Ticaret Bakaný Pekcan: Türkiye ile KKTC arasýndaki ticaret Türk lirasý ile olmalý
ABONE OL

Bakan Pekcan, KKTC'deki ziyaretleri kapsamýnda temaslarda bulunarak sýrasýyla KKTC Cumhuriyet Meclisi Baþkaný Önder Sennaroðlu ve Baþbakan Ersan Saner tarafýndan kabul edildi.

Baþbakan Saner, kabulde yaptýðý konuþmada, Türkiye ile KKTC'nin ortak bir hedefe yürüdüðünü belirterek bu hedefin de KKTC'yi ekonomik olarak daha ileri taþýmak olduðunu ifade etti. KKTC'nin ekonomisinin hizmet sektörüne dayalý olarak geliþtiðinin altýný çizen Saner, bunlarýn baþýnda turizmin geldiðini, tarýmsal alanlardan da ciddi gelirler edilebileceðini söyledi. Saner, "Elde ettiðimiz tarým ürünlerinin baþta yurtdýþý olmak üzere ana vatan Türkiye'de de pazarlanabilmesi için gerekli çalýþmalarýn ortak yapýlmasý gerektiðine inanýyorum." dedi.

Baþbakan Saner, Türkiye'deki yazýlý programlarýn KKTC'deki giriþimcilere de ayný þartlar ve koþullarda sunulmasýyla çok ciddi bir ekonomik döngünün olacaðýný aktardý. Türkiye'nin sanayi bölgelerinin geliþtirilmesi konusunda bir marka olduðunu söyleyen Saner, ayný markanýn KKTC'de de oluþmasýnýn önemine dikkati çekti.

Saner, her zaman KKTC'nin yanýnda olan Türkiye, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Yardýmcýsý Fuat Oktay'a teþekkürlerini iletti.

- "TÜRKÝYE ÝLE KKTC ARASINDAKÝ TÝCARETTE DOLAR KONUÞULMAMALI"

Bakan Pekcan ise Türkiye'nin her zaman ve her konuda KKTC'nin yanýnda olduðunu ve olmaya devam edeceðini belirtti. Türkiye ile KKTC'nin ticari ve ekonomik iliþkilerinin geliþtirilmesi, karþýlýklý yatýrýmlarýn artýrýlmasý, KKTC'nin ihracatýnda ürün çeþitliliðinin artýrýlmasý ve KKTC'de üretilen ürünlerin uluslararasý piyasalara sorunsuz olarak ihraç edilmesiyle ilgili bir çalýþma baþlattýklarýný anlatan Pekcan, "Bu çalýþmamýzda STK'lerimizin ve KKTC iþ dünyasýnýn da görüþlerini aldýk." diye konuþtu.

Pekcan, Türkiye ile KKTC iþ dünyalarýnýn karþýlýklý görüþtüðünü belirterek "Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasý Anlaþmasý"nýn bir an önce yürürlüðe girmesi gerektiðini, gümrüklerdeki iþ birliði konusunda Bakanlýk olarak her türlü desteði vermeye hazýr olduklarýný da vurguladý.

Bugün iþ dünyasýyla görüþmesinde bir koþul ileri sürdüklerini hatýrlatan Pekcan, "Türkiye ile KKTC arasýndaki ticaret Türk lirasý ile olmalý, Türkiye ile KKTC arasýndaki ticarette dolar konuþulmamalý. Bakýn o zaman KKTC'nin Türkiye'ye ihracatý ne kadar artýyor. Bu önemli bir konu, her iki tarafýn ticareti menfaatleri açýsýndan da son derece anlamlý." ifadelerini kullandý.

Bakan Pekcan'a, ziyaretleri sýrasýnda, KKTC Baþbakan Yardýmcýsý, Ekonomi ve Enerji Bakaný Erhan Arýklý ve Türkiye'nin Lefkoþa Büyükelçisi Ali Murat Baþçeri'nin yaný sýra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu, Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Baþkaný Ýsmail Gülle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlarý Konfederasyonu (TESK) Baþkaný Bendevi Palandöken, Müstakil Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (MÜSÝAD) Abdurrahman Kaan, Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný Mithat Yenigün ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliði (TESKOMB) Baþkaný Abdulkadir Akgül ve KKTC'den bazý STK temsilcileri eþlik etti.