Ticaret Bakaný Bolat, WCI Forum'da Türk KOBÝ'ler ve Afrikalý iþ insanlarýyla buluþtu
ABONE OL

Afrika'nýn farklý ülkelerinden gelen 1500 iþ insanýnýn üretici ve ihracatçý Türk KOBÝ'ler ile bir araya geldiði 11. Dünya Sektörler Arasý Ýþbirliði Forumu (WCI Forum - World Cooperation Industries Forum) Ýstanbul Wow Convention Center'da baþladý.

Etkinliðin açýlýþýnda konuþan Bakan Bolat, ilk düzenlendiði tarihten itibaren Afrika ve Türkiye'den geniþ bir katýlýma sahne olan forumun, hem Afrika ülkelerine açýlmak ve orada iþ yapmak isteyen iþ insanlarý hem de Türkiye pazarýnda iþ yapmak isteyen Afrikalý iþ insanlarý için yeni iþ birliði olanaklarý sunduðunu söyledi.

Türkiye'nin 2003 yýlýnda Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik Ýliþkilerin Geliþtirilmesi Stratejisi'ni benimsediðini anýmsatan Bolat, o tarihten bu yana Afrika kýtasýna yönelik hayata geçirilen projeler ve yapýlan iþbirliklerinden bahsetti.

Afrika'nýn Türkiye'ye uzak gibi yansýtýldýðýný ancak gerçeðin böyle olmadýðýný vurgulayan Bolat, Türkiye'nin güney illerinden bir saatlik uçuþla kýtaya ulaþýlabildiðini, ayrýca derin bir tarihi iliþkilerinin bulunduðunu bildirdi.

Bolat, Türkiye'nin 2013 yýlýndan itibaren Afrika ile iliþkilerini "Afrika Ortaklýk Politikasý" çerçevesinde ele aldýðýný kaydederek, "Bu politikanýn diplomatik iliþkilere yansýmasý olarak, Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerimizin sayýsý 2003 yýlýnda 12 iken 2024 yýlýnda neredeyse 4 katýna çýkarak 44'e ulaþmýþtýr. Yakýn gelecekte de bu sayý 50'yi aþacak." diye konuþtu.

Halihazýrda 31 Afrika ülkesinde ticaret müþavirliklerinin bulunduðunu dile getiren Bolat, "2003 yýlýnda sadece 4 Afrika ülkesinde ticaret müþavirlerimiz vardý." ifadesini kullandý.

"GELÝÞMELER AFRÝKA'NIN ÖNEMLÝ BÝR CAZÝBE MERKEZÝ OLACAÐINA ÝÞARET EDÝYOR"

Bakan Bolat, Afrika'nýn sahip olduðu yüksek ekonomik potansiyelle uluslararasý sistem içerisinde giderek daha etkin bir rol oynayan ve küresel sahnede aðýrlýðý giderek artan bir aktör haline geldiðini belirterek, kýtanýn 2024'te yüzde 3,7'lik büyümeyle 3 trilyon dolarlýk GSYH'ye ulaþacaðýnýn tahmin edildiðini söyledi.

Bu yýl dünyada en hýzlý büyümesi beklenen 20 ülkenin 11'inin Afrika kýtasýnda olduðunu dile getiren Bolat, kýtanýn genç nüfusundan, þehirleþme oranýnýn ve yatýrýmlarýnýn artmasýndan, gelecekteki yüksek büyüme potansiyelinden, yeni yatýrým yapýlacak sektörlerden bahsetti.

Geliþme ve beklentilerin orta ve uzun vadede Afrika'nýn önemli bir cazibe merkezi olacaðýna iþaret ettiðini anlatan Bolat, Türkiye'nin bu kýtaya yönelik bütün stratejilerinin "kazan-kazan" ilkesi çerçevesinde olduðunu bildirdi.

"Afrika kýtasýný asla pazar olarak görmüyoruz." diyen Bolat, karþýlýklý kazanç saðlanýlacak yatýrým ve ekonomik iliþkileri esas aldýklarýný anlattý.

"AFRÝKA'YA ÝHRACATIMIZ 2003'TEN BU YANA 10 KAT ARTTI"

Ticaret Bakaný Bolat, Türkiye'nin benimsediði Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik Ýliþkilerin Geliþtirilmesi Stratejisi'nin ekonomik iliþkilere etkisine deðinerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

" 2003 yýlýnda Afrika kýtasý ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 20 yýl sonra 2023'te 7 kat artýþla 37 milyar dolara ulaþmýþ bulunmaktadýr. Bu dönemde ihracatýmýz 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara; ithalatýmýz 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara ulaþmýþtýr. Bu yýlýn ilk 9 ayýnda da Afrika-Türkiye ticaret hacmi 27 milyar dolara yaklaþmýþtýr. Bunun 15,8 milyar dolarýný Türkiye'nin ihracatý, 11,1 milyar dolarýný ise Afrika'nýn bize ihracatý þeklinde gerçekleþmiþtir."

Bolat, Afrika kýtasýnda hýzla geliþen ticari faaliyetlere ek olarak, müteahhitlik ve yatýrýmlar konusunda giderek derinleþen bir iliþkilerinin bulunduðunu belirterek, þu bilgileri verdi:

"Yatýrýmlar bakýmýndan muazzam bir ilerleme saðlanmýþtýr. 2003'te Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki yatýrýmlarý 67 milyon dolardý. 2023 itibarýyla Türkiye'nin Afrika'daki özel sektör yatýrýmlarý stok olarak 2,3 milyar dolara yükseldi ama piyasa deðeri itibarýyla tam 10 milyar dolarlýk Türk yatýrýmlarý Afrika ülkelerinde yapýlmýþtýr. Bu, Afrika ülkelerinde tam 100 bin Afrikalýnýn istihdam edilmesini saðlamýþtýr. Türk yatýrýmlarý Afrika'da gýda, tekstil, demir çelik, inþaat, madencilik, ulaþtýrma, enerji, liman iþletmeciliði ve tarýmsal üretim alanýnda yapýlmýþtýr ve devam etmektedir."

Afrika'da üstlenilen müteahhitlik projelerindeki artýþa iþaret eden Bolat, halihazýrda 91,5 milyar dolarlýk 1977 projeye ulaþýldýðýný bildirdi.

"AFRÝKA ÜLKELERÝ ÝLE YENÝ ANLAÞMALAR ÝMZALAMAK ÝSTÝYORUZ"

Bakan Bolat, kýtaya sadece ticari ve ekonomik alanlarda deðil, her alanda katkýda bulunmaya çalýþtýklarýný, Afrika ve kýtadaki ülkeler ile iliþkilerinin günden güne geliþmesi için çaba harcadýklarýný belirterek, Türk Hava Yollarý'nýn Afrika'da uçtuðu nokta sayýsýnýn her geçen gün arttýðýný söyledi.

THY'nin Afrika'da 62 destinasyona uçtuðunu ve Afrika kýtasýný transit rotalarla tüm dünyaya baðladýðýný dile getiren Bolat, Afrika ülkeleri ile ticaretten yatýrýma, saðlýktan turizme birçok alanda iþbirliði olanaklarýnýn ele alýnmasýna fýrsat tanýyan Karma Ekonomik Komisyon Mekanizmasýný tesis eden Ticaret ve Ekonomik Ýþbirliði (TEÝ) Anlaþmasý'ný 50 Afrika ülkesi ile imzaladýklarýný anýmsattý.

Bolat, kýtadaki 31 ülke ile Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasý Anlaþmasý, 17 ülke ile ise Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaþmasý imzaladýklarýný kaydederek, Fas, Tunus, Mýsýr, Morityus ve Sudan ile serbest ticaret anlaþmalarýnýn bulunduðunu, Sudan ile imzalanan anlaþmanýn henüz yürürlüðe girmediðini anlattý.

"2025 EKÝM'DE TÜRKÝYE-AFRÝKA EKONOMÝ VE ÝÞ FORUMU'NUN BEÞÝNCÝSÝ DÜZENLENECEK"

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlýðý ile Afrika Birliði ortaklýðýnda 2 yýlda bir olmak üzere 4 kez Türkiye-Afrika Ekonomi ve Ýþ Forumu düzenlediðini belirterek, "Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn ev sahibi olduðu bu forumda bütün Afrika ülkelerinin ticaret bakanlarý katýlýyor. Geçen yýl yapýlan 4. zirvemizde 31 ülkeden bakan ve bakan yardýmcýlarý, 4 bine yakýn iþ insaný katýlmýþtý. Bu çerçevede, 2025 Ekim'de beþincisini düzenleyeceðiz ve tüm Afrika ülkelerinden bakanlarýmýzý, misafirlerimizi aðýrlamaktan onu duyacaðýz." diye konuþtu.

11. WCI Forum'un ekonomik iliþkilerin artýrýlmasý noktasýnda baþarýlý olacaðýna inandýklarýný anlatan Bolat, Türkiye'nin Afrika ile ekonomik ve ticari iliþkilerini daha fazla artýrmak için hazýr olduðunu sözlerine ekledi.

Konuþmalarýn ardýndan forumun açýlýþ kurdelesini kesen Bakan Bolat, beraberindeki heyetle alanda kurulan stantlarý gezerek yetkililerden bilgi aldý ve katýlýmcýlarla sohbet etti.

Bakan Bolat: Dünyanýn küresel aktörleriyle birlikte ayný mecrada yer alýyoruz

Filistin'den Türkiye'ye ihracat ýsrarý! Bakan Bolat'tan açýklama geldi

'Yeni bir müjde bekliyoruz'