Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, tüketicilerin saðlýk ve güvenliðinin korunmasý amacýyla tekstil, ayakkabý, mobilya, kýrtasiye, çocuk bakým ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri gerçekleþtirildiði belirtildi.
Denetimlerde özellikle hassas tüketiciler olarak deðerlendirilen bebek ve çocuklara yönelik ürünlere odaklanýldýðý ifade edildi. Ayrýca analizler doðrultusunda denetim planlarý hazýrlanarak risk ihtimali yüksek olan ürünlerin denetimlere tabi tutulduðu bilgisi verildi.
Ürünlerin, kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerin yaný sýra tüketicilerin bilgilendirilmesi amacýyla etiketlerde yer almasý gereken zorunlu bilgiler açýsýndan da denetlendiði belirtilen açýklamada, "Bu kapsamda 2024'ün ilk 6 ayýnda 1912 firmada, 3 bin 370 parti ürün denetlenmiþtir. Mevzuata uygun olmadýðý tespit edilen ürünlerin piyasaya arzýnýn yasaklanmasý, piyasadan toplatýlmasý, risk hakkýnda duyuru yapýlmasý gibi tedbirlere ek olarak bu ürünleri piyasaya arz edenlere 12 milyon 695 bin 594 lira idari para cezasý uygulanmýþtýr. Ayrýca ülke genelinde rehberlik faaliyetleri kapsamýnda 2 bin 438 firmada mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyeti gerçekleþtirilmiþtir." ifadesi kullanýldý.
Açýklamada, piyasaya uygunsuz ürünlerin arz edilmesine engel olmak amacýyla gerekli tüm tedbirlerin alýndýðý ve denetimlerin "güvensiz ürüne karþý sýfýr tolerans" ilkesi çerçevesinde yoðun bir þekilde sürdürüldüðü vurgulandý. Bununla birlikte tüketicilerin alýþveriþ yaparken, ürünlerin etiketinde yer alan bilgileri kontrol etmeleri ve güvensiz ürünlerin risklerinden korunmalarý amacýyla "guvensizurun.ticaret.gov.tr" adresinde paylaþýlan bildirimleri takip etmelerinin önemine iþaret edildi.