Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Kazakistan'da düzenlenen Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝO) Enerji Bakanlarý Toplantýsý'na video konferans ile katýldý. Bakan Bayraktar konuþmasýnda, altyapýnýn enerji ile ilgili tüm alanlarda anahtar bir rol oynadýðýný ifade etti. Bayraktar, Türkiye'de, enerji güvenliðinden ödün vermeden, ulusal enerji strateji sistemlerine uyumlu olarak, 12 yýl içinde 60 gigavat güneþ ve rüzgar enerjisi eklenmesine olanak tanýyacak þebeke kurmayý hedeflediklerini dile getirdi.
"ÜYE ÜLKELER KABUL EDERSE GRUBUNUN ÝLK TEKNÝK TOPLANTISINI 2025 YILINDA TÜRKÝYE'DE DÜZENLEMEK ÝSTÝYORUZ"
Bakan Bayraktar, hükümetler arasý iþ birliklerini ortak altyapý projeleri için geniþletilirse, daha fazla potansiyel ve sinerji ortaya çýkacaðýný dile getirip, "Çin'den Avrupa'ya kadar tüm Þanghay Ýþbirliði Örgütü üyesi ülkeler, iyi entegre edilmiþ bir mega þebeke ve enerji piyasalarýný birleþtiren, kapsamlý elektrikli araç þarj aðlarý oluþturmak için birlikte çalýþabilirler. Halihazýrda Gürcistan, Azerbaycan, Ýran, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komþularýmýzla, komþu bölgelerimizin baðlantý kapasitelerini artýrmak için çalýþýyoruz. ÞÝÖ çatýsý altýnda bu mega þebeke üzerinde çalýþacak, teknik düzeyde bir çalýþma grubu kurulmasýný öneriyorum" diyerek amaçlarýnýn, bölgeler arasý kaynaklarý etkili bir þekilde kullanarak, ülkeler arasýnda elektrik iletimini etkili bir þekilde saðlayacak, bölgesel olarak baðlý piyasalar oluþturmak olduðunu belirtti. Bayraktar, "Üye ülkeler kabul ederse, bu çalýþma grubunun ilk teknik toplantýsýný bu sonbaharda veya 2025 yýlýnýn ilkbaharýnda Türkiye'de düzenlemek istiyoruz" ifadelerini kullandý.
"BÝRLÝKTE ÇALIÞARAK SAHÝP OLDUÐUMUZ KAYNAKLARI DAHA ETKÝLÝ BÝR ÞEKÝLDE KULLANABÝLÝRÝZ"
Bayraktar, Enerji geçiþ teknolojilerine de konuþmasýnda deðindi. Çin'in televizyon panellerinden bataryalara, elektrikli araçlardan küçük elektronik bileþenlere kadar temiz enerji teknolojilerinin inovasyonu ve tedariki konusunda dünyaya liderlik etme konusunda iyi bir iþ çýkardýðýný sözlerine ekleyen Bakan Bayraktar, "Türkiye de dahil olmak üzere benzer teknolojilere yatýrým yapan diðer ülkeler var. Uluslararasý iþ birliði ile sektörü daha da geliþtirme ve küresel pazarlara daha fazla hitap etme potansiyeli bulunuyor. Ülkelerimiz, petrol ve gaz, mineraller gibi doðal kaynaklar ve üniversiteler, araþtýrma merkezleri gibi kurumlar dahil olmak üzere bol kaynaklara sahiptir. Birlikte çalýþarak bu kaynaklarý daha etkili bir þekilde kullanabilir ve faydalarýn geniþ çapta paylaþýldýðýndan emin olabiliriz. Türkiye, kendi enerji güvenliði ve enerji geçiþi politikalarýný sürdürürken, bölgedeki enerji projeleri için önemli bir kolaylaþtýrýcý olarak hizmet etmeye de devam edecektir. Bölgesel iþ birliðini teþvik ederek ve enerji güvenliðini önceliklendirerek, mevcut ve gelecek nesillerin faydalanabileceði dayanýklý ve dinamik bir enerji manzarasý inþa edebiliriz" þeklinde konuþtu.