Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB), ihracatçýlara finansman desteðini 1,5 ayda 10 katýna yükseltti.
TCMB, ihracatý teþvik eden reeskont kredilerinde önemli bir karar aldý.
Temmuz ayýnda yaptýðý deðiþikliklerle yüzde 30 ilave döviz satýþ þartý ve önden döviz satýþ þartý gibi koþullarý kaldýrarak krediye eriþim þartlarýný kolaylaþtýran ve günlük kredi kullandýrým limitini 1,5 milyar TL'ye çýkaran TCMB, limiti þimdi de 3 milyar TL'ye yükseltti.
Merkez Bankasý, aldýðý karar ile ihracatçýnýn krediye eriþimini desteklemeye devam ederken, kullandýrýlan kredilerde KOBÝ'lerin kredilerden aldýðý payýn artýrýlmasýný ve toplam ihracat artýþýna katký veren ihracatçýlarý önceliklendiriyor.
Temmuz ayýnda 50,3 olan Ýstanbul Sanayi Odasý Türkiye Ýmalat Sektörü Ýhracat Ýklimi Endeksi, aðustosta 49,1'e gerileyerek 50,0 eþik deðerinin altýnda kaydedildi. Böylece endeks, ihracatçýlarýn Avrupa pazarlarýnda karþýlaþtýðý koþullarýn zorlaþtýðýna iþaret etti.
Ýhracatçýlarýn dýþ pazarlarda karþýlaþtýðý olumsuzluklara raðmen TCMB'nin reeskont kredisi desteðiyle tarihin en yüksek aðustos ayý ihracatýna ulaþýlmýþtý.
Bu yýlýn nisan-mayýs aylarýnda günlük ortalama 300 milyon TL düzeyinde gerçekleþen reeskont kredileri kullanýmlarý, TCMB'nin 20 Temmuz'daki limit artýþ kararýný takiben günlük ortalama 1,5 milyar TL seviyelerine yükseldi. TCMB'nin yeni kararýyla reeskont kredileri kullanýmýnýn 3 milyar TL'ye ulaþmasý bekleniyor. Böylece Merkez Bankasý'nýn finansman kolaylýðý ile ihracat performansýna saðlanan destek artarak devam edecek.
Merkez Bankasý'nýn, ihracatçýlardan saðladýðý geri bildirim akýþý ve proaktif etki analizleriyle gerekli ölçüde ihtiyaç duyulan adýmlarý atmaya devam edeceði belirtiliyor.
TCMB Baþkaný Hafize Gaye Erkan, iþ dünyasý temsilcileriyle görüþmesinde, "Yol haritamýzý kademeli ve kararlý adýmlarla uygulamaya devam ediyoruz." ifadesini kullanmýþtý.
Aðustosta 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükselen ihracat, yýlýn 8 ayýnda 164 milyar 907 milyon dolar olarak gerçekleþti.
Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB) reeskont kredisi için bankalarýn günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çýkarmasýna iliþkin, "Bu, ihracatý önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduðumuzu gösteriyor." ifadesini kullandý.
Þimþek, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, 3 aylýk sürede ihracatçýlara yönelik günlük kredi limitini 10 kat artýrdýklarýna iþaret etti.
Bakan Þimþek, "Bu, ihracatý önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduðumuzu gösteriyor. Kalýcý refah artýþý için daha çok ihracat odaklý yatýrým yapmamýz gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarýný saðlayarak þirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye eriþimini saðlayacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.
Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB), ihracatçýlara günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar liraya yükseltmesini deðerlendirerek, "Kapsayýcý ve sürdürülebilir ihracat artýþý için ihracatçýmýzýn yanýnda olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandý.
Bolat, konuya iliþkin sosyal medya hesabýndan paylaþýmda bulundu.
Kapsayýcý ve sürdürülebilir ihracat artýþý için ihracatçýlarýn yanýnda olmaya devam ettiklerini bildiren Bolat, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat ekseninde temellendirilen ekonomi politikasý çerçevesinde ihracatýn ve ihracatçýlarýn her zaman yanýnda olduðuna iþaret etti.
Bolat, bu kapsamda, baþta Cumhurbaþkaný Erdoðan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek ve TCMB Baþkaný Hafize Gaye Erkan'a ihracat ve döviz kazandýrýcý hizmetler reeskont kredisinin günlük kullandýrým limitlerinin 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltilmesi hususunda gösterdikleri destek için Ticaret Bakanlýðý olarak çok teþekkür ettiklerini aktardý.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin reeskont kredisi için bankalarýn günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çýkarmasýna iliþkin, "Dezenflasyonun en kýsa sürede tesisi için seçici kredi sýkýlaþtýrmasýyla birlikte yol haritamýzý kararlýlýkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiþ sürecinde cari dengeye katký saðlayan ihracatçýlarýmýzýn finansmana eriþimine öncelik veriyoruz." ifadelerini kullandý.
Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nden (TÝM) yapýlan açýklamaya göre, TCMB'nin, reeskont kredisi için bankalarýn günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çýkarmasý, ihracatçýlar tarafýndan büyük bir memnuniyetle karþýlandý.
Açýklamada görüþlerine yer verilen TCMB Baþkaný Hafize Gaye Erkan, reeskont kredilerindeki düzenlemeye iliþkin, "Dezenflasyonun en kýsa sürede tesisi için seçici kredi sýkýlaþtýrmasýyla birlikte yol haritamýzý kararlýlýkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiþ sürecinde cari dengeye katký saðlayan ihracatçýlarýmýzýn finansmana eriþimine öncelik veriyoruz. Ýstihdam ve ihracattaki artýþa önemli katký saðlayan KOBÝ'lerin reeskont kredilerindeki payýnýn artmasýný destekleyici uygulamalara devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
TÝM Baþkaný Mustafa Gültepe de reeskont kredi limitlerinin artýrýlmasý ile önemli bir sorunun aþýldýðýný, artýk daha çok üretime ve ihracata odaklanabileceklerini belirtti.
Gültepe, ihracatçýlarýn uzun zamandan beri uygun koþullarda finansmana eriþimde sýkýntýlar yaþadýðýný hatýrlattý. Ýhracatçýlarýn finansmana eriþimini önceleyen yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adýmlar attýðýný aktaran Gültepe, þunlarý kaydetti:
"Süreç Eximbank kredilerinde ihracatçý için 70 milyar liralýk ek destek saðlanmasýyla baþlamýþtý. Ancak bizim için asýl önemli olan Merkez Bankasý'nýn reeskont kredisi için bankalarýn günlük limitini artýrmasýydý. Nitekim 20 Temmuz'da reeskont kredisi limiti 5 kat arttýrýlarak 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çýkarýldý. Reeskont kredisi limitleri, bugün de 2 kat artýrýlarak 3 milyar TL'ye yükseltildi. Yani 1,5 ay önce sadece 300 milyon lira olan günlük reeskont kredisi limitinde 10 kat artýþ saðlanmýþ oldu. Yeni düzenlemeyle yüzde 30 ilave döviz satýþý ve önden döviz satýþ þartý gibi koþullarýn kaldýrýlmasýný da çok isabetli buluyoruz.
Böylece KOBÝ'lerin kredilerden aldýðý pay artarken yüksek performans gösteren ihracatçýlarýn önceliklendirildiði bir süreç baþlamýþ oluyor. Elbette tüm bu kararlarýn arkasýnda istiþare ve ortak akýl var. Bu süreçte Merkez Bankasý Baþkanýmýz Hafize Gaye Erkan ile çok verimli görüþmelerimiz oldu. Kendisine ihracatçýlarýmýza verdiði destek ve saðladýðý kolaylýklar için teþekkür ediyorum. Reeskont kredi limitlerinin artýrýlmasýyla önemli bir sorunu aþmýþ oluyoruz. Dolayýsýyla ihracatçýmýz finansman arayýþýyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek."
Gültepe, Merkez Bankasý'nýn finansmana eriþim konusunda yaptýðý düzenlemelerin Türkiye'nin toplam ihracatýna da pozitif yansýmalarý olacaðýný belirtti.