TÜBÝTAK'tan yapýlan açýklamaya göre; kripto varlýklara iliþkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasasý Kanunu'nda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaþtý. Kripto varlýk piyasasý hem ekonomik deðeri hem de teknik derinliði olan bir konu olduðundan, yasada TÜBÝTAK da kilit rol üstleniyor. TÜBÝTAK, 2017 yýlýnda kurduðu Blokzinciri Araþtýrma Laboratuvarý ile bu alanda akademik ve teknik birçok baþarýlý çalýþmaya imza atarken, ekosistemi yakýndan tanýyan bir kurum olarak yasa kapsamýnda önemli görevler üstleniyor. Yasa içerisinde TÜBÝTAK'a 5 ayrý yerde atýf yapýlýrken, kurumun görevleri genel olarak teknik danýþmanlýk statüsünde olacak ve her türlü onay ve karar görevi Sermaye Piyasasý Kurulu'na (SPK) verilecek.
Yasa genelinde TÜBÝTAK; teknik kriter belirleme, teknik rapor hazýrlama, görüþ iletme ve denetimlere katýlma gibi görevler üstlenecek. Bu görevlerin tamamý SPK'nýn talebi doðrultusunda gerçekleþtirilecek ve teknik danýþmanlýk çerçevesinde olacak. Lisans baþvurusunda bulunacak kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn (KVHS) sahip olmasý gereken teknik kriterleri, TÜBÝTAK belirleyecek. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapý kapsamýnda belirlenecek bu teknik kriterlere uyan borsalar ve saklama kuruluþlarý lisans alabilecek.
Yasa kapsamýnda blokzinciri teknolojisi özel olarak desteklenirken, bu alandaki çalýþmalarýn teþviki öngörülüyor. Yeni nesil bir blokzinciri geliþtiren teknoloji firmalarýnýn ürettiði kripto varlýklarýn satýþ veya daðýtýmý konusunda SPK'dan izin almasýnýn önü açýlýyor. TÜBÝTAK, bu tür durumlarda projenin özgün blokzinciri altyapýsýnda olup olmadýðý konusunda teknik rapor hazýrlama görevi üstlenecek.
Platformlar, hangi kripto varlýklarýn listeleneceði ya da listeden çýkarýlacaðý konusunda kendileri hareket edecek. Bu konuda merkezi bir otorite tarafýndan iyi-kötü þeklinde ayrým yapýlmayacak. Bunun yerine; platformlardan bir esas ve ilke belirlenmesi istenecek. TÜBÝTAK, söz konusu esaslar belirlenirken uyulmasý gereken asgari teknik kriterler konusunda görüþ verebilecek. Lisans alan KVHS'lerin denetimi baðýmsýz denetim firmalarý tarafýndan yapýlacak. Denetim esnasýnda bilgi sistemleriyle alakalý usul ve esaslar konusunda TÜBÝTAK görüþ iletebilecek ve SPK'nýn talep etmesi durumunda denetimlere katýlabilecek. Yasa kapsamýnda platformlar, faiz hariç gelirlerinin yüzde 1'ini SPK'ya, yüzde 1'ini ise TÜBÝTAK'a aktaracak. Söz konusu finansal kaynak, Türkiye'de blokzinciri teknolojisinin yaygýnlaþmasý ve bu alanda projelerin finanse edilmesinde kullanýlacak. Yeni yasa, kripto varlýk piyasasýnýn düzenlenmesi ve güvenliðinin saðlanmasý açýsýndan önemli adýmlar içerirken, TÜBÝTAK'ýn teknik bilgi ve birikiminden yararlanýlarak ekosistemin geliþmesine katký saðlamayý amaçlýyor.