Bilgiç, Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu "Rusya-Ýslam Dünyasý: KazanForum 2024"te, Türkiye'nin Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'ne yatýrýmlarý konusunda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Bu sene 15'incisi düzenlenen forumun, Rusya ile Ýslam dünyasýný bir araya getirdiðini, forumda her geçen gün etkinlik ve katýlýmcý sayýsýnýn arttýðýný belirten Bilgiç, "Bu sene de Kazan'da çok sayýda Ýslam dünyasýndan katýlýmcý mevcut. Pek çok üst düzey katýlýmcý var. Bu sene farklý alanlarda, farklý etkinlikler, spor aktiviteleri düzenleniyor. Ülkemizden de katýlýmcýlar var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardýmcýmýz da burada. Biz de çok sayýda farklý þirketle burada Türkiye'yi temsil ediyoruz." diye konuþtu.
Bilgiç, forumun Kazan'da düzenlenmesinin bir anlamý olduðunu dile getirerek, Tataristan'ýn Müslüman yoðun bir cumhuriyet olduðuna iþaret etti.
Ülkenin, Rusya'nýn ekonomik açýdan en geliþmiþ cumhuriyetlerinden biri olduðunu ifade eden Bilgiç, Tataristan'da, petrol, otomotiv ve uçak endüstrilerinin olduðunu söyledi.
Bilgiç, Tataristan'ýn, Rusya'nýn dünyaya açýlan kapýlarýndan biri olduðunu belirterek, "Kazan'a çok sayýda yatýrýmcý çekilmeye çalýþýlýyor. Tataristan üzerinden Rusya, Ýslam ülkeleriyle iliþkilerini geliþtirmeye çalýþýyor. Türkiye'nin burada çok sayýda yatýrýmý var. Türkiye aslýnda Tataristan'da en büyük yatýrýmcý, yaklaþýk 2,5 milyar dolarlýk bir yatýrýmýmýz var. Türkiye'nin Rusya'daki yatýrýmlarýnýn üçte biri Tataristan'da, Kazan bölgesinde." diye konuþtu.
Müslüman nüfusun Rusya'da yoðun olduðunu, helal ürünlere talebin her geçen gün arttýðýný dile getiren Bilgiç, bu alanda Türkiye'de de çok sayýda firmanýn bulunduðunu anýmsattý. Bilgiç, "Türk firmalarý açýsýndan bu helal pazara, helal ürün üreten firmalarýn yer aldýðý fuarlara katýlmak çok önemli. Çok sayýda firmamýz burada, onlar da Kazan ve Tataristan üzerinden Rusya ile iþ yapmaya çalýþýyorlar. Biz de onlara elimizden geldiði kadar destek veriyoruz." dedi.