Uluslararasý Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarýþlarý'nin final günü, Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki Körfez Yarýþ Pisti'nde büyük bir heyecanla baþladý. Yarýþlara Türkiye'nin birçok ilinden lise düzeyinde 36, üniversite düzeyinde ise 65 takým katýldý. Tüm hazýrlýklarýný tamamlayan takýmlar, en iyi dereceyi elde etmek için kýyasýya mücadele verdi.
Yarýþmaya baþvuran lise düzeyindeki 36 takýmdan 21'i, yarýþ heyetinin testleri geçtikten sonra piste çýkmaya hak kazandý. Sabah saatlerinde baþlayan lise düzeyindeki yarýþlarý TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal da takip etti. Pistte bulun tüm yarýþmacýlarý ziyaret eden Mandal, öðrencilere baþarýlar diledi. Burada amaçlarýnýn öðrencileri geleceðe hazýrlamak olduðunu belirten Mandal "Bugün yarýþmanýn son günündeyiz, liseli öðrencilerimiz ikinci tura çýkacak. Heyecan dorukta, dün ilk kez piste çýktýlar artýk bugün deneyimliler. Pisti tanýyorlar. Bugün çok daha heyecanlýlar, dünden ders aldýklarýný buna göre kendileri ve stratejilerini belirlediler. Bunlar çok önemli konular ve bunlarýn hepsi bizim görmek istediðimiz þeyler, burada sadece aracý yarýþtýrýp birinci geldik, beþinci geldik deðil. Öðrencilerimizin yaþadýðý deneyim gerçekten çok kýymetli" dedi.
Buraya katýlan öðrencilerin elde ettikleri deneyimlerin kendileri için çok kýymetli olduðunu ifade eden Mandal, þöyle konuþtu:
"22 ilimizden lise katýlýmcýsý var, bu öðrenciler çok kýymetli. Geleceðin TOGG'larý ya da TOGG'a yan ürün, parça, bileþenlerini üretecek kiþiler bu öðrenciler olacak. Burada elde ettikleri deneyim ve öz güven çok kuvvetli. Hem enerjileri var ayný zamanda da etik deðerlerle birlikte buraya yarýþmaya geldiler. Geleceðin teknolojisini tasarlayacak, geliþtirecek ve üretecek olanlar bu gençlerdir. Teknolojiyi kullanacaklar demiyorum çünkü çok paranýz varsa teknolojiyi kullanýrsýnýz ama önemli olan teknolojiyi üretmek, geliþtirmek ve tasarlamak. Öðrencilerimiz buna hazýrýz dediler ve ilk kez yarýþmalarýna karþýn büyük bir baþarý var."
Erzurum Yakutlu Ýmam Hatip Lisesi öðretmeni Muzaffer Dinç, yarýþma sürecinin kendileri için zorlu geçtiðini söyleyerek "Önce takýmýmýzý oluþturduk. Takýmý oluþtururken öðrencilerimizi yeteneklerine göre seçtik. Birbirinden yetenekli 9 öðrenci ile katýldýk. Öðrencilerimi milli teknoloji hamlesiyle buluþturduðum için mutlu ve gururluyum. Öðrencilerimiz geleceðin mühendis hayatlarý, bundan sonraki hayatlarýna eminim ki bu yarýþlar büyük katkýlar saðlayacaktýr" dedi.
Yarýþmaya hazýrlýk sürecinde pratik anlamda büyük deneyim kazandýklarýný belirten Balýkesir Üniversitesi öðrencisi Furkan Kurt ise "Takýmýmýzla beraber bir dönem içerisinde bu aracý çýkardýk, derslerde aldýðýmýz teorik eðitimi biraz da uygulamaya döktük. Bu aslýnda bizler için çok güzel bir olanak. Hem sektör hakkýnda bilgi ediniyoruz hem de deðiþik malzemelerle çalýþýyoruz. Aracýmýzýn bir bölümü karbonfiber, bir diðer bölümü ise cam elyaftan yapýldý. Okulda bunlar teorik olarak gösterilirken, bunu pratiðe döktüðümüz için mutluyuz. Hedefimiz ilerleyen yýllarda bu yarýþlarda dereceler elde etmek" diye konuþtu.