Restoran ve kafeler dijital panolarla da fiyat tarifelerini duyurabilecek
ABONE OL

Bakanlýk tarafýndan Fiyat Etiketi Yönetmeliði'nde yapýlan deðiþiklikle, tarife ve fiyat listelerine iliþkin belge, levha ve panolarýn; lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iþ yerlerinin giriþ kapýsýnýn önüne ve hizmet sunulan masalarýn üstüne, tüketiciler tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir þekilde konulmasý 1 Ocak'tan itibaren zorunlu oldu.

AA muhabirinin edindiði bilgilere göre, sektörden, yeni uygulamaya iliþkin Bakanlýða çok sayýda soru ve görüþ iletildi. Bunun üzerine Bakanlýk, iþletmeleri uygulamaya yönelik bilgilendirmek ve konuya açýklýk getirmek üzere bir yazý hazýrladý.

Buna göre, yiyecek-içecek sektöründe self-servis (masaya servis hizmeti sunulmayan) çalýþan iþletmelerde uygulanan tarife ve fiyat listeleri, sipariþ verilen ve ödeme yapýlan noktalarda tüketiciler tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir þekilde yer alacak. Bu koþulu saðlayan iþletmelerin menülerini ayrýca masalarýn üzerinde bulundurma zorunluluðu olmamasýna raðmen kapý giriþlerinde fiyat listelerine yer vermeleri gerekecek.

Alýþveriþ merkezi gibi birden fazla restoranýn faaliyet gösterdiði ortak mekanlarda ise iþletmelerin kendilerine ait giriþ kapýsý olmamasý nedeniyle kapý önünde tarife ve fiyat listesi bulundurma yükümlülüðü bulunmuyor. Ancak alýþveriþ merkezlerinde de sipariþ verilen ve ödeme yapýlan noktalarda tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafýndan kolaylýkla görülebilir þeklide açýkça yer alacak.

Masaya servis hizmeti sunulan geleneksel iþletmelerde de giriþ kapýlarý önünde fiyat listelerinin yer almasý zorunlu olacak. Tüketicilerin sipariþ verinceye kadar ürünlerin tarife ve fiyat listelerinin hizmet sunulan masanýn üstünde bulundurulmasý gerekecek. Ayrýca birden fazla giriþi bulunan iþletmelerin de her bir kapýya ayrý ayrý fiyat listesi koyma zorunluluðu bulunuyor.

Giriþ kapýsý önünde yer verilecek tarife ve listeler, tüketici tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir þekilde (ve makul bir süre incelemeye elveriþli olarak) dijital veya elektronik pano, levha þeklinde de olabilecek.

- HER BÝR AYKIRILIK ÝÇÝN AYRI CEZA KESÝLECEK

Ýþletmelerde genellikle menü þeklinde bir kitapçýk olarak verilebilen tarife ve fiyat listelerine, iþletme giriþ kapýsý önünde de benzer olarak menü veya iþletmenin tercih edeceði diðer þekillerde, tüketici tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir olmak þartýyla yer verilebilecek.

Teknolojinin getirdiði yenilikler doðrultusunda bazý iþletmeler tarafýndan sadece kare kodlu menüler kullanýlýyor. Ancak bu uygulama, yönetmeliðe uyum için tek baþýna yeterli olmayacak. Bu uygulama, tarife ve liste bulundurma zorunluluðu karþýlanmýþ olarak yorumlanmayacak. Fiyat tarifelerinin açýkça görülebilir þekilde konulmasý yanýnda ek bir hizmet olarak kare kodlu menü kullanýlmasýnda ise sakýnca olmayacak.

Bakanlýk yazýsýna göre, bu kurallar doðrultusunda yapýlacak denetimlerde uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda iþletmelere idari yaptýrým uygulanacak. Bu yýl uygulanacak para cezasý her bir aykýrýlýk için ayrý ayrý olmak üzere 2 bin 172 lira olacak.