Her yıl yaklaşık 10 milyon aracın yenilediği Zorunlu Trafik Sigortası'nda gelecek yıl yapılması beklenen indirim boşa çıktı. Yılbaşından itibaren yüzde 100'e varan oranlarda artış gösteren trafik sigortası fiyatlarının 2014 yılında da düşmesi mümkün görünmüyor. Euro Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürkan Ateş, fiyatların ineceğine inanmadığını söyledi. Riske göre fiyatlama yapıldığını belirten Ateş, "Bir yılda 39 kaza yapan var. Riskli müşteriyi ayırıp fiyatlamayı farklı yapmak lazım. Türkiye'de risk primi yüksek. Fiyatların kar ve zarar hesap edildiğinde makul seviyede olduğunu düşünüyorum" dedi. Sigortacılık sektörü geçen yılın tamamında zorunlu trafikte toplam 1,1 milyar liralık zarar etti.
Sigortacılık sektörü zorunlu trafikte kara geçmenin hesabını yaparken bölgeler arasında kasko ile birlikte ciddi fiyat farkı oluşuyor. Bazı firmaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirlerde risk priminin yüksek olması sebebiyle kasko ve zorunlu trafik fiyatlarını yüksek tuttuğunu aktaran Ateş, "Ben Doğu ve Güneydoğu'da sigorta yapın talimatı verdim. Çok sayıda şirket sigorta yaptırmak isteyene yüksek fiyat çekiyor. Sebebi terör ve diğer güvenlik gerekçesiyle oluşabilecek risklerden kaynaklı. Ama ben gerekli analizleri yaptırdım. Bölgeden fazla gol yemedim. Biz sigorta yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
3,5 MİLYON YÜRÜYEN BOMBA
Türkiye genelinde araç sayısı 17 milyonu aşarken 3,5 milyon taşıt zorunlu trafik sigortasını yaptırmadı. Euro Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ateş, sigorta yaptırmayan araçların sistemi sokulması gerektiğine dikkat çekerek "3,5 milyon araç yürüyen bomba. Sisteme sokulması gerekiyor. Bunun için Hazine Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürütebilir. Böylece büyük mağduriyetlerin önüne geçilebilir" diye konuştu.
AVUKATLAR KAZA PEŞİNDE
Sigorta şirketleri tarafından toplu taşımada kaza sonrası ölen veya sakat kalanın ailesine ödenen 175 bin liralık Zorunlu Koltuk Sigortası'nın önemli bir gelir kapısı olduğu ortaya çıktı. Bazı avukatların kazada ölenlerin mirasçısına çiçek götürdüğünü ifade eden Ateş, özel bir ekibin trafik kazalarının peşine düştüğünü kaydetti. Ateş, "Gidip aileden vekaletnameyi alıyorlar. 8 gün içerisinde ödeme yapılması gerekiyor. Herhangi bir şirket yapmazsa hemen icra takibi başlatılıyor. Hem koltuk sigortası parasını alıyorlar hem de kendi avukatlık ücretini yüksek fiyatla çıkarıyorlar" şeklinde konuştu.