Tekirdað'da stratejik adým! Fiber malzemeden uçak parçasý üretilecek
ABONE OL
Tekirdað'ýn Ergene ilçesinde karbon fiber malzemeden uçak parçasý üretimi yapacak fabrikanýn açýlýþý yapýldý.

Avrupa Serbest Bölge (ASB) Kurucu ve Ýþleticisi Þahinler Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Kemal Þahin, ASB'de düzenlenen açýlýþta yaptýðý konuþmada, Mubea Aviation'ýn 44 milyon avroluk yatýrýmýnýn temelinin geçen yýl atýldýðýný söyledi.

Þahin, fabrikanýn kýsa sürede üretim kapasitesini üç katýna çýkaracaðýný belirterek, "Bugün, sadece ASB için deðil, Türkiye ekonomisi için de çok önemli bir tesisin açýlýþý için buradayýz. Mubea, havacýlýk sektöründe büyümeyi devam ettiriyor. Fabrika 46 bin metrekarelik bir alana sahip. Bu yeni havacýlýk yatýrýmýnýn büyüklüðü 44 milyon avro. Çalýþan sayýsý 250 kiþinin üzerine çýkacak. 40 milyon avro da ciro hedefliyor." dedi.

Fabrikanýn önemli bir yatýrým olduðunun altýný çizen Þahin, fabrikanýn ülkenin havacýlýk sanayisi açýsýndan stratejik bir adým olarak deðerlendirildiðini dile getirdi.

Þahin, fabrikanýn bölge için önemli yatýrýmlarý olduðunu ifade ederek, "Dünya çapýnda 55 fabrikasý olan ve 108 yýldýr faaliyet gösteren, Airbus parçalarý üretecek Mubea'nýn burada daha çok yatýrým yapýp yeni teknolojileri getireceðine inanýyorum. ASB'yi geniþletebilirsek baþka büyük gruplarý da bölgeye çekeceðiz. Bu tür yatýrýmlarla her iki ülkenin ekonomisine daha çok katkýlar saðlayacaðýz. Ayrýca Türkiye-Almanya ve Türkiye-AB iliþkilerinin geliþmesine de faydalý olacaðýz." diye konuþtu.

Mubea Aviation Havacýlýk Yönetim Kurulu Baþkaný Stefan Koch da yaklaþýk 17 bin çalýþaný ve dünya çapýnda 50'den fazla üretim, geliþtirme ve satýþ lokasyonuyla Mubea'nýn yaklaþýk 4 milyar avroluk satýþ gerçekleþtirdiðini aktardý.

Dünyanýn dört bir yanýndaki otomotiv pazarlarýnda yer aldýklarýný belirten Koch, "Mubea Group yaklaþýk 25 yýldýr Türkiye'de faaliyet göstermekte ve eski Flamm Group'un ana faaliyet alaný ile Mubea Group'un ana faaliyet alanýný birleþtirmektedir. Bugün de gördüðünüz gibi, burada müþterilerimiz ve kendimiz açýsýndan baþarabildiklerimizden son derece memnunuz. Bu tesisle Türkiye'ye ilave faydalar saðlayabiliriz. Airbus A320, A330 ve A350 için önemli iþ paketleri buradan çýkacaktýr. Mubea'nýn gelecekteki Avrupa uçak programlarýndaki büyümesi, bu lokasyondaki yeni tesisimizden karþýlanacaktýr." ifadelerini kullandý.

Koch, Türkiye'de elveriþli çalýþma koþullarý ve kalifiye ve yüksek motivasyonlu iþ gücünün mevcudiyeti konusunda çok iyi deneyimler edindiklerini söyledi.

Avrupa Serbest Bölge Müdürü Eyüp Daþkýn ise ABS'nin, ülkenin kalkýnmasýndaki önemli enstrümanlardan olduðunu dile getirdi.

Tekirdað'daki ASB'nin ülkedeki 19 serbest bölge arasýnda ticaret hacmi bakýmýndan üçüncü sýrada olduðunu kaydeden Daþkýn, "2023 yýlýnda ticaret hacmimiz 3 milyarý aþmýþtýr. Bölge firmalarýmýz 105 ülkeyle ticaret gerçekleþtirmiþtir. Bölge istihdamý 8 bin kiþiye ulaþmýþtýr. Kuruluþundan bu yana bölgemize 1 milyar dolarýn üzerinde yatýrým gerçekleþmiþ olup, bunun yüzde 70'i yabancý yatýrýmdýr. Yabancý yatýrýmcý oraný bakýmýndan Türkiye serbest bölgeleri içinde ilk sýradayýz." þeklinde konuþtu.

Ergene Kaymakamý Kadir Duman da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn desteðiyle, Türkiye'nin yabancý yatýrýmcýlara sonuna kadar açýk olduðunu dile getirerek, yeni fabrikanýn açýlýþýnda emeði geçenlere teþekkür etti.

Konuþmalarýn ardýndan açýlýþý yapýlan fabrika katýlýmcýlar tarafýndan gezildi.