Tıpta da yerli ve milli şahlanış
ABONE OL

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise tüm birimleri tek seferde inşa edilen 3. büyük hastanesi olan Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle resmi olarak açıldı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda açılışı yapılarak sağlık alanında milli şahlanışın simgesi olan dev tesis 1.3 milyar dolara mal oldu. Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük kamu-özel ortaklığı projesi özelliği taşıyor. Törende konuşan Başkan Erdoğan, şehir hastaneleri projesi için 2005’te ilk adımı attıklarında karşı çıkanlar olduğunu hatırlatarak “Asıl reform burası” dedi. Erdoğan, savunma sanayiindeki hamleleri ilaç ve tıpta da yapmak istediklerini belirtti. Erdoğan “Eminim şehir hastanelerinden en çok istemeyenler istifade edecek. Sıkıntı yok. Zira biz bu millete hizmetkar olmaya geldik” dedi.

SAĞLIKÇILARA MÜJDE

Konuşmasına 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak başlayan Erdoğan “Canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarımızı yılın bir günü değil, her günü baş taçı etsek yeridir. Her meslek önemlidir ve hürmeti hak eder ama sağlık konusu herhalde bu listenin en tepesinde yer alır. Buna rağmen sağlık çalışanlarımıza yönelik zaman zaman duyduğumuz saldırıların asla affedilir, hafife alınır bir tarafı yoktur” dedi. Sağlık çalışanlarına saldıranların doğrudan kendi canlarına ve yakınlarının canına saldırdıklarının farkında olmadığını belirten Erdoğan, “Biz sağlık çalışanlarımızın sıkıntılarını çözmek için her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Son olarak polislerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte hemşirelerimizin de 3.600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur” diye konuştu.

HEMŞİRE BİLE YOKTU

“Eski Türkiye’de içimizi en çok acıtan konulardan biri sağlık sistemimizin eksiklikleri, yanlışları, yetersizlikleri yüzünden ortaya çıkan vahim görüntülerdi” diyen Erdoğan kendi yaşamında da örnek verdi. Daha önce ambulansların sadece dört teker ve kaportadan oluşan minibüsler olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bunu yaşadığım için söylüyorum. Böyle bir minibüsle, 4 arkadaşımla beraber kazadan sonra Bolu’dan Düzce’ye getirildim. Orada bile maalesef bize serum takacak hemşire bile yoktu. Böyle bir süreci yaşadık” dedi. Parası olan vatandaşların yurt dışına gittiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Parası olmayan ise çilesini burada dolduruyordu. Bunun için göreve gelir gelmez hemen sağlıkta dönüşüm programını başlattık ve sistemi baştan aşağı değiştirdik. Hükümetlerimiz dönemlerinde ülkemizdeki mevcut bin 156 hastanenin büyük bölümünü de yeniden yaparak toplamda bin 282 yeni hastane inşa ettik. Hastanelerimizdeki ilave yatak sayısını 136 bin ilaveyle 239 binin üzerine çıkarttık. Sağlık çalışanlarımızın sayısını 550 bin ilaveyle 1 milyon 17 bine yükselttik” dedi.

KARŞI ÇIKTILAR

Erdoğan, bu çalışmalarla yetinmeyip yepyeni bir sağlık hizmeti için kolları sıvadıklarını belirterek, “Şehir hastaneleri şahsımın sağlık sistemimizin zirvesi olarak gördüğüm bir hayaliydi. Özel sektörü devreye almaya karar verdik. Bununla ilgili ilk adımları 2005’ten itibaren atmaya başladık. Sağlık Bakanlığımız bünyesinde 2007’de kamu-özel ortaklığı çalışmalarını yürütecek birimi kurduk. Emekli Sandığı, Sosyal Sigorta Kurumu ve bakanlığımızın her birinin hastaneleri vardı. Asıl reform burası. Tabii ‘Olmaz’ dediler, sendikalar, ‘Hayır bunlar bizim’ dediler. Dedik, ‘Yok olacak, bunlar sizin değil. Bu milletin, devletin. Biz burada en ideal hizmeti vereceğiz.’ SSK’lerin halini gördünüz, biz milletimize bunları yaşatmak istemiyoruz. Ve nihayet şehir hastanelerimizle ilgili imza törenini gerçekleştirerek inşa sürecine geçtik.” Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle kurdela keserek hastanenin açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen tarafından Erdoğan’a  hediye takdim edildi. 

Erdoğan hastanede tedavi gören hastalarla sohbet etti.

Hizmetkar olmaya geldik

Türkiye’de yapılan hizmete, yatırıma ve projeye karşı çıkmayı hayatlarının gayesi haline getiren bir kesim bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bu kesimin sağlık alanındaki diğer reformlarda olduğu gibi şehir hastanelerine de şiddetle karşı çıktığını ifade etti. Erdoğan, “Gerçi bunlar köprülere, bölünmüş yollara, otoyollara, tünellere, havalimanlarına, hızlı tren hatlarına, hastanelere, okullara da karşı çıkarlar ama hepsini de en çok yine kendileri kullanırlar” dedi. Erdoğan, şunları söyledi: “Eminim şehir hastanelerimizden de en çok yine istemeyenler istifade edecek. Varsın istifade etsinler. Bizim bu noktada bir derdimiz, sıkıntımız yok. Zira biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Ayrımcılık yapamayız, biz ehli hizmetiz bunu yapacağız. Helali hoş olsun.”

Vizyonu olmayanlar böyle saçmalar

İstanbul’da, Barbaros Bulvarı, Vatan ve Millet Caddeleri, Maslak Bulvarı gibi bugün dahi İstanbul’a nefes aldıran projelerin merhum Başbakan Adnan Menderes’in ürünü olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Aynı dönemde muhalefet bu projeleri ne diye eleştiriyordu biliyor musunuz? ‘Yollar yağ gibi, ekmeğe sürüp yeriz herhalde’ diyerek akıllarınca merhum Menderes’in yatırımlarıyla dalga geçiyorlardı. Şimdi eminim Bilkent Şehir Hastanemizi görünce ‘uzay üssü gibi hastane, herhalde buradan aya gideriz’ diyeceklerdir. Gerçi bunlar ülkemizin uzay çalışmalarına da karşı çıktılar. Biliyorsunuz, Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluş kanununu iptal için Anayasa Mahkemesi’ne götürdüler. Milletinin geleceği için hayali olmayan, vizyonu olmayan işte böyle saçmalar, işte böyle kin kusar. Ülkesi için hedefi olmayan kendini işte bu duruma düşürür.”

Erdoğan hastane içinde kullanılan araçla servisleri gezdi.

İnşaat hızla yükseliyor

İstanbul’un ilk, Türkiye’nin dördüncü şehir hastanesi Başakşehir Şehir Hastanesinin inşaatı hızla yükseliyor. 2020 yılının ortalarında hizmete açılması planlanan hastanenin, yüzde 40’lık bölümü tamamlandı. Kayabaşı Mahallesi’nde bir milyon metrekare alan üzerine kurulan, 6 bloktan oluşan hastane inşaatında gelinen son durum havadan görüntülendi. Tamamlandığında 10 bin kişiye ‘ekmek kapısı’ olması planlanan hastanenin temeli, 2 bin 40 sismik izolatörle donatıldı.

2.682 YATAKLI OLACAK

Rönesans Sağlık Yatırım ile Japon Sojitz şirketi ortaklığıyla inşa edilen sağlık tesisinde, genel hastane ile birlikte 8 farklı alanda hastane bulunacak. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, inşaatın hızla devam ettiğini ve hastanenin 2020’nin ortasında hizmete açılacağını söyledi. “Başakşehir Şehir Hastanesi, 6 blok ve 2 bin 682 yataklı olacak. Dünyanın en büyük süspansiyon sistemine sahip binanın temeline izolatörler yerleştirildi. Bu izolatörler sayesinde depremde bile ameliyatlar yapılabilecek” dedi. 

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ SANCAKTEPE’YE

Memişoğlu, İstanbul’da ikinci büyük hastanenin Avrupa yakasında inşa edileceğini kaydetti. Memişoğlu, “Sancaktepe’ye 4. 600 yataklı Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi yapılacak. Bu, Türkiye’nin nerelere geldiğini gösteriyor” dedi. Memişoğlu, Okmeydanı, Göztepe ile Kartal Eğitim ve Araştırma hastanelerinin inşaatlarının devam ettiğini hatırlatarak “Kartal Hastanesi’nde, 15-20 gün içerisinde poliklinik hizmetlerine başlayabiliriz. Okmeydanı ve Göztepe hastanelerinde ise 2019 bitmeden sağlık hizmeti sunacağız” dedi.

12 bin kişi çalışacak 

Ankara Şehir Hastanesi; Yozgat, Mersin, Isparta, Adana, Kayseri, Elazığ, Eskişehir ve Manisa’nın ardından hizmete giren 9. şehir hastanesi oldu. CCN Holding ve GE Sağlık’ın yatırımı olahn hastenede 2.228 adet MR, BT, Nükleer Tıp, Mamografi, Röntgen, Anjiyografi, Ultrasonografi ve Yaşam Destek Çözümleri teknolojisiyle donatılan 3.711 yatakla hizmet verecek. Kampüste ayrıca 904 poliklinik, 700 yataklı yoğun bakım ünitesi, 300 yataklı fizyoterapi ve rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi bulunuyor. Günde 100.000 hastaya bakım 36.000’den fazla kişiye yemek hizmeti vermesi bekleniyor. Proje klinik ve klinik olmayan destek hizmetleri de dâhil olmak üzere 12.000 kiye iş sağlayacak.