Taşerondan kadroya geçen işçilere enflasyon farkı ödenecek mi? Ek zam yapılacak mı?
ABONE OL

 Kadroya alınan 4C’li işçiler beklen zam ve enflasyon farkı haberlerini yakından takip ediyor. Taşeron işçilerin beklediği müjdeli haber sonunda geldi. Kadro alan taşeron işçilere yüzde 12,3 ek zam yapılacak. 

 

 

TAŞERONA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

 

Kadroya alınan 4C'li işçilerin heyecanla beklediği ek zam ile birlikte enflasyon farkına ilişkin yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili Ak Parti Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım müjde niteliğinde bilgi verdi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 31 Mart yerel seçim öncesi yaptığı açıklamarıyla kadroya geçen taşeron işçilere ek zam sinyali verdi. 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilere enflasyon farkı verilmemiş ve maaşlarında hiç bir iyileştirme yapılmamıştı. Toplu İş Sözleşmesinden 2020 yılına kadar yararlanamayan sürekli işçi pozisyonundaki işçiler enflasyon farkını alamamışlardı. Binali Yıldırım'ın verdiği cevap taşeron işçilerde büyük umut uyandırdı. Eğer sürekli işçiler enflasyon farkı alırsa toplamda %12.3 oranında zam alması ön görülüyor.

 

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da taşeronlara %4 zam verileceğini açıklanmıştı. Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler 2020 yılı sonlarına kadar YHK toplu iş sözleşmesi gereği 6'şar aylık dilimlerde bilindiği gibi 4+4 zam alıyorlar. Kadro alan taşeron işçiler yıllık ortalama yüzde 8 zam aldılar.

 

Ancak ek zam hakkında net kararı Bakanlık verecek. Konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

 

 

TAŞERON İŞÇİLER ENFLASYON FARKI ALACAK MI?

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yılıdırım seçim çalışmalarında İstanbul'da bir takım ziyaretlerde bulundu. Yıldırım'ın ziyareti esnasında bir kadın tarafından 'Eski taşeronlar kadroya geçti ama hiç bir değişiklik olmadı?' sorusu soruldu.

 

Bu soru üzerine Binali Yıldırım bir açıklama yaptı. Binali Yıldırım söz konusu açıklamasında  "Enasyon farkını alacaklar" ifadelerine yer verdi.

 

Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler 2020 yılı sonlarına kadar YHK toplu iş sözleşmesi gereği 6'şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 zam alıyorlar. Kadro alan işçiler yıllık ortalama yüzde 8 zam aldılar. Geçen yıl enasyon TÜİK'e göre, yıllık enasyon ise TÜFE'de % 20,30 ve ÜFE'de % 33,64 oldu.

 

 

TAŞERON İŞÇİ NE DEMEK?

 

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

 

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar. Nedeni ise oldukça basittir:

 

Örneğin: Bir şirkette günde 1000 kişilik bir yemek için yemek firmasıyla anlaşılmaktadır. Normalde 1000 kişilik yemeği yapacak kadro 10-15 arası değişmektedir ve minimum asgari ücretten bu kişilerin şirkete maliyeti 13 Binden fazla olmaktadır. Ancak aynı iş taşeron firmaya verilirse daha az insan çalıştırılarak yine aynı işin yapılması hedeflenir. Yani 5-6 çalışan ve 7-8 bin TL gibi masraflarla işin altından kalkılmaya çalışılır. Bu durum firmaların yüksek kar amacıyla taşeron işçilerin haklarını nasıl gasp ettiklerini rahatça gözler önüne sermektedir.

 

 

 

Taşeron Firmaların Ahlaki Olmayan Davranışları

 

Çalışma şartları gerekli kanun hükmünde belirtilmesine rağmen bu çalışma süreleri sadece kağıt üzerinde var edilerek mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin patron tarafından belirlenmesi..

 

Devlet dairelerinde mesai saatleri dışında yapılan ek işler için mesai ücreti alınsa da taşeron firmalarda patronun insiyatifine kalmıştır.

 

11 ay düzenli çalışsanız da bu süre sonunda tazminat hakkı elde etmemek için işten çıkarılma durumunuz vardır.

 

Maaşlar diğer sektör çalışanlarına ve yapılan işlere göre oldukça az seviyededir.

 

Sigorta primlerinin eksik olarak yatma gibi durumları vardır.

 

Kıdem tazminatı çoğu durumda alamazlar.

 

31 Mart seçim anketlerinde son durum

Bahçeli, Türkiye düşmanlarını alnından vurdu