Bartýn'da 1 milyar 820 milyon liraya tamamlanan Kozcaðýz Barajý'nýn su tutma törenine katýlan Gizligider, burada yaptýðý konuþmada, özellikle son 5 yýlda hem dünyada hem de Türkiye'de su ihtiyacýnýn hýzla arttýðýný söyledi.
Gizligider, 2030 itibarýyla Türkiye'nin nüfusu yaklaþýk yüzde 10 artarken, mevcut su potansiyelinin yüzde 20 azalýþ göstereceðini anlatarak, "Peki ne yapacaðýz? Yani elbette Rabb'imizden daha çok yaðmur, daha çok kar, daha çok su talep edeceðiz ama onun verdiði akýlla, bunu kullanarak teknolojiyle, bilimle, istiþareyle bir araya gelerek tedbirlerimizi alacaðýz. Ýþte bu barajlar, öncelikle bu tedbirlerin en somut halleri." diye konuþtu.
Susuz tarýmýn mümkün olmadýðýný, bu alandaki mevcut uygulamalarýn da ekonomik anlam ifade etmediðini belirten Gizligider, Kozcaðýz Barajý ile 21 milyon metrekare alaný suya kavuþturacaklarýný aktardý.
Gizligider, düzenli þekildeki kapalý devre sulama sistemleriyle çiftçinin bereketine bereket katacaklarýný dile getirerek, "Hesaplamalarýmýz o ki ayný topraktan sulama öncesi alýnan verim ile sulama sonrasý alýnan verim arasýnda en az 4 kat fark var. Bu bölgede hatýrladýðým kadarýyla 16 köyü doðrudan ilgilendiriyor. Bazý mahallelerimiz de buradan faydalanacak. Bu 16 köyümüz ve havarisindeki çiftçilerimizin cebine þu anki girenin en az 4 katý ama ürün deðiþikliðine göre yer yer 10 katý para koymuþ olacaðýz. Burada 46 milyon metreküp su tutacaðýz." ifadesini kullandý.
Son 23 yýlda tarih yazýldýðýný vurgulayan Gizligider, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Su ve su alanýnda 10 bini aþkýn proje bitti. Yani hizmete sunulmuþ, inþasý tamamlandý ve bundan faydalanýlýyor. Sadece baraj ve gölet anlamýnda rakam söyleyeyim, 1744 baraj ve gölet tamamladýk. Gerçekten bu bir tarih. Öbür taraftan sadece yerin üstünde deðil, çok ileri mühendislikle civar ülkelere de örnek olacak düzeyde 127 yer altý barajý inþa ettik. Sadece yerin üstünde deðil, yerin altýnda da depolama sisteminden bahsediyorum. Elbette bu hizmetler tek þartla gerçekleþti. Milletimiz bize güvenmeye ve inanmaya devam etti. Ýstikrarýn devamýný arzu etti ve biz de milletimize verdiðimiz sözleri hamdolsun bir bir gerçekleþtirmenin mutluluðunu yaþadýk."
Devlet Su Ýþleri (DSÝ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta da barajýn yatýrým maliyetinin 1 milyar 820 milyon lira olduðunu bildirerek, þu bilgileri paylaþtý:
"Kozcaðýz Barajý'nýn temelden yüksekliði 54 metredir. Kil çekirdekli, kum çakýl dolgu tipinde olan baraj gövdesi, 1 milyon metreküp dolgu hacmine sahiptir. Baraj taþkýn ve sulama maksatlýdýr. Barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21 bin dekar tarým arazisinin sulanmasý ayrýca Bartýn ili ve Kozcaðýz ilçesinin taþkýnlardan korunmasý hedeflenmiþtir. Sulama projesinin de tamamlanmasý neticesinde ekonomiye yýllýk 178 milyon lira katký saðlayacak bu baraj, ayrýca taþkýn amaçlý da görev yapmaktadýr. Bu sayede Bartýn'da yaþayan vatandaþlarýmýzýn can ve mal güvenliði de korunmuþ olacaktýr."
Törenin ardýndan DSÝ Genel Müdürlüðünce kentte yürütülen yatýrýmlarý inceleyen Gizligider, daha sonra birim müdürleri, çiftçi ve üreticilerle üretim planlamasý toplantýsýnda bir araya geldi.
Bartýn Valiliðini de ziyaret eden Gizligider, burada Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Bartýn Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, AK Parti Ýl Baþkaný Yaþar Arslan, MHP Ýl Baþkaný Ercüment Özçelik ile bakanlýk birim müdürleri tarafýndan karþýlandý.