Ticaret Bakanlýðý lüks araç ithalatýndaki usulsüzlüðe 'dur' dedi
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, paralel ithalat (grey market) yoluyla yapýlan lüks araç ithalatlarýnda, piyasada haksýz ticari avantaj elde etmek amacýyla gerçeðe aykýrý belgelerle gümrük vergileri kýsmen veya tamamen ödenmeksizin iþlem yapan firmalara yönelik Ticaret Bakanlýðýnca yürütülen inceleme ve soruþturmalar devam ediyor.

Bu çerçevede, Bakanlýk müfettiþlerince yapýlan incelemelerde, firmalar tarafýndan gerçekleþtirilen muhtelif marka/model lüks araç ithalatlarýnda, düþük kýymetli sahte/çifte faturalar ve sahte A.TR dolaþým belgeleri kullanýlarak 358 lüks aracýn ülkeye sokulduðu tespit edildi.

Soruþturma raporlarýyla bahsedilen iþlem ve eylemleri yapan firma ve kiþiler hakkýnda cumhuriyet savcýlýðýna suç duyurusunda bulunularak araçlara el konulmasý ve müsaderesi talep edildi.

Ayrýca, bu iþlemlerden kaynaklanan yaklaþýk 530 milyon lira tutarýndaki kamu zararýnýn ilgili firmalardan tahsili yoluna gidildi.

Öte yandan açýklamada, Bakanlýðýn lüks otomobil ithalatlarýndaki ihlallerin tüm yönleriyle ortaya çýkarýlmasý, yapýlan usulsüzlükler ile haksýz rekabet oluþturan eylemlerin engellenmesi amacýyla gözetim ve denetim faaliyetlerini sürdürürken kamu maliyesinin haklarýnýn korunmasý ve gümrük mevzuatýna uygun þekilde iþlem yapýlmasý için gerekli tüm tedbirleri almaya kararlýlýkla devam edeceðinin altý çizildi.