Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý: Bu ülke, üretim planlamasýný bu seferde ýskalamamalý
ABONE OL

Adana Ticaret Borsasý'nýn ev sahipliðinde kentteki bir otelde 'Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mýsýr ve Buðday Kongresi' düzenlendi.

Açýlýþta konuþan Adana Ticaret Borsasý Baþkaný Þahin Bilgiç, mýsýr ve buðdayýn Çukurova için çok önemli hububat ürünlerinden birisi olduðunu belirterek desteklemelerle ekim alanlarýnýn artabileceðini söyledi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köþger ise buðday ve mýsýrýn tarýmsal üretimde en önemli ürünlerden birisi olduðunu, Adana'nýn da temiz ve güvenilir gýdaya ulaþmasýnda ülkenin sigortasý olduðunu aktardý.

"GIDA GÜVENLÝÐÝNDE SORUN YAÞAMADIK"

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, pandemi döneminde birçok ülkenin gýda güvenliði açýsýndan sorun yaþadýðýný belirterek, "Ülkelerin gýda ile ilgili konularda acaba ben üretemediðim herhangi bir gýda ürününü nasýl temin ederim diye düþündüðü bir dönemde bizler o dönemi diðer ülkelere göre daha rahat geçiren bir ülke olarak belki de bunun önemini ya da etkisini hissedememiþ olabiliriz. Ancak Türkiye'nin son 22 yýlda oluþturmuþ olduðu çok ciddi altyapý bu sorunlarý bizim herhangi bir þekilde hasar almadan atlatmamýza sebep oldu. Ben bu ülkenin hem bakaný, hem de evladý olarak bütün bu hazýrlýðý ve yapýyý hazýrlayanlara teþekkür ediyorum" dedi.

"ÜRETÝCÝLERÝMÝZÝN ALIN TERÝ VE EMEÐÝNÝ KORUYAN TARSÝM'DÝR"

Son 22 yýlda çiftçileri üretime teþvik etmek adýna 1 trilyon 625 milyar lira destek verildiðini aktaran Bakan Yumaklý, "22 yýlda ülkemizdeki çiftçilerimizi üretime teþvik etmek için 1 trilyon 625 milyar lira destek verildi. TARSÝM'den bahsetmek istiyorum. Hakikaten neden ilgi gösterilmediðini anlamadýðým bir durum var. Ancak bazý politikalarý uygulamak için sigorta þart. Þimdiden söyleyeyim, üreticilerimizin alýn teri ve emeðini koruyan TARSÝM'dir. Geçtiðimiz yýl sadece Konya'da pilot proje olarak uygulanan sigorta bütün ülkeye örnek oldu. Bu konuya ilgi gösterelim. Ürününü ektikten sonra tam 1 yýl bekleyip hasat edecekken emeði zayi olan birisinin her seferinde devlete dönüp tazmin istemesi sürdürülebilir bir þey deðildir. Sigorta konusu çok önemlidir. Bu konuda sigorta vardýr. Bilgi isteyen, kafasýnda soru iþareti olanlar bizlerle iletiþime geçsin" ifadelerini kullandý.

"137 MÝLYON TON ÜRETÝMLE REKOR KIRILDI"

Bitkisel üretimde geçen sene 137 milyon tonluk rekor kýrýldýðýný vurgulayan Yumaklý, "Yaptýðýmýz regülasyon faaliyetlerinden bahsedeyim. Ürün alým politikalarý devleti yanýnda gören etkenlerden olmuþtur. AR-GE çalýþmalarý ve inovasyon bu altyapýnýn hazýrlanmasýnda önemli baþlýklar. Bitkisel üretimde 137 milyon tonluk rekor kýrýldý. 2022 bu rakam 129 milyon tondu ama 2023'de 137 milyon tona çýktý. Bu baþarýlarý makro göstergelerde teyit etmiþ oluyor. Son 21 yýlýn 16'sýnda tarým sektörü büyüme gösterdi. Dünyada ilk 10 ülke arasýndayýz. Türkiye'de tarým bitti, öldük, mahvolduk artýk þuraya muhtacýz gibi söylemler hiçbir temeli olmayan bazý hezeyanlarýn bu Türkiye'nin üreticisi olan üreticilere hakarettir. Biz ülke olarak niye halen kendimizi olmasý gerektiði yerde veya olduðu yerde görmemekte ýsrar ediyoruz bu da sorulmasý gereken soru" diye konuþtu.

"ÜLKENÝN NÜFUSU 105 MÝLYONA ULAÞACAK"

Geçen sene tarým sektörünün 31 milyar dolarlýk ülkeye döviz kazandýrdýðýný vurgulayan Bakan Ýbrahim Yumaklý, daha sonra þunlarý söyledi:

"Geçen sene 2 bin 200 çeþit ürünümüzü 212 ülkeye ve bölgeye ihraç etmiþiz ve 31 milyar dolarlýk tarýmsal üretim ihracatýna sahip olup döviz kazanýmýný ülkeye getirmiþiz. Elbette öncelik bizim ülkemizin ihtiyaçlarý. 2050 yýlýnda bu ülke 105 milyona ulaþacak. Turist sayýmýzýn da þuanda 60 milyonlar civarýnda ve 100 milyona ulaþmasý bekleniyor. Bizler þuanda sahip olduðumuz avantajlarý daha da ileriye götürebilmek için hangi politikayý takip etmemiz gerekir, devletimizin bütüncül bakýþýnda tarým sektörü nerede olacak konusuna biz þu cevabý veriyoruz. Bundan sonraki dönemde tarým sektörü 5 ana kaide üzerinde hareket edecek. Sürdürülebilir bir þekilde, verimli, kaliteli ve kayýtlý bir þekilde tarým yapacaðýz. Ayrýca sektöre yatýrým yapýlacak. 2023 yýlýndan itibaren bütün uygulamalarýmýzý bunlara yönlendirmiþ durumdayýz. Örneðin Çiftçi Kayýt Sistemimiz (ÇKS) yüzde 65'ler seviyesinde. Bunu arttýrmak için karþýmýza çýkan hususlarý düzenleyerek gidiyoruz. Halen kaydý olmayan ancak ekilen alanlar var. Bu hazine arazileriyle ilgili de çalýþmayý bitince yüzde 80'lerin yakalanmasý içten bile deðil."

"BUÐDAY VE MISIRA 182 MÝLYAR LÝRA DESTEKLEME VERÝLDÝ"

Türkiye için buðday ve mýsýrýn önemli bir yeri olduðuna dikkat çeken Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, "Buðday ve mýsýr insanýmýzýn temel gýda ham maddesi ve hayvan yemi olarak en önemli girdi kalemi. Buðday ve mýsýr üretiminin ülkemizde ayrý bir deðeri var. Bu kapsamda da 6 farklý kategoride bu ürünlere destekleme verdik. Son 22 yýlda buðday ve mýsýra verilen destek miktarý 182 milyar lira. Kýrsal kalkýnma kapsamýnda çiftçilerimize desteklerimiz devam ediyor. Lisanlý depoculuðun hakikaten sektörün geliþmesinde katkýsý var. Bugüne kadar 3.4 milyar lira lisanslý depoculuða aktarýlmýþ durumda. Lisanlý depo kapasitemiz 10 milyon ton. Yýl sonuna kadar 2.3 milyon ton daha ilave edilecek. Bu yetmez tabi, yatýrýmlarý desteklemeye devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.

"TARIMSAL ÜRETÝMÝ ISKALAMAMALIYIZ"

Tarýmsal üretim planlamasýnýn Türkiye için önemine vurgu yapan Bakan Yumaklý, daha sonra þunlarý kaydetti:

"Buðday ve mýsýr en önemli üretim planlamasýný oluþturuyor. Çok iyi yasal düzenlemeler yapabilirsiniz. Kanunlar, yönetmelikler yapabilirsiniz ancak bunlar tek baþýna yetmez. Devletin düzenlemelerine sizlerin desteði gerekir. Bu düzenlemelerin tamamýný sizlerle konuþarak yaptýk ama bundan sonra da hep beraber olacaðýz. Bu ülke üretim planlamasýný bu seferde ýskalarsa çok büyük kayýp olur. Üretim planlamasý baþlýðýnda yapýlacak olan bu çalýþmalarýn baþarýlý olmasý sektörle birlikte omuz omuza çalýþmasýndan geçer. Herkesin ülkemizin kaynaklarýný en iyi þekilde kullanmasý lazým. Bizleri gýda güvenliði açýsýndan hep güvenli alanda tutacak ve bu güçlü pozisyonumuzla dünyada söz söylenecekse bu konuda ki güçlü yanýmýzý masaya koyacak bir sonuca ancak böyle ulaþabiliriz. Yeni destekleme modeli elbette üretim planlamasýnýn en önemli ayaklarýndan bir tanesi. Þuanda bunu kurumlarýmýzla konuþmaya devam ediyoruz. Amacýmýzýn üreticilerin rekabet gücünü arttýrmak. Birbiriyle baðýmsýz, birbiriyle kopuk hiçbir þey yapmak istemiyoruz."

"SUYU MERKEZE ALMALIYIZ"

Türkiye'nin su problemi yaþamaya aday bir ülke olduðuna dikkat çeken Tarým ve Orman Bakaný Yumaklý, "Su problemi yaþamaya aday bir ülkeyiz. Suyu merkeze alarak üretim planlamasý yapmak durumundayýz. Bütün kaynaklarýmýz buna doðru yönlenmediði sürece kýsýtlý olan bu kaynaklarý efektif kullanmazsak sonuç alamayýz" diye konuþtu.

"BUÐDAY FÝYATLARI AÇIKLANACAK"

Buðday fiyatlarýnýn en kýsa sürede açýklanacaðýný aktaran Bakan Yumaklý, "Fiyat açýklanmasý talebini biliyorum. Ýnþallah önümüzdeki günlerde fiyatlarý netleþtirip açýklayacaðýz. Çiftçimizin, üreticimizin alýn terini her zaman için koruyacaðýmýzý söylemek istiyorum" dedi.

"YENÝ NORMALLERE ALIÞMALIYIZ"

Son 53 yýlýn en sýcak Aralýk-Ocak ve Nisan aylarýnýn yaþandýðýný belirten Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, "Bunlar artýk olaðanüstü iþler deðil, yeni normallerimiz böyle olacak. Önümüzdeki yýllarda bu þekilde yaþadýðýmýz ay sayýsý daha fazla olacak. Ýç Anadolu'daki hububat verimini etkilediðini biliyoruz ama inþallah çok sorun olmayacak. Kalite açýsýndan çok büyük bir problem raporlanmadý. Yaklaþýk 21 milyon tonluk bir rekolte bekliyoruz buðday için. Mýsýrda da 8.5 milyon tonluk rekolte bekliyoruz" ifadelerini kullandý.

Öte yandan Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, sosyal medyada çýkan 'Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 1 kilogram dahi mal alacak yeri yok' söylemlerinin gerçeði yansýtmadýðýný, hazýrlýklarý yaptýklarýný ürünleri alacaklarýný söyledi.

Konuþmalarýn ardýndan Adana Ticaret Borsasý Baþkaný Þahin Bilgiç, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý'ya hediye takdim etti.

Kongreye sektör temsilcileri ve çiftçilerin yaný sýra kent protokolü katýldý. Konuþmanýn ardýndan kongre sunumlarla devam etti.

  • Ýbrahim Yumaklý
  • üretim planlamasý
  • tarým