Ticaret Bakanlýðý, ayakkabýlara iliþkin tüketici þikayetlerini ve sorunlarý çalýþtayda deðerlendirdi
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Türkiye Ayakkabý Sanayicileri Derneði (TASD) iþbirliðiyle Afyonkarahisar'da "Ayakkabý Sektöründe Yaþanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalýþtayý" gerçekleþtirildi.

Çalýþtayda, ayakkabýlara iliþkin tüketici maðduriyetlerinin asgari seviyeye düþürülmesi ve sorunlarýn ele alýnmasý amaçlandý.

Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mahmut Gürcan'ýn da katýldýðý çalýþtaya, Bakanlýðýn ilgili birimleri ile Hazine ve Maliye Bakanlýðý (Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý), Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türk Standartlarý Enstitüsünün temsilcileri, ilgili yargý mensuplarý ve akademisyenler ile ayakkabý sektörünün temsilcileri katýlým saðlayarak, görüþ alýþveriþinde bulundu.

- TÜKETÝCÝ HAKEM HEYETLERÝNE BAÞVURULAR ARTTI

Son yýllarda tüketici hakem heyetlerine yapýlan ayakkabý ürünlerine iliþkin þikayetlerde artýþ görüldü. Yapýlan baþvurularda ayakkabý ürünlerine iliþkin baþvurular ilk sýrada yer aldý. 2023'te tüketici hakem heyetlerine yapýlan 727 bin 630 baþvurudan 91 bin 527'si yani toplam baþvurularýn yüzde 12,6'sý ayakkabý ürünlerine yönelik yapýldý.

Küresel markalarýn taklitleri olan sahte markalý ayakkabýlarýn üretiminin yaný sýra hem perakende hem internet yoluyla satýþýnýn yaygýnlaþmasý da þikayetleri artýrdý. Bu durumun, Türkiye ayakkabý sektöründeki iþletmelerin ve yerli markalarýn rekabet gücünü olumsuz etkilediði, kayýt dýþýlýða, vergi kayýplarýna ve kayýt dýþý istihdama yol açtýðý tespit edildi. Söz konusu ayakkabýlarýn ürün güvenliði anlamýnda da tüketici ve çevre saðlýðý açýsýndan önemli riskler taþýdýðý belirlendi.

- "SIFIR TOLERANS" VURGUSU

Çalýþtayda yapýlan deðerlendirmeler sonucu þu tespitler öne çýktý:

- Ayakkabý ürünlerine yönelik tüketici þikayetlerinin asgari seviyeye düþürülmesi amacýyla baþta ayakkabý sektörü olmak üzere ilgili tüm paydaþlar tarafýndan gerekli tedbirlerin alýnmasý önem arz ediyor.

- Sahte/taklit ayakkabý üretiminin ve satýþýnýn engellenmesi amacýyla ilgili kurum ve kuruluþlar tarafýndan gerekli tedbirlerin alýnmasý ve bu alanda yapýlacak denetimlere aðýrlýk verilmesi benimsendi.

- Ayakkabý ürün güvenliðinin saðlanmasý ve tüketici saðlýðýnýn korunmasý amacýyla tüm paydaþlar tarafýndan "sýfýr tolerans" ilkesiyle hareket edilmesinin ayakkabý sektörünün geleceði açýsýndan önem taþýdýðý vurgulandý.

Bakanlýk, gerek tüketicilerin korunmasý gerekse Türkiye sektör ve firmalarýnýn saðlýklý büyüyerek geliþmesi amacýyla çalýþmalarýn hassasiyetle devam edeceðini kaydetti.