Konut kredisi indirimi sonrasý satýlýk konut ilanlarýndaki ikinci el evlerle ilgili fahiþ artýþlar gündeme gelmiþti. Hükümet bu artýþlarý mercek altýna alarak yeni adýmlar geliþtirdi.
Baþkan Recep Tayyip Erdoðan'ýn ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaþlara düþük faizli kredi açýklamasýnýn ardýndan bazý fýrsatçýlar konutlara bir gecede yüz binlerce lira zam yaptý. Hazine ve Maliye Bakanlýðý paket açýklandýktan sonra fiyatlarý artýranlarý tek tek tespit etti. Bu kapsamda fahiþ ev fiyatý artýþý yapan bireyseller de dâhil 60 bin vurguncu tespiti yapýldý.
Vurguncu listesindekiler tüketici haklarý ve vergi boyutuyla incelemeye alýndý.
Ýstanbul'da sadece bir tapu dairesinde 3500 harç iþleminin iptal edildiði ortaya çýktý. Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý koordinasyonunda 81 ilde vergi dairesi baþkanlarý da emlak odalarý ile iþbirliði yaparak fahiþ fiyatlara karþý inceleme baþlattý.
Hükümet, konut sektörüne yönelin açýklanan 3 destekle hem konut arzýný artýrmayý hem de vatandaþlarýn uygun finansman olanaklarýyla ev sahibi olmalarýný saðlamayý hedefliyor. Hazine ve Maliye Bakaný Nureddin Nebati de bugün inþaat, konut sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek fiyatlarý indirmeleri, enflasyonla mücadeleye destek vermelerini istedi.
Sabah'ýn haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlýðý, gayrimenkulde "düþük faizli" krediyi fýrsatçýlýða çevirip fiyatý artýranlarý tek tek tespit etti. Ucuz kredi paketi açýklanmadan önceki bireysel olanlar da dâhil bütün satýþ fiyatlarý tek tek çýkarýldý.
Tüzel kiþiler de dâhil fiyatlarý kim artýrdýysa algoritmayla ortaya kondu. Paket sonrasý aykýrý iþlem yapanlar tespit edildi. Ýlk etapta bireysel de dâhil 60 bin usulsüz iþlem belirlendi. Ticaret Bakanlýðý ve ilgili kurumlara iletildi. Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý koordinasyonunda 81 ildeki vergi dairesi baþkanlarý, emlakçý odalarý ve komiteleriyle ile iþbirliði yaparak saha çalýþmalarýna baþladý. Fahiþ fiyat artýþlarý tüketici haklarý ihlali, vergi boyutu ile incelemeye alýndý.
Ýstanbul Emlakçýlar Odasý Baþkaný Nizameddin Aþa, Ýstanbul'da sadece bir tapu dairesinde 3500 harç iþleminin iptal edildiðine dikkat çekerek, "Tüketici kanunlarýna alým satým konusunda koruyucu hükümler konulmalý. Bu hâkim durumu kötüye kullanmak, fýrsatçýlýktýr. Hukukçular bir araya gelip bunun adýný koymalý, yasal düzenleme yapýlmalý" dedi.
Aþa, "Vatandaþýn mülküne kimse müdahale edemez. Evim beþ milyon lira dediðinde kimse bir þey diyemez. Ancak sabah 1.5 milyon olan daireyi öðlen 2 milyon liraya çýkarmak ahlaki deðil. Faizlerin düþürüldüðü sabah bu tabloyla karþýlaþtýk. Ayný gün yüzlerce emlakçý arkadaþýmýz aradý. Tapudayken 300-500 bin lira fazla isteyen, imza atmayan satýcýlarla karþýlaþýldý. Harç yatýrýlmýþ, tapuda imzaya gidilmiyor, iþlemler iptal ediyor. Alýcý maðdur oluyor. Ekonomiyi baltalamaya kimsenin hakký yok. Biz de oda olarak vergi daireleri ile iþbirliði yaparak kamuoyunu bilgilendireceðiz. Fahiþ fiyat artýþýna gidenleri portföyümüze almayacaðýz. Müteahhitler, ev sahipleri ile bir araya geleceðiz" dedi.
Emlakçý odalarý, Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü'ne gönderdiði yazýda, satýþ sözleþmesi yapýldýktan sonra vazgeçilemeyeceði yönünde þerh konulmasý yönünde düzenlemeye gidilmesini talep etti. Ankara Emlakçýlar Odasý Baþkaný Hakan Akçam, "Vergi dairesiyle iþbirliðiyle yapýyoruz.
Biz de Ankara'da fahiþ fiyata giden müteahhitleri, ev sahiplerini tespit ediyoruz. Müteahhit 1.5 ay önce 1 milyon daireyi 3 milyon liraya çýkardýysa bunun vergilendirme tarafýna da bakýlacak" dedi. Akçam, Ankara'da tapu dairelerinde de ciddi caymalar olduðunu ifade ederek,
"Gayrimenkul danýþmanlarýnýn satýþlarý sözleþme yapýyor, tapuda bozuluyor. Resmi emlak danýþmanlarý sözleþme yaptýktan sonra þerh konulursa, vazgeçilmeyecek diye þerh konursa yükseliþin önüne geçilebilir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü'ne bunu yazdýk. Yanýt bekliyoruz" deðerlendirmesini yaptý.