Tarým ve Orman Bakaný Yumaklý: Tarýmsal üretim konusunda da güçlü bir ülke olalým
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ankara'nýn Ayaþ ilçesinde Gülsüm Koç'a ait büyükbaþ hayvan tesisinde incelemelerde bulundu.

Koç'a ait hayvancýlýk iþletmesinin 26 Temmuz'da açýklanan yeni dönem hayvancýlýk desteklerinin en önemli yansýmasýný hissedecek olan iþletmelerden bir tanesi olduðunu aktaran Bakan Yumaklý, üretim planlamasý kapsamýnda hayvansal üretimle ilgili çalýþmalarýn 1 Ocak tarihinden itibaren baþladýðýný üretim planlamasýna dair bütün çalýþmalarýn ise tamamlanýp uygulamaya geçildiðini kaydetti.

Hayvancýlýk yol haritasý kapsamýnda 26 Temmuz'da yayýmlanan yeni dönem destekleme programýný açýkladýklarýný dile getiren Bakan Yumaklý, "Temel destekler ve ürün geliþtirme desteði baþlýðýnda bu destekleri topladýk. Malumunuz daha öncesinde çok farklý alanlarda birbirinden kopuk destekler vardý onlarý da bu manada birleþtirmiþ olduk. Bu destekler, büyükbaþ, küçükbaþ hayvancýlýk, arýcýlýk ve ipekböcekçiliði ile ilgili destekler. Bu temel destekler bu baþlýklarda verilecek. Ürün geliþtirme destekleri ise çið süt destekleri, karkas et destekleri ve tiftik üretimi ile ilgili destekler. Ancak bu kadarla da sýnýrlý deðil, yeni dönemde verimlilik kriterlerinin uygulanmasý halinde üreticilerimizin çok daha fazla destek almasýný ve kaliteli bir üretimin gerçekleþmesini amaçladýk. Ýlk defa üç yýl boyunca üreticilerimizin artýk hangi destekleri alabileceklerini gösterir yeni destekleme paketini de açýklamýþ olduk. Bu pakette özellikle hastalýklarla mücadele baþlýðý, verimli üretim yapýlabilmesiyle ilgili baþlýklarý koymuþ olduk. Eðer bir iþletme hayvanlarýný soy kütüðüne kaydetmiþse eðer buradaki üretimi yerli spermayla yapmýþ ise üretmiþ olduðu sütü verimli kriterlerine göre üretmiþ ise bütün bunlarda ilave destekler almýþ olacak. Yine gençlerin ve kadýnlarýn ilave desteklerle bu üretimin içerisinde kalmalarý ve bir önceki desteklerle kýyaslandýðýnda neredeyse 4 katýna yakýn destekleneceðini söylemek istiyorum" diye konuþtu.

Hayvancýlýkta temel destekleri üretimin devamlýlýðý için vereceklerini aktaran Bakan Yumaklý, "Verimli üretim yapan gençlerin ve kadýnlarýn 3 yýl boyunca hangi destekleri alacaklarý konusunda hiçbir tereddüt yaþamayacaklarý bir sistemi hayata geçirmiþ olacaðýz. Aile iþletmelerinin de önemi büyük, onlarda 20 baþa kadar hayvan varlýðýna sahip aile iþletmeleri de bu destek içinde ayrý bir bölümü olacak" ifadelerini kullandý.

Üretim planlamasýnýn bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünlerinde 2024 yýlýnda hayata geçirileceðini söylediklerini hatýrlatan Bakan Yumaklý, "Bitkisel üretim planlamasý Eylül ayý itibarýyla yeni ziraat döneminde yürürlüðe girmiþ olacak. Ancak hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi konusu 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya baþladý. Ben üretim yapan bütün üreticilerimize canýgönülden teþekkür ediyorum. Biz istiyoruz ki her konuda olduðu gibi tarýmsal üretim konusunda da güçlü bir ülke olalým. Hem kendi ihtiyaçlarýmýz için hem de etrafýmýzdaki en yakýn ülkelerden baþlamak üzere ihracat yapabilir hale gelelim. Bunun da tek yolu elbette verimli bir kaliteli üretimden geçmekte" dedi.