TürkAkým doðalgaz boru hattýnýn denizden geçen ve kýyýya çýkan bölümleri birleþti.
Gazprom'dan yapýlan açýklamada, ''TürkAkým deniz ve kýyý kesimlerini birbirine baðlayan son eklemin kaynaðý yapýldý. Bu Karadeniz üzerinden geçen boru hattý sistemini oluþturmak için tüm zorlu aþamalarýn bitirilebileceðinin sembolü.'' ifadelerine yer verildi.
TÜRKAKIM DOÐALGAZ BORU HATTI
TürkAkým Gaz Boru Hattý Projesine yönelik teknik, ekonomik ve hukuki çerçeveyi belirlemek amacýyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasýnda TürkAkým Gaz Boru Hattý’na iliþkin Hükümetlerarasý Anlaþma 10 Ekim 2016 tarihinde Ýstanbul’da Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Rusya Devlet Baþkaný Putin’in huzurlarýnda imzalandý.
TürkAkým Gaz Boru Hattý Projesi; Rusya Federasyonu’ndan baþlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kýyýsýndaki alým terminaline ve devamýnda Türkiye Cumhuriyeti topraklarý üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komþu devletleriyle olan sýnýrlarýna kadar uzanan her biri yýllýk 15,75 milyar m3 kapasiteye sahip iki hattan oluþan yeni bir gaz boru hattýdýr.
Proje, Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize doðal gaz arzýnýn yaný sýra Rus gazýnýn Ülkemizin topraklarý üzerinden Avrupa’ya arzýný saðlamak amacýyla inþa edilecek, deniz bölümü ve kara bölümünden teþkil bir boru hattý sistemi. Deniz bölümünde yer alan iki hattýn inþasý ve iþletimi Rusya Federasyonu tarafýndan yapýlacak. Kara bölümünde yer alan hatlardan biri sadece Ülkemize doðal gaz arz edecek olup, iletim sistemimizin bir parçasý olarak BOTAÞ tarafýndan inþa edilecek.
Kara bölümündeki diðer hat ise Avrupa’ya gaz arz edecek olup, inþasý ve iþletimi %50 oranýnda ortaklýk payý ile iki ülkenin ilgili þirketlerince kurulan TürkAkým Gaz Taþýma Anonim Þirketi tarafýndan yapýlacaktýr.
Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasýnda geçtiðimiz yýllarda yaþanan doðal gaz anlaþmazlýklarý Batý Hattý’ndan Ülkemize arz edilen gazýn zaman zaman kesilmesine neden olmakta ve bu durum özellikle kýþ aylarýnda ülkemizin enerji arz güvenliði açýsýndan tehlike arz etmektedir.
TürkAkým kapsamýnda sadece Ülkemize doðal gaz arz etmesi amacýyla inþa edilecek boru hattýnýn devreye alýnmasý ile birlikte Batý Hattý’ndan alýnan yýllýk toplam 14 milyar m3 gazýn, mevcut sözleþmelerin þart ve koþullarý deðiþmeksizin TürkAkým üzerinden Ülkemize teslim edilmesi planlanýyor.
Böylece baþka bir ülkenin iletim sistemi kullanýlmadan doðrudan kaynak ülkeden Ülkemize taþýnacak gazýn, üçüncü taraflardan kaynaklý muhtemel kesintilere maruz kalmasý önlenecek.
Proje kapsamýnda Türkiye'ye doðal gaz arzý saðlayacak ilk hatta ve Avrupa’ya gaz arzý saðlayacak ikinci hatta inþaat çalýþmalarý devam etmekte olup, her iki hattýn da 2019 yýlý sonunda iþletmeye alýnmasý planlanmaktadýr.