TL lehine pozisyon aldýlar! Dünya devleri rotayý çevirdi
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý'nýn (TCMB) 21 Mart'taki faiz artýrýmý ve 29 Mart yerel seçimlerinin ardýndan, enflasyonla mücadele ile programýn kararlýlýkla uygulanacaðý yönündeki mesajlar, yabancýlarýn Türk varlýklarýna ilgisini artýrdý. Dünya devi yatýrým ve finans kurumlarý art arda yayýnladýklarý raporlarda önümüzdeki dönemde TL'de deðer kazanýmlarýnýn hýzlanacaðýna iþaret ederken, TCMB'nin son açýkladýðý veriler de yabancý giriþinin hýzlandýðýný ortaya koydu.

4 HAFTA KESÝNTÝSÝZ ALIM

Merkez Bankasý'nýn açýkladýðý verilere göre yabancý yatýrýmcýlar 15 Mart-9 Nisan 2024 tarihleri arasýndaki 4 haftada, Borsa Ýstanbul'da kesintisiz net alým gerçekleþtirdi. Yabancýlarýn 4 haftadaki net alým tutarý 1.2 milyar dolar oldu. Yabancýlar bu dönemde, ters repo ve teminatlara verilenler de dahil olmak üzere 190 milyon dolarlýk tahvil-bono alýmý yaptý. Böylelikle hisse senedi ile tahvil-bono piyasasýna 4 haftadaki net giriþ 1 milyar 408 milyon dolara ulaþtý. Bu dönemde swap kanalýyla giriþ ise 3.5 milyara dolar oldu.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Yabancý yatýrýmcýlar, hisse senedi ile tahvil-bononun yaný sýra, swap tarafýnda da TL lehine pozisyon almaya baþladý. Yabancýlarýn TL swap pozisyonu seçim sonrasý yedi iþ gününde 1.8 milyar dolar artarak 3.5 milyar dolara çýktý. Böylelikle Þubat 2022'den bu yana ilk kez yabancýlar swap piyasasýnda TL lehine döndü. 2021 Þubat ayýnda yabancý yatýrýmcýlarýn swap piyasasýnda TL lehine pozisyonu 24.3 milyar dolarý görmüþtü. Sonrasýnda bu pozisyonlanmada aþaðý yönlü bir ivme dikkat çekmiþti. Bu ivmenin sonucunda Þubat ayýnda yabancýnýn swap piyasasýnda pozisyonu TL aleyhine dönmüþtü. 2022 Aralýk ayýna gelindiðinse ise bu pozisyon eksi 18.6 milyar dolar ile dip seviyeyi görmüþtü.

BORSA ÝSTANBUL CAZÝP

Borsa Ýstanbul'da endeksin ilk hedefinin 10 bin puaný aþmak olduðuna dikkat çeken analistler, hisse fiyatlarýnýn geliþmekte olan ülkelere göre cazip seviyelerde bulunduðunu vurguladý. Borsa Ýstanbul'daki þirketlerin hisse fiyatlarýnýn toplam kârlarýna oranýný gösteren Fiyat/Kazanç (F/K) oraný geliþmekte olan ülkeler arasýnda en düþük seviyelerde bulunuyor Geliþmekte olan ülkeler içinde en düþük F/K oraný 3.20 ile Pakistan Borsasý'na ait. Ýkinci sýrada 4.90 F/K oraný ile Borsa Ýstanbul'da. Geliþen ülke borsalarýnýn ortalamasý ise 12.20 olarak dikkat çekiyor. Borsa Ýstanbul, kendi liginde borsalara göre yüzde 60'a yakýn iskonto barýndýrýyor.

REZERVLER GÜÇLENÝYOR

Yabancý yatýrýmcýlarýn Türk varlýklarýna artan ilgisi ile TL'de deðerlenmenin kapýsýný açarken, bu durum Merkez Bankasý'nýn rezervlerine de yansýmaya baþladý. Merkez Bankasý'nýn 29 Mart'ta 123 milyar 126 milyon dolar olan döviz rezervleri, 9 Nisan itibarýyla 128 milyar 446 milyon dolara çýktý. Rezervlerde iki haftalýk artýþ 5 milyar 320 milyon dolar oldu. Bu dönemde döviz tevdiat hesaplarý da 5 milyar 356 milyon dolar azaldý.

YABANCILAR ROTAYI ÇEVÝRDÝ

Dünya devi finans kurumlarý, yerel seçimlerin ardýndan yayýmladýklarý raporlarda TL'nin önümüzdeki dönemde güçleneceðine iþaret etmiþti. ABD merkezli Wells Fargo, dolar kurunun 2025 yýlýnda 30 liranýn altýna ineceði görüþünü tekrarladý. Deutsche Bank, seçimlerin ardýndan Türk varlýklarýnýn performans göstermesi için daha fazla alan gördüðünü belirtti. Goldman Sachs ekonomistleri de seçimin geride kalmasýyla artan sermaye akýmlarýyla Türk lirasýnýn geçtiðimiz aylara kýyasla daha iyi performans sergileyeceðine iþaret etti. Dünyanýn ikinci büyük varlýk yönetim þirketi Vanguard yetkileri de TL'nin reel bazda deðer kazanacaðýný açýklamýþtý.

KARAHAN DÜNYA BANKASI VE IFC YETKÝLÝLERÝYLE GÖRÜÞTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Fatih Karahan, Washington'da Dünya Bankasý ve Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) yetkilileriyle bir araya geldi. Dünya Bankasý Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Dünya Bankasýnýn Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Anna Bjerde ile IFC Türkiye ve Orta Asya Bölge Direktörü Wiebke Schloemer'in katýldýðý görüþmede TCMB Baþkaný Karahan'a, TCMB Baþkan Yardýmcýsý Prof. Dr. Hatice Karahan eþlik etti.