Ticaret Bakanlýðý enflasyon düzeltmesine esas alýnacak finansal tablolara açýklýk getirdi
ABONE OL

Bakanlýk tarafýndan hazýrlanan "Enflasyon Düzeltmesi Uygulayan Þirketlerde Esas Alýnacak Finansal Tablolara Ýliþkin Teblið" Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Teblið ile 2023 ve sonrasýndaki hesap dönemlerinde uygulanacak enflasyon düzeltmesine iliþkin olarak genel kurul ve yönetim organýnca esas alýnacak finansal tablolarýn belirlenmesi amaçlandý.

Finansal tablolarýný Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumu tarafýndan belirlenen muhasebe standartlarýna uygun hazýrlamak zorunda olan þirketler tarafýndan kanunun 88'inci maddesine göre hazýrlanan enflasyon düzeltmesi uygulanmýþ finansal tablolar esas alýnacak.

Bu kapsam dýþýnda kalan þirketlerde, 2023 yýlý hesap dönemine iliþkin olarak 213 sayýlý Vergi Usul Kanununun geçici 33'üncü maddesi ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliði (Sýra No: 555) hükümleri uyarýnca enflasyon düzeltmesi uygulanmýþ finansal tablolarla enflasyon düzeltmesi uygulanmamýþ finansal tablolar birlikte dikkate alýnacak.

Bu kapsamda, serbest yedek akçelerden ve daðýtýlabilir diðer kaynaklardan zarar mahsubu sonrasýnda kalan deðerlerden kar payý daðýtýmý yapýlmasý, sermaye artýrýmý ve azaltýmý, birleþme, bölünme, tür deðiþikliði iþlemleri ile sermaye kaybý ve borca batýk olma durumlarýnýn tespitinde enflasyon düzeltmesi uygulanmýþ finansal tablolar esas alýnacak. 3. fýkra hükümleri saklý kalmak kaydýyla kanun veya þirket sözleþmesine göre net dönem karýnýn esas alýndýðý; kar ve kazanç payý daðýtýmlarýnda, yedek akçe ayrýlmasýnda, intifa senedi sahiplerine ödeme yapýlmasý ile dönem içerisinde daðýtýlmýþ olan kar payý avansýna iliþkin hesaplamalarda enflasyon düzeltmesi uygulanmamýþ finansal tablolar kullanýlacak.

Þirketin sermayesine iliþkin yapýlacak deðerlendirmelerde, ticaret siciline tescil edilmiþ olan sermaye tutarý esas olacak.

Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumlu farklarý, diðer öz sermaye kalemlerine iliþkin olumlu farklarla bunlarýn dýþýnda kalan iç kaynaklarýn, enflasyon düzeltmesinden kaynaklý zararlar dahil zararlar ve olumsuz farklarý aþan kýsmý Türk Ticaret Kanununun 462. maddesi kapsamýnda sermayeye ilave edilebilecek.

Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumsuz farklarýyla enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan diðer olumsuz farklar ise genel kurulda alýnacak karara istinaden, sermaye azaltýmý yoluyla veya olumlu farklar yahut diðer iç kaynaklarla mahsup edilebilecek.

Teblið hükümleri uyarýnca alýnacak kararlarda, þirketin ve kardan pay alacaklarýn vergisel yükümlülüklerine iliþkin ilgili mevzuat hükümleri saklý olacak.