Ticaret Bakan Yardýmcýsý duyurdu! Türkiye dünya ihracatýnda ilk 10 ülke arasýna girdi
ABONE OL

Kayseri'de Kumsmall AVM ev sahipliðinde düzenlenen mobilya fuarýnýn açýlýþýnda konuþan Aðar, fuarýn bu kadar geniþ katýlýmla ve çeþitlilikle gerçekleþtirilmesinin Kayseri sanayicinin ve Türk mobilyacýlýðýnýn geldiði noktayý göstermesi açýsýndan da büyük önem taþýdýðýný söyledi.

Türkiye'nin mobilya üretim kapasitesi, kalitesi, tasarým gücüyle dünya pazarlarýnda kendine çok saðlam bir yer edindiðini belirten Aðar, özellikle son yýllarda gerçekleþtirilen ihracat atýlýmlarýyla ve net ihracatçý yapýsýyla mobilya sektörünün Türkiye'nin dýþ ticaretinde önemli bir konuma yerleþtiðini kaydetti.

TÜRKÝYE ÝLK 10 ÜLKE ARASINDA

Türk mobilyasýnýn her geçen gün daha fazla ülkenin evlerinde, iþ yerlerinde ve kamusal alanlarýnda yer bulduðunu aktaran Aðar, þöyle devam etti:

"2003 yýlýnda sadece 456 milyon dolar olan mobilya ihracatýmýz 2023'te 4,5 milyar dolara ulaþarak geçen bu süre zarfýnda 10 kata yakýn bir artýþ göstermiþ ve dünya ihracatýnda ilk 10 ülke arasýna girmeyi baþarmýþtýr. Ayrýca yaklaþýk 1,3 milyar dolarlýk yonga levha ve MDF ihracatýmýz mobilya tedarik zincirlerindeki gücümüzü de ortaya koymaktadýr. Bu baþarýlarý yakalamak kadar sürdürülebilir kýlmak da ayný öneme sahiptir. Bu yolda sanayicilerimizin inovasyona, sürdürülebilirliðe ve dijital dönüþüme odaklanmalarýna çok büyük önem veriyoruz. Bu vesileyle sanayicilerimizle el ele vererek Türk mobilya sektörünü geleceðe taþýyacak adýmlarý hep birlikte atacaðýmýza olan inancýmý vurgulamak istiyorum. Mobilya sektörü dünyada 200 milyar dolarý aþan ticaret hacmine sahip. Ülkemizin ise dünya mobilya pazarýndan aldýðý pay son 20 yýlda binde 4,35'ten yüzde 2'ye ulaþtý. Amacýmýz bugüne kadar sizlerle omuz omuza vererek ulaþtýðýmýz bu rakamý daha yukarý seviyelere taþýmak."

"2024 YILI BÜTÇEMÝZÝ YAKLAÞIK ÝKÝ KATINA ÇIKARDIK"

Ticaret Bakanlýðý olarak ihracata hazýrlýk aþamasýndan küresel firmalara tedarikçi olmaya, tanýtýmdan fuar katýlýmlarýna, yurt dýþý daðýtým kanallarý oluþturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatýn her aþamasýna destek verdiklerini anlatan Aðar, "Bakanlýk olarak 2023 yýlýnda ihracatçýlarýmýza 11,7 milyar lira deðerinde destek ödemesi gerçekleþtirdik. 2024 yýlý bütçemizi ise yaklaþýk iki katýna çýkardýk. Bugüne kadar ihracatçýlarýmýza 16 milyar lira destek vermiþ bulunmaktayýz. Bu baðlamda 80 ülkede 1800'ün üzerinde uluslararasý nitelikteki fuara katýlým, 60 farklý ülkeye yönelik 350'den fazla alým ve ticaret heyeti, 41 farklý sektöre yönelik tanýtým projeleri ve 194 aktif UR-GE projesiyle TOBB, TÝM, DEÝK, ihracatçý birlikleri, ticaret ve sanayi odalarý, sektörel dernekler ve diðer STK'lerimiz de iþ birliði halinde ihracatýmýzý artýrmak için yoðun çabalar sürdürmeye devam ediyoruz." diye konuþtu.

Kumsmall AVM Yönetim Kurulu Baþkaný Ercan Sarýkaya da nisan ayýnda çok daha profesyonel ve yurt dýþý kaynaklý bir fuar organize etmeyi planladýklarýný söyledi.

Sarýkaya, 300 bin metrekare alana sahip Kumsmall AVM'nin Türkiye'nin en büyük fuar merkezlerinden olduðunu, AVM'nin TOKÝ aracýlýðýyla devlet tarafýndan yaptýrýldýðýný, bu anlamda da örnek bir merkez konumunda yer aldýklarýný kaydetti.

Açýlýþta, AK Parti Kayseri Milletvekili Þaban Çopuroðlu, Vali Gökmen Çiçek, Kayseri Sanayi Odasý Baþkaný Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odasý Baþkaný Ömer Gülsoy, Kocasinan Belediye Baþkaný Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Baþkaný Mustafa Palancýoðlu da konuþma yaptý.

Konuþmalarýn ardýndan fuarýn açýlýþ kurdelesi kesildi.

Yerleþik 200 firmanýn yaný sýra 50 firmanýn da dýþarýn katýldýðý fuar, 13 Ekim'e kadar sürecek.