki yýlýn ayný ayýna göre ithalat artýþý hýzýný yavaþlatmayý hedeflediklerini belirten Bakan Bolat, "Aðustos ayýndan bu yana da ithalatýmýz da her ay bir önceki yýlýn ayný ayýndan daha düþük bir artýþ söz konusu. Amacýmýz gayet basit, ihracata dayalý büyümeyle ekonomik büyümemizi sürdürülebilir ve katma deðer üreten bir yapýda devam ettirmek istiyoruz. Katma deðeri artýrarak mevcut ihracat miktarýmýzdan daha fazla döviz kazanmak istiyoruz ve ihracatýmýzýn büyümesini sürdürülebilir kalýcý temelli hale getirmek istiyoruz. Burada da inþallah bu trendi önümüzdeki aylarda da devam ettirmek arzusundayýz" dedi.

Cari iþlemlerde Þubat, Mart ve Nisan rakamlarýnýn de gelmesi ile 30 milyar dolar bandýndan aþaðý doðru geleceklerini ifade eden Bakan Bolat, "Bu neyi saðlayacak, Bu Türkiye'nin döviz dengesinin iyileþmesini, döviz yeterliliðinin iyileþmesini, döviz kurunun baský altýnda kalmamasýný saðlayacak. Ve bu þekilde finansal istikrar, makro ekonomide fiyat istikrarýnýn daha da iyileþmesini, beraberinde götür getirecek. Enflasyonla mücadeledeki silahlarýmýzý güçlenmesini saðlayacak. Ve makro ekonomik istikrarýmýz 2024 yýlýnýn ikinci aþamasýnda çok hýzlý bir þekilde iyileþecek. Enflasyonla, faiz oranlarýyla beraber daha iyi bir performansa geleceðiz. Biz bunlarý yaparken 2024 yýlý mal ihracat hedefimiz belli 267 milyar dolar ve 2026 yýlýnda 302 milyar dolar hedefimiz var" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin daha güçlü ve daha geliþmiþ bir ekonomiye sahip olmasý adýna tek yolun ihracatýn hem mal ihracatý hem hizmetler ihracatýn artýrýlmasý olduðunu ifade eden Bakan Bolat, "Hep beraber büyük çaba sarf ediyoruz. Hafta arasý turizm gelirleri açýklandý. Turizmde de Allah'a þükür 54,3 milyar dolar bir gelir saðladýk. Karþýlýðýnda 7,3 milyar dolar bir turizm giderimiz oldu. Net 47 milyar dolar turizm fazlamýz oldu" þeklinde konuþtu.