Tüketiciyi aldatýcý reklam ve faaliyetlere büyük ceza
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre; Reklam Kurulu'nun 16 Mayýs 2024 tarihinde gerçekleþtirilen 345 sayýlý toplantýsýnda, 119 dosyadan 110'u mevzuata aykýrý bulunurken, tüketicileri yanýltýcý ve aldatýcý reklam ve haksýz ticari uygulamalar hakkýnda durdurma cezasý ile birlikte toplam 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezasý uygulanmasýna karar verildi. Geleneksel ve dijital mecralarda; saðlýk reklamlarýndan sosyal medya etkileyicilerinin (influencer) reklamlarýna, gýda takviyesi reklamlarýndan indirimli satýþ reklamlarýna birçok sektörde reklam ve uygulama ele alýnarak incelendi.

Ýndirimli satýþlara iliþkin denetimler kapsamýnda; bir firma tarafýndan çeþitli mecralar üzerinden yayýnlanan kampanya ilanlarýnda indirimli satýþ süresi olarak 6 aylýk bir sürenin belirlendiði tespit edildi. Yapýlan incelemede, 'sezon indirimi' baþlýðýyla kýþ, ilkbahar ve yaz olmak üzere 3 sezona tekabül eder þekilde ve sürekli deðiþen ürünlerin dahil edilmesiyle kampanya yapýlmasýnýn, indirimli satýþ konusu ürün/kategori/kampanya kapsamý gibi hususlar hakkýnda tüketiciler nezdinde belirsizliðe yol açacaðý ve sürekli indirim ve kampanya gerçekleþtirildiði algýsý yaratýlmasýna neden olacaðý gerekçesiyle söz konusu reklamlarýn durdurulmasýna karar verildi.

Gýda sektörü baþta olmak üzere hedef kitlesini hassas tüketici grubunda yer alan çocuklarýn oluþturduðu ürünlere iliþkin tanýtýmlarda; imalat, iþleme, hazýrlanma, ambalajlama ve paketleme gibi muhtelif üretim süreçlerine tabi tutulan ürünlerin, anneler tarafýndan hazýrlan ürünlere eþ deðer olduðu vurgusunu yapan 'anne tarifi', 'anne formülü', 'anne dokunuþu' gibi ifadelerle tanýtýmýnýn yapýlmasýnýn, ev koþullarýnda herhangi bir iþlenme yöntemine tabi tutulmadan hazýrlanan ve bu nedenle çocuklarýn tüketimine rahatlýkla sunulabilecek bir gýda ürünü olduðu izlenimi yarattýðý, dolayýsýyla, tüketicileri yanýltýcý nitelikte ve ilgili mevzuata aykýrý olduðu deðerlendirmesiyle durdurma cezasý verilmesine karar verildi.

Reklam Kurulu yýlýn ilk 5 ayýnda toplam 756 dosya hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu. Aldatýcý reklam veya haksýz ticari uygulama olduðu tespit edilen 664 dosya hakkýnda durdurma cezasýnýn yaný sýra toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezasý uygulandý.