TCMB PPK toplantý özeti yayýmlandý: Göstergeler aðustosta aylýk enflasyonun bir önceki aya kýyasla yavaþlayacaðýna iþaret etmektedir
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Para Politikasý Kurulu (PPK) Toplantý Özeti'nde, kur korumalý mevduat (KKM) hesaplarýndaki çözülmeyi hýzlandýracak yönde atýlan adýmlarýn etkisiyle bu hesaplardaki hýzlý gerileme ile Türk lirasý mevduata olan talebin devam ettiði, diðer yandan KKM yenilemelerinin azalmasýyla yabancý para mevduatlarda sýnýrlý bir artýþ görüldüðü belirtildi.

TCMB Para Politikasý Kurulunun 20 Aðustos toplantýsýna iliþkin özet yayýnlandý.

Özette, küresel büyüme görünümündeki sýnýrlý iyileþmenin yýlýn ikinci çeyreðinde de devam ederken, iþ gücü piyasalarýndaki sýkýlýðýn zayýflamaya baþladýðý ve arz talep dengesindeki normalleþme eðiliminin sürdüðü bildirildi.

Türkiye'nin dýþ ticaret ortaklarýnýn ihracat paylarýyla aðýrlýklandýrýlan küresel büyüme endeksinin 2024'te yüzde 2 artarak 2023'teki yüzde 1,8'in sýnýrlý oranda üzerinde büyüyeceðinin tahmin edildiði ve küresel iktisadi faaliyetin zayýf seyrini sürdüreceðinin deðerlendirildiði aktarýlan özette, geliþmiþ ülkelerin birinci çeyrek büyüme verilerinin iktisadi faaliyetteki ýlýmlý toparlanmayý desteklerken, öncü göstergelerin söz konusu toparlanmanýn daha çok hizmet sektörü kaynaklý olduðuna iþaret ettiði belirtildi.

Özette, "ABD ekonomisi büyüme eðilimi diðer geliþmiþ ülkelerden olumlu ayrýþmaya devam etmiþtir. Enflasyonda kalýcý düþüþü saðlamak amacýyla faiz indirim süreçlerinin temkinli yürütülecek olmasý ve jeopolitik geliþmeler 2024 yýlýnda küresel iktisadi faaliyetin seyri açýsýndan öne çýkan risk faktörleri olarak görülmektedir." ifadeleri kullanýldý.

Merkez Bankasý, Sektörel Enflasyon Beklentilerini yayýnladý

Küresel enflasyondaki düþüþ devam ederken, ABD'de açýklanan son enflasyon verilerinin hizmet sektöründeki fiyat katýlýðýnýn zayýflamaya baþladýðýna iþaret ettiði aktarýlan özette, þunlar kaydedildi:

"Geliþmekte olan ülkelerde (GOÜ) faiz indirimleri parasal sýkýlýðý koruyacak þekilde sürdürülürken, faiz indirim sürecine giren geliþmiþ ülke merkez bankalarýna yenileri eklenmiþtir. Enflasyon görünümündeki iyileþmenin devamý ve hizmet enflasyonuna dair son geliþmeler faiz indirim beklentilerini güçlendirse de geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn faiz indirim sürecinde temkinli bir yaklaþým izleyecekleri deðerlendirilmektedir. Diðer taraftan küresel belirsizlikler ve finansal piyasalarda aðustos ayýnda yaþanan oynaklýk ile birlikte risk iþtahý zayýflamýþ ve GOÜ hisse senedi piyasalarýndan portföy çýkýþlarý gözlenmiþtir."

PARASAL VE FÝNANSAL KOÞULLARA ÝLÝÞKÝN DEÐERLENDÝRME

Parasal ve finansal koþullara iliþkin deðerlendirmeye de yer verilen PPK özetinde, þunlar ifade edildi:

"Enflasyon ve kur beklentilerindeki gerilemenin ve yurt içi ve yurt dýþý yerleþiklerin Türk lirasý (TL) varlýklara yöneliminin etkisiyle piyasada dönemsel olarak oluþan likidite fazlasý mevduat faiz oranlarýnda belirleyici olmaya devam etmektedir. TL mevduat faizleri, 26 Temmuz haftasýndan bu yana 55 baz puan gerileyerek, 9 Aðustos haftasý itibarýyla yüzde 55,20 seviyesinde gerçekleþmiþtir. Ayný dönemde TL ticari kredi faizleri (Kredili Mevduat Hesabý ve Kredi Kartý hariç) 67 baz puan azalarak yüzde 58,57 seviyesinde oluþmuþtur. Bireysel tarafta, ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabý hariç) faizleri 26 baz puan artarak yüzde 74,59 olarak gerçekleþirken, konut kredisi faizleri, yatay seyrini sürdürerek yüzde 43,48 seviyesinde oluþmuþtur. Son dönemde, kampanyalý satýþlarýn etkisiyle dalgalý bir seyir izleyen taþýt kredisi faizleri 9 Aðustos itibarýyla yüzde 55,06 seviyesinde gerçekleþmiþtir."

Reel Kesim Güven Endeksi açýklandý

Bireysel kredilerin ise 4 haftalýk büyüme oranlarýnýn ortalamasýnýn 26 Temmuz haftasýndan bu yana artarak yüzde 1,68 seviyesinden 9 Aðustos itibarýyla yüzde 2,27 seviyesine geldiði kaydedilen özette, "Söz konusu artýþta bireysel kredi kartlarý bakiyesinin büyüme oranýndaki yükselme etkili olmuþtur. Ayný dönemde TL ticari krediler sýnýrlý büyümeye devam etmiþ ve 4 haftalýk büyüme oranlarýnýn ortalamasý yüzde 0,21 olarak gerçekleþmiþtir. Kur etkisinden arýndýrýlmýþ yabancý para (YP) ticari kredilerdeki 4 haftalýk büyüme oranlarýnýn ortalamasý, TL ticari kredi büyümesine kýyasla daha güçlü seyretmeye devam etmekle birlikte büyüme kýsýtlarýnýn etkisiyle yüzde 1,95 seviyesinde gerçekleþmiþtir." denildi.

TCMB PPK Özeti'nde, KKM hesaplarýndaki çözülmeyi hýzlandýracak yönde atýlan adýmlarýn etkisiyle bu hesaplardaki hýzlý gerileme ile TL mevduata olan talebin devam ettiði, diðer yandan, KKM yenilemelerinin azalmasýyla birlikte YP mevduatlarda sýnýrlý bir artýþ görüldüðü aktarýldý.

Likidite fazlasýnýn, zorunlu karþýlýklar ve son PPK döneminde geniþletilen araç seti kullanýlarak sterilize edildiðine iþaret edilen özette, "Bu kapsamda gerekli görülen gün ve saatlerde ek TL depo alým ihalelerine baþlanmýþtýr. Buna ilave olarak, 2 ve 13 Aðustos tarihlerinde TL karþýlýðý döviz swap ihaleleri düzenlenmiþtir. Son olarak, diðer para piyasalarýnda banka ve banka dýþý finansal kuruluþlardan gecelik vadede kotasyon yoluyla borç alma iþlemleri yapabilmek amacýyla Takasbank para piyasasýna kotasyon girilmeye baþlanmýþtýr." ifadeleri kullanýldý.

TCMB brüt uluslararasý rezervlerinin, önceki PPK toplantý haftasýndan bu yana 2,22 milyar dolar artarak 9 Aðustos itibarýyla 150,23 milyar dolara yükseldiði belirtilen özette, þunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin 5 yýllýk kredi risk primi (CDS) son PPK döneminde küresel finansal piyasalarda yaþanan oynaklýðýn da etkisiyle sýnýrlý yükseliþ kaydederek 19 Aðustos itibarýyla 266 baz puan seviyesine gelmiþtir. Türk lirasýnýn 1 ay vadeli kur oynaklýðý 19 Aðustos itibarýyla yüzde 10,60 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklýðý yüzde 22 seviyesine gerilemiþtir. Önceki PPK toplantý haftasýndan bu yana Devlet Ýç Borçlanma Senetleri (DÝBS) piyasasýna 1,22 milyar dolar giriþ, hisse senedi piyasasýndan ise 0,62 milyar dolar çýkýþ olmak üzere toplam 0,60 milyar dolar net portföy giriþi gerçekleþmiþtir."

Özette, üçüncü çeyreðe iliþkin göstergelerin yurt içi talebin yavaþlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldýðýna iþaret ettiði belirtilerek, haziran ayýnda perakende satýþ hacim endeksinin, aylýk bazda artmakla birlikte çeyreklik bazda sýnýrlý bir düþüþ kaydettiði ifade edildi.

Ayný dönemde, ticaret satýþ hacim endeksinde çeyreklik olarak daha yüksek oranlý bir düþüþ gerçekleþtiði, perakende ticaretin yaný sýra endeksin diðer iki ana kalemi olan motorlu taþýtlarýn ticareti ve toptan ticarette de azalýþ izlendiði aktarýlan özette, ilk çeyrekte ýlýmlý artýþ gösteren hizmet üretim endeksinin ikinci çeyrekte sýnýrlý azalýþ kaydettiði belirtildi.

Özette, üçüncü çeyreðe iliþkin mevcut verilerin, yurt içi talepteki yavaþlamanýn sürdüðüne iþaret ettiði vurgulanarak, temmuz ayýnda kartla yapýlan harcamalarýn aylýk bazda sýnýrlý azaldýðý, çeyreklik bazda ise yataylaþtýðý kaydedildi.

Mevsimsellikten arýndýrýlmýþ olarak tüketim malý ithalatýnýn bu dönemde azalýþýný sürdürdüðü ve seviye olarak bir önceki yýl ortalamasýna yakýnsadýðý belirtilen özette, "Temmuz ayýnda, imalat sanayi firmalarýna yönelik anket verileri, iç piyasa sipariþlerinde çeyreklik bazda azalýþ olduðunu göstermektedir. Firma görüþmelerinden edinilen tüketim harcamalarýna iliþkin tespitler, iç talepte yavaþlamayý teyit etmektedir." ifadesi kullanýldý.

Özette, haziran ayýnda sanayi üretim endeksinin, mevsim ve takvim etkilerinden arýndýrýlmýþ olarak aylýk bazda yüzde 2,1 azalýrken, takvim etkilerinden arýndýrýlmýþ olarak yýllýk bazda yüzde 4,7 gerilediði bildirildi.

Çeyreklik bazda sanayi üretiminin yüzde 3,9 azaldýðý anýmsatýlan özette, þu ifadelere yer verildi:

"Haziran ayýnda Kurban Bayramý tatilinin idari kararla uzatýlmasý sonrasý ortaya çýkan köprü günlerinin, üretimde sektörler geneline yayýlan düþüþte etkisi olduðu deðerlendirilmektedir. Söz konusu etki dýþlandýðýnda, haziran ayýnda sanayi üretiminin ana eðiliminin genel endeksin ima ettiðinden daha kuvvetli olduðu tahmin edilmektedir. Ýkinci çeyreðe iliþkin mevcut veriler, yýllýk ve çeyreklik bazda gayri safi yurt içi hasýla büyüme oranlarýnýn ilk çeyreðe kýyasla gerileyeceðine iþaret etmektedir. Bununla birlikte, yýlýn ikinci çeyreðinde, köprü günleri kaynaklý arýzi zayýflama dýþlandýðýnda, söz konusu gerilemenin daha sýnýrlý gerçekleþtiði ve iktisadi faaliyetin ana eðiliminin daha ýlýmlý olduðu deðerlendirilmektedir. Öncü göstergeler, imalat sanayi kapasite kullaným oranýnda ise aðustos ayýnda sýnýrlý bir miktar düþüþe iþaret etmektedir."

MEVSÝLSELLÝKTEN ARINDIRILMIÞ ÝSTÝHDAM

Özette, haziran ayý itibarýyla mevsimsellikten arýndýrýlmýþ istihdamýn çeyreklik bazda yüzde 0,6 artarak 32,7 milyon kiþi seviyesinde gerçekleþtiði belirtilerek, "Bu dönemde, iþgücüne katýlým oraný 0,3 puan artarken, iþsizlik oraný yatay seyrederek çeyreklik bazda yüzde 8,8 düzeyinde gerçekleþmiþtir. Anket göstergeleri, imalat sanayi firmalarýnýn geleceðe yönelik istihdam beklentilerinde düþüþe iþaret etmektedir." ifadeleri kullanýldý.

Haziran ayýnda cari iþlemler dengesinin aylýk bazda 407 milyon dolar fazla verdiði, yýllýklandýrýlmýþ cari açýðýn ise 0,4 milyar dolar artýþla 24,8 milyar dolara yükseldiði anýmsatýlan özette, söz konusu artýþta, büyük ölçüde altýn ve enerji hariç dýþ ticaret açýðýndaki yükseliþin etkili olduðu vurgulanan özette, diðer yandan, enerji dýþ ticaret açýðý görece yatay seyretti, altýn dýþ ticaret açýðýnýn ise önceki aya kýyasla azaldýðý belirtildi.

Özette, bu dönemde, yýllýklandýrýlmýþ hizmetler dengesi fazlasýnýn bir önceki aya göre artýþ kaydettiði bildirildi.

Özette, geçici dýþ ticaret verilerinin, temmuz ayýnda mevsimsellikten arýndýrýlmýþ olarak ithalatta düþüþe, ihracatta ise yatay seyre iþaret ettiði belirtilerek, þu deðerlendirmelere yer verildi:

"Bu çerçevede, yýllýklandýrýlmýþ olarak cari dengede haziran ayýnda duraksayan iyileþme eðiliminin, seyahat gelirlerinin de güçlü katkýsýyla temmuz ayýnda süreceði öngörülmektedir. Altýn ithalatý, temmuz ayýnda tarihsel ortalamalarýnýn altýna inerken, yýllýklandýrýlmýþ olarak 19,5 milyar dolar civarýna gerilemiþtir. Tüketim mallarý ithalatý haziran ayýnýn ardýndan temmuz ayýnda da düþmekle birlikte mevsimsellikten arýndýrýlmýþ olarak yüksek seviyesini korumaktadýr. Temmuz ayýna iliþkin geçici dýþ ticaret verileri aðustos ayý için yüksek frekanslý verilerle beraber deðerlendirildiðinde, üç aylýk ortalama eðilimler, ihracatta ýlýmlý azalýþ, ithalatta ise artýþ ima etmektedir. Tüketim malý ithalatýnýn seyri, parasal sýkýlaþtýrmanýn iç talep üzerindeki etkilerinin deðerlendirilebilmesi açýsýndan, çeþitli diðer göstergeler ile beraber yakýndan takip edilmektedir."

Özette, cari açýðýn finansman tarafýnda, bankacýlýk sektörünün yýllýklandýrýlmýþ uzun vadeli borç çevirme oranýnýn, haziran ayýnda yüzde 141 civarýnda gerçekleþtiði belirtilerek, söz konusu oranýn, bankacýlýk sektörü dýþýndaki firmalarda yaklaþýk yüzde 101 olduðu, bu çerçevede, yurt dýþý borçlanma imkanlarýnýn bir önceki aya kýyasla bir miktar iyileþtiðinin gözlendiði kaydedildi.

Özette, tüketici fiyatlarýnýn temmuz ayýnda yüzde 3,23 oranýnda yükseldiði, yýllýk enflasyonun yüksek bazýn da etkisiyle 9,82 puan düþüþle yüzde 61,78 olarak gerçekleþtiði belirtildi.

B ve C endekslerinde yýllýk deðiþim oranlarýnýn sýrasýyla yüzde 60,31 ve yüzde 60,23 seviyesine gerilediði belirtilen özette, söz konusu dönemde temel mallar baþta olmak üzere tüm gruplarýn yýllýk enflasyona katkýsýnýn düþtüðü vurgulandý.

Özette, mevsimsel etkilerden arýndýrýldýðýnda, aylýk tüketici enflasyonunun önceki aya kýyasla yükseldiði, bu geliþmede, maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artýþlarýnýn yaný sýra mevsimsel eðilimlerin aksine artýþ sergileyen taze meyve ve sebze fiyatlarýnýn etkisinin belirgin olduðu aktarýldý.

Temmuz ayýnda enerji grubu enflasyonunun, mesken elektrik tarifelerinde yapýlan artýþ ile akaryakýt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesi nedeniyle öne çýktýðý bildirilen özette, þu ifadelere yer verildi:

"Hizmet grubunda aylýk fiyat artýþý bu dönemde de yüksek seyrini sürdürmüþtür. Bu grupta fiyat artýþlarý kira, haberleþme ve ulaþtýrma baþta olmak üzere alt gruplar genelinde güçlenmiþtir. Temel mal grubundaki fiyat artýþý sýnýrlý kalmýþ, bu geliþmede döviz kurundaki görünüm ve iç talep geliþmelerine baðlý olarak ýlýmlý bir artýþ kaydeden dayanýklý mal (altýn hariç) alt grubu etkili olmuþtur. Giyim enflasyonu da özellikle son iki ayda zayýf bir seyir izleyerek temel mallardaki bu görünümü desteklemiþtir. Gýda grubunda aylýk fiyat artýþý bir önceki aya yakýn gerçekleþmiþtir. Ýþlenmemiþ gýda alt grubunda kümes hayvanlarýnýn et fiyatlarýndaki gerileme devam ederken, kýrmýzý et fiyatlarý nispeten yatay seyretmiþtir. Taze meyve ve sebze fiyatlarý sýcak seyreden hava koþullarýnýn da etkisiyle mevsimsel ortalamalarýnýn aksine artarak, gýda grubunda daha olumlu bir görünümü sýnýrlamýþtýr. Ýþlenmiþ gýda alt grubunda ise aylýk enflasyon önceki aya kýyasla sýnýrlý bir yavaþlama kaydederken, bu grupta ekmek-tahýllar kalemi fiyat artýþýyla öne çýkmýþtýr."

Özette, temmuz ayýnda aylýk enflasyonun ana eðiliminin, önceki aya kýyasla sýnýrlý bir þekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasýnýn altýnda kaldýðýna iþaret edildi.

B ve C endekslerinde mevsimsellikten arýndýrýlmýþ üç aylýk ortalama artýþlarýnýn sýrasýyla yüzde 2,6 ve yüzde 2,5 seviyelerinde gerçekleþerek gerilemeye devam ettiði kaydedilen özette, "Temmuz ayýnda, B endeksini oluþturan gruplardan iþlenmiþ gýdada sýnýrlý bir yavaþlama görülürken, diðer gruplar yükseliþ kaydetmiþtir. Medyan, SATRIM, yayýlým endeksi ve diðer ana eðilim göstergeleri de bir önceki aya kýyasla yükselmiþtir." ifadelerine yer verildi.

Özette, mal enflasyonu düþerken hizmet enflasyonundaki iyileþmenin gecikmeli olacaðý deðerlendirilirken, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katýlýðýn, enflasyon beklentilerinin ve jeopolitik geliþmelerin enflasyonist riskleri canlý tuttuðu bildirildi.

Temel mal enflasyonunun düþük seviyelere gerilediði aktarýlan özette, "Hizmetlerde ise geçmiþ enflasyona endeksleme davranýþýnýn güçlü olduðu izlenmektedir. Hizmet sektöründe hakim olan söz konusu fiyatlama davranýþý önemli bir atalete ve þoklarýn enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayýlmasýna neden olmaktadýr. Yýllýk enflasyon temmuz ayýnda, temel mal grubunda yüzde 38,25 olurken, hizmet sektöründe yüzde 85,63 ile yaklaþýk 47 puan daha yukarýda gerçekleþmiþtir. Ayrýca, hizmetlere ait yayýlým endeksi, fiyat artýþlarýnýn sektör genelinde devam ettiðini göstermiþtir." deðerlendirmesi yapýldý.

KÝRA ENFLASYONU SÖZÇLEÞME YENÝLEME ORANI

Özette, kira enflasyonunun sözleþme yenileme oranýnýn temmuz ayýnda yükselmesiyle beraber artýþ kaydederek, yüksek seyrini sürdürdüðü belirtildi.

Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergelerin sözleþme yenileme oranýnýn aðustos ayýnda da kayda deðer bir düzeyde olmasýyla yüksek seyredeceðine iþaret edildiði özette, "Gerek PÖS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleþmelerdeki kira artýþ oranlarý gerekse konut deðerleme raporlarý üzerinden takip edilen kira oranlarý, TÜFE'deki mevcut yýllýk kira enflasyonunun altýnda deðerler almaktadýr. Bu durum, önümüzdeki dönemde TÜFE'deki yýllýk kira enflasyonunun yavaþlayacaðýný ima etmektedir. Buna karþýn, bu kalemdeki yüksek atalet neticesinde kira enflasyonu yüksek seviyesini koruyarak; dezenflasyon sürecinde, azalarak da olsa, tüketici enflasyonunun seyrinde önemli olmaya devam edecektir." bilgileri aktarýldý.

Özette, ulaþtýrma hizmetleri fiyatlarýnýn temmuz ayýnda akaryakýt fiyatlarýndaki artýþý takiben yükseliþ kaydettiði ve bu geliþmede þehir içi ve kara yoluyla þehirlerarasý yolcu taþýma ücretlerinin öne çýktýðý bildirildi.

Haberleþme hizmetleri fiyatlarýndaki artýþta cep telefonu ve internet ücretlerinin belirleyici olduðuna iþaret edilen özette, lokanta-otel alt grubu aylýk enflasyonunun bir önceki aya kýyasla bir miktar artarken, bu geliþmede yemek hizmetlerinin öne çýktýðý, otel fiyatlarýnda da yükseliþ gözlendiði vurgulandý.

Saðlýk hizmetleri kaleminde ise Türk Tabipler Birliði tarifelerindeki güncellemeyi takiben fiyat artýþlarýnýn gerçekleþtiði kaydedildi.

Yurt içi üretici fiyatlarý tarafýnda, temmuz ayýnda yüzde 1,94 oranýnda arttýðý, yýllýk enflasyonun yüksek baz nedeniyle 8,72 puan düþerek yüzde 41,37 olduðu anýmsatýlan özette, þöyle devam edildi:

"Ana sanayi gruplarýna göre incelendiðinde, enerji fiyatlarý yüzde 6,28 oranýndaki aylýk artýþ ile öne çýkarken, dayanýklý ve dayanýksýz tüketim mallarý baþta olmak üzere diðer gruplarda fiyat artýþlarýnýn ýlýmlý seyrettiði izlenmiþtir. Uluslararasý emtia fiyatlarýnda nisan ayý sonlarýnda baþlayan gerileme temmuz ayýnda da devam etmiþtir. Alt kýrýlým bazýnda, küresel enerji fiyatlarý bir miktar artarken, enerji dýþý emtia fiyatlarý önemli ölçüde gerilemiþtir. Aðustos ayýnýn ilk üç haftasýnda ise emtia fiyatlarý ham petrol fiyatlarý öncülüðünde bir düþüþ sergilemiþtir. Bu dönemde hem küresel enerji fiyatlarý hem enerji dýþý emtia fiyatlarý gerileme göstermiþtir. Temmuz ayýnda ortalama 85,3 ABD dolarý seviyesinde olan Brent ham petrol fiyatlarýnýn aðustos ayýnýn ilk üç haftasýnda 80,9 ABD dolarý civarýna gerilediði izlenmiþtir."

Özette, Küresel Arz Zinciri Baský Endeksi'nin temmuz ayýnda tarihsel ortalamalarýna yakýn seyrettiðine dikkati çekildi.

Küresel ve Çin'e yönelik konteyner endekslerinin nisan ayý sonrasýnda artýþ kaydettiði aktarýlan özette, "Kuru yük taþýmacýlýk endeksleri görece ýlýmlý seyrini sürdürmektedir. Sepet döviz kurundaki ýlýmlý seyrin devamý ile kur kaynaklý baskýlar önemli ölçüde azalmýþtýr. Diðer yandan, temmuz ayýnda mevsimsel etkilerden arýndýrýlmýþ imalat sanayi PMI verileri gerek girdi gerekse nihai ürün fiyatlarý endeksinde artýþ sergileyerek, mayýs ayý deðerlerine geri dönmüþtür." bilgilerine yer verildi.

Aðustos ayý Piyasa Katýlýmcýlarý Anketi sonuçlarýna yer verilen özette, cari ve gelecek yýl sonuna iliþkin enflasyon beklentilerinin sýrasýyla 0,3 ve 0,2 puanla sýnýrlý miktarda yukarý yönlü güncelleme ile yüzde 43,3 ve yüzde 25,6 olduðu hatýrlatýldý.

12 ay sonrasýna iliþkin yýllýk enflasyon beklentisinin yüzde 30,0'dan 1,3 puan düþüþle yüzde 28,7'ye gerilediði bildirilen özette, þunlar kaydedildi:

"24 ay sonrasýna iliþkin beklenti ise yüzde 19,3 seviyesinde sabit kalmýþtýr. Beþ yýl sonrasýna iliþkin enflasyon beklentisi ise yüzde 11,7 seviyesinde ölçülmüþtür. Enflasyon beklentilerinin mevcut seviyeleri enflasyon görünümü üzerinde yukarý yönlü risk teþkil etmeye devam etmektedir. Reel sektör beklentilerine bakýldýðýnda haziran ayýnda yüzde 56,2 olan firmalarýn 12 ay sonrasýna iliþkin yýllýk enflasyon beklentisi, temmuz ayýnda yüzde 55'e gerileyerek sýnýrlý iyileþme göstermiþtir. Hanehalkýnýn 12 ay sonrasýna iliþkin enflasyon beklentilerinde ise ayný dönemde yüzde 71,49'dan yüzde 71,98'e sýnýrlý bir artýþ gözlenmiþtir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranýþlarýnýn öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açýsýndan göreli öneminin arttýðýný vurgulamýþtýr."

Özette öncü göstergelere dikkati çekilerek, "Öncü göstergeler aðustos ayýnda aylýk enflasyonun, gýda fiyatlarýndaki düþük seyrin öncülüðünde bir önceki aya kýyasla yavaþlayacaðýna iþaret etmektedir." bilgisi paylaþýldý.

Gýda fiyatlarýndaki olumlu seyri, taze meyve sebze fiyatlarý öncülüðünde düþüþ kaydeden iþlenmemiþ gýda grubunun sürüklediði bildirilen özette, söz konusu dönemde B ve C çekirdek göstergelerinde üç aylýk ortalama artýþlarýn yataya yakýn bir seyir izlemesiyle enflasyonun ana eðiliminin belirgin bir deðiþiklik sergilemeyeceðinin deðerlendirildiði anlatýldý.

Enerji aylýk enflasyonunun akaryakýt fiyatlarýndaki düþüþe karþýn, meskenlere yönelik doðal gaz tarifesinde yapýlan ayarlamanýn etkisiyle yüksek seyrini sürdüreceðine iþaret edilen özette, þu bilgilere yer verildi:

"Öncü veriler, son dönemde döviz kurundaki ýlýmlý görünüm ve iç talep geliþmelerinin yansýmalarýyla temel mal grubunda fiyat artýþýnýn diðer gruplarýn altýnda seyretmeye devam ettiðini göstermektedir. Dayanýklý mal fiyatlarýndaki olumlu görünüm sürmektedir. Buna karþýn, hizmet grubunda fiyat artýþlarý gücünü korumaktadýr. Kiranýn yaný sýra yönetilen-yönlendirilen ulaþtýrma hizmetleri ile eðitim öne çýkan kalemler olarak dikkat çekmektedir. Özel üniversiteler baþta olmak üzere üniversite ücretlerinde yüksek oranlý artýþlar gözlenmekte, kayýt dönemine istinaden üniversite ücretlerinin bu yýl endekse daha erken yansýdýðý izlenmektedir. Bu çerçevede, aylýk hizmet enflasyonunda ve dolayýsýyla çekirdek göstergeler üzerinde izleyen iki ayda üniversite ücretlerine baðlý fiyat ayarlamalarýnýn etkisinin hissedileceði önemle not edilmelidir."

ÝHTÝYATLI DURUÞ YÝNELENDÝ

Özette, Kurulun, parasal sýkýlaþtýrmanýn gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasýna karar vermekle birlikte enflasyon üzerindeki yukarý yönlü risklere karþý ihtiyatlý duruþunu yinelediði belirtildi.

Para politikasýndaki kararlý duruþun, yurt içi talepte dengelenme, TL'de reel deðerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasýtasýyla aylýk enflasyonun ana eðilimini düþüreceði ve dezenflasyon sürecini güçlendireceði kaydedilen özette, "Aylýk enflasyonun ana eðiliminde belirgin ve kalýcý bir düþüþ saðlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsayana kadar sýký para politikasý duruþu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalýcý bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasý duruþu sýkýlaþtýrýlacaktýr." denildi.

Kredi ve mevduat piyasalarýnda öngörülenin dýþýnda geliþmeler olmasý durumunda parasal aktarým mekanizmasýnýn ilave makroihtiyati adýmlarla destekleneceði belirtilen özette, likidite koþullarýnýn muhtemel geliþmeler göz önünde bulundurularak yakýndan izlendiði, sterilizasyon araçlarýnýn etkin þekilde kullanýlmaya devam edileceði bildirildi.

Kurulun, politika kararlarýný parasal sýkýlaþtýrmanýn gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eðilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaþtýracak parasal ve finansal koþullarý saðlayacak þekilde belirleyeceði ifade edilen özette, enflasyon ve enflasyonun ana eðilimine iliþkin göstergelerin yakýndan takip edileceði ve Kurul'un, fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda elindeki tüm araçlarý kararlýlýkla kullanacaðý vurgulandý.

Özette, Kurulun, kararlarýný öngörülebilir, veri odaklý ve þeffaf bir çerçevede alacaðý da belirtildi.