TOKÝ tarafýndan 2024-2028 yýllarýnda 500 bin konut üretilecek
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn onayýnýn ardýndan TBMM'ye sunulan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkýnma Planý'nda, kentsel dönüþüm, þehirleþme ve konut ile çevrenin korunmasýyla ilgili baþlýklar da yer aldý.

Kalkýnma Planý kapsamýnda, "Afet tehlikesi ve riski altýndaki alanlarla bu alanlarýn dýþýndaki riskli yapýlarýn saðlýklý ve güvenli yaþamayý esas alacak þekilde dönüþtürülmesine yönelik uygulamalarý etkinleþtirmek ve yaygýnlaþtýrmak" temel amaç olarak belirlendi.

Plana göre, kentsel dönüþümün þehir dokusuna, estetiðine ve kimliðine uygun, yerinde dönüþüm anlayýþýyla farklý kentsel sorunlarla ortaya çýkan ihtiyaçlar gözetilecek ve farklý müdahale türlerini içerecek þekilde bütüncül yaklaþým geliþtirilecek.

Kentsel dönüþüm strateji belgelerinin hazýrlanmasý zorunlu hale getirilecek.

Yapý stoku ve kentsel altyapý niteliði, can ve mal kaybý açýsýndan afet risk durumu, etkilenen nüfus büyüklüðü, toplumsal güçlükler, finansman gereksinimi gibi faktörler esas alýnarak öncelikli dönüþüm alanlarý belirlenecek.

Plan kapsamýnda gayrimenkullerin gerçek deðerleri tespit edilecek ve deðer artýþlarýnýn kentsel dönüþümde finansman kaynaðý olarak kullanýlmasý saðlanacak.

Kentsel dönüþüm uygulamalarýndaki anlaþmazlýklarýn daha hýzlý çözüme ulaþtýrýlmasý için ihtisas mahkemeleri oluþturulacak.

- YERLÝ ÜRÜNLERÝN KULLANIMI YAYGINLAÞTIRILACAK

Kalkýnma planý kapsamýnda kentsel dirençliliði artýrmak ve olasý riskleri azaltmaya iliþkin çalýþmalar da yürütülecek. Bunun için 1/1000 ölçekli aktif fay haritalarý hazýrlanarak fay sakýným hattý belirlenecek.

Tüm illerde millet bahçesi çalýþmalarý sürdürülürken yerel yönetimlerin akýllý þehir uygulamalarýnda yerli ürünlerin kullanýmý yaygýnlaþtýrýlacak.

Tüm tapu iþlem belgeleri elektronik ortama aktarýlacak ve iþlemlerin elektronik ortamda takibi gerçekleþtirilecek.

Özellikle kentlerdeki barýnma sorununa saðlýklý çözümler üretilebilmesi için dar gelirlilere, kadýnlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut uygulamalarý yürütülecek.

12. Kalkýnma Planý kapsamýnda 2024'ten 2028'in sonuna kadar dar ve orta gelirlilere yönelik TOKÝ tarafýndan 500 bine konut yapýlmasý hedefleniyor.

Afet konutlarýnýn yapýmýnda afetzedelerin barýnma ihtiyacýný en kýsa zamanda karþýlayacak þekilde hak sahipliði, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat yeniden ele alýnacak.

- EKOLOJÝK KORÝDORLAR BELÝRLENECEK

Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý doðrultusunda iklim deðiþikliðinin etkilerine karþý dirençli ve düþük karbonlu ekonomiye geçiþin saðlanmasý, sosyal adalet anlayýþýyla çevreyle doðal kaynaklarýn korunmasý ve yönetilmesi, toplumun çevreye karþý duyarlýlýðý ve bilincinin artýrýlmasý da amaçlanýyor.

Bunun için iklim risklerine karþý, uluslararasý iklim deðiþikliði müzakereleri, Paris Anlaþmasý ve Türkiye'nin Ulusal Katký Beyaný çerçevesinde ulusal koþullar gözetilerek sera gazý emisyonlarýnýn azaltýmý ve iklim deðiþikliðine uyum eylemlerinin güçlendirilmesine yönelik yol haritalarý hazýrlanacak.

Ekolojik sürekliliði, ekosistem bütünlüðünü ve biyolojik çeþitliliði korumaya yönelik, canlýlarýn barýnma ve beslenme amacýyla kullanabileceði korunan alanlar ve doðal yaþamý destekleyen diðer alanlar arasýnda baðlantýyý saðlayan ekolojik koridorlar belirlenecek.