Türk bilim insanlarý üretti! NASA'nýn uzay testinden baþarýyla geçti
ABONE OL

Galip Sefa Ýlaç Sanayi ve INN Savunma tarafýndan yürütülen çalýþmalar sonunda kanama acil durumlarýna karþý BLOOD BLOCKER Kanama Kontrolü Hemostatik Ajan geliþtirildi.

Geleneksel hemostatik ajanlardan farklýlaþan bir dizi özellik ve faydaya sahip BLOOD BLOCKER, formülasyonu sayesinde kanamayý hýzlý þekilde durduran bir protein aðý oluþturuyor ve bu süreci birkaç saniyede tamamlýyor. Bu hýz, her saniyenin önemli olduðu acil durumlarda hayati önem taþýyor.

Kullaným ve saklama kolaylýðýyla ürünleþtirilen BLOOD BLOCKER, soðuk zincir gerektiren bazý hemostatik ajanlarýn aksine oda sýcaklýðýnda saklanabiliyor, farklý þartlarda görevini yapabiliyor.

INN Savunma Üst Yöneticisi Faruk Ýnan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, güvenlik güçlerinin görevlerini yaparken yaralanma ve kan kaybý nedeniyle yaþanan olumsuzluklarý en aza indirmek için kanama durucu çözüm üzerinde çalýþtýklarýný söyledi.

Ýnan, gelinen noktada ürünün kabiliyetlerini test sonuçlarýyla da belgelediklerini bildirdi.

Kullanýcýnýn üzerinde kolayca taþýyabilmesi için ürettikleri sentetik sývýyý bir mendile emdirdiklerini ve ürünü ýslak mendil gibi kullanýma sunduklarýný anlatan Ýnan, BLOOD BLOCKER'ýn kan dolaþým bütünlüðü bozulan noktaya yerleþtirilip 15-20 saniye baský uygulanmasýyla kandaki proteinlerle etkileþime geçip kanamayý durdurduðunu belirtti.

Ürüne güvenlik güçlerinin dýþýnda yaralýya müdahale edilen iþler ve insanýn olduðu hemen her alanda ihtiyaç duyulduðunu vurgulayan Ýnan, "Kesik olan bölgede doku kaybýna sebep vermiyor. Ayrýca yaranýn olduðu bölgenin iyileþme sürecini hýzlandýrýyor. Ýçindeki minerallerden ötürü hücrelerin hýzlýca onarýmýný saðlýyor." dedi.

Ýnan, hemostatik ajan grubu kanama durdurucu ürünlerin çoðunun hücre kaybýna neden olduðunu, enfeksiyon oluþumunu engelleyemediðini, ortaya koyduklarý çözümün ise bu olumsuzluklara yol açmadýðýný söyledi.

Bir diðer öne çýkan özelliðin de tamamen sentetik ve minerallerden oluþmasý olduðuna iþaret eden Ýnan, farklý ürünler gibi hücreleri öldürerek, yakarak ya da daðlayarak kanama durdurmaya alternatif oluþturduklarýný aktardý.

BLOOD BLOCKER'ý NASA'nýn Ýnsan Araþtýrma Programý (HRP) tarafýndan ortak finanse destekli kurulan Hawaii Uzay Araþtýrmalarý Analog ve Simülasyon (HI-SEAS) Merkezinde test ettirdiklerini anlatan Ýnan, bu çalýþmayý astrofizikçi, eski SAT komandosu ve tecrübeli savaþ paramedik operatörü Tuðçað Dumlupýnar ile gerçekleþtirdiklerini söyledi. Faruk Ýnan, þöyle konuþtu:

"HI-SEAS'deki Ay Benzetim Görevi (EMMIHS-2024) için görevdeki uzay araþtýrmalarý deneylerinden sorumlu baþ bilim insaný olarak göreve seçilen ve yerinde görev icrasýyla Türkiye'nin ilk analog astronotu olan Tuðçað Dumlupýnar'ýn uzay keþfi, uzay týbbý ve uzayda insan performansý konularýndaki bilgileri kritik önem taþýyordu. HI-SEAS, uzay görevlerini simüle etmek ve astronotlarý gerçek uzay görevleri öncesi, Dünya'da yer eðitim ve görev senaryolarý için eðitmek ve simüle etmek maksatlarýna odaklanmasýyla, ürünümüzü test etmek için mükemmel bir ortam saðladý.

Enstitüde acil durumlardaki müdahale prosesleriyle ilgili birtakým testler yapmasý istendi. Ürünümüzü orada deneyebileceðini ifade etti. Milli bir ürün üretmenin gururuyla orada böyle bir testin yapýlmasýnýn büyük avantajlar saðlayacaðýný deðerlendirdik. Yer çekimsiz bir ortamda ürünümüzün nasýl çalýþacaðýný merak ettiðimiz için destek olduk. Ürünü test ettiðinde çok olumlu sonuçlar aldýðýný söyledi. Ayrýca Ay'a giden ekibin ilk yardým prosesinde BLOOD BLOCKER gibi bir hemostatik ajanýnýn olmadýðýný tespit etti. NASA'nýn 'Spin-off Uzay Teknolojisi' taným ve gereklilikleri ile koordinasyon halinde Türkiye'de üretilen milli bir ürünümüzü uzay ortamýnda çalýþýrlýðýný tescillemiþ olacaðýz."

Faruk Ýnan, bu süreç sonunda uzay araþtýrmalarý ve yolculuklarýnda kullanýlan ya da kullanýlabilecek bir ürünü ortaya koymanýn gururunu yaþamak istediklerini kaydetti.

Ürünü öncelikle güvenlik güçleri için ürettiklerini dile getiren Ýnan, bunun yanýnda sivil kullanýmlar ve ev tipi ihtiyaçlar için bant þeklinde, kolayca uygulanabilen bir ürün üreteceklerini bildirdi.

- Performansý dikkati çekti

HI-SEAS Uzay Araþtýrma Tesisi'nde gerçekleþtirilen testte, Ay ve Mars görevlerinin koþullarýnýn taklit edilmesi amaçlandý.

Araþtýrmada deney baþlýðý "Uzay Týbbý: Ay Simüle Edilmiþ Koþullar Ýçin Hemostatik Ajan Deðerlendirmesi" olarak belirlendi. Bu kapsamda kan pýhtýlaþmasý ve yara iyileþmesi gibi insan fizyolojisiyle ilgili çeþitli parametrelerin bu koþullarda nasýl etkilendiðinin kapsamlý þekilde anlaþýlmasý hedeflendi.

Araþtýrmanýn sonuçlarý, Blood Blocker Hemostatik Ajan'ýn kanamayý kontrol etmedeki baþarýlý performansýný gösterdi ve ürünün uzayda týbbi acil durumlarý yönetmek için kritik araç olarak etkinliðini sergiledi. Özellikle, görevin baþlangýcý ile sonu arasýnda yapýlan hemoglobin seviyesi karþýlaþtýrmalarý, ürünün farklý görev sürelerindeki güvenilirliðini ortaya koydu.

Ayrýca bulgular farklý hemoglobin seviyelerine sahip farklý mürettebat üyeleri arasýnda ürünün etkinliðini vurguladý ve çeþitli astronot popülasyonlarý için uygunluðunu gösterdi.