Türk dronu ABD macerasýna hazýrlanýyor
ABONE OL

Türkiye'nin insansýz hava araçlarý konusunda uluslararasý alanda yakaladýðý baþarýlar farklý türlerle çeþitleniyor.

Sivil döner kanat insansýz hava araçlarýnýn (dron) geliþtirilmesi, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaþam döngüsü destek süreçlerinde faaliyet gösteren Baibars Mekatronik Havacýlýk, kýsa sürede ihracat baþarýlarýna ulaþtý, uluslararasý yatýrým aldý, þimdi de yurt dýþýnda üretime hazýrlanýyor.

Baibars Mekatronik Havacýlýk Yönetim Kurulu Baþkaný Celal Çaðlayan Erguvan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2015'te Çukurova'da temelleri atýlmýþ bir döner kanat ÝHA üreticisi olarak faaliyet gösterdiklerini anlattý.

2021'in ilk çeyreðinden itibaren baþta zirai insansýz hava araçlarý olmak üzere tarýmsal insansýz hava araçlarý üretmeye baþladýklarýný kaydeden Erguvan, hikayelerinde ilki 2021'de Türkiye Ýþ Bankasý'nýn verdiði destek, ikincisinin 2023 son çeyreðinde Japonya'dan aldýklarý doðrudan yabancý yatýrým olmak üzere 2 kilometre taþý olduðunu söyledi.

Erguvan, þöyle devam etti:

"Bunlar üretim kabiliyetimizi, yerlilik oranýmýzý artýran ve yurt dýþýna açýlmamýza vesile olan kilometre taþlarý oldu. Döner kanat insansýz hava araçlarýnda zirai insansýz hava araçlarý, endüstriyel insansýz hava araçlarý ve taktiksel ikmal ÝHA'larý üretmekteyiz. Baibars çatýsýnda iki iþtirakimiz bulunmakta. Kelaynak ÝHA Ýþletmeciliði, tarýmsal dronlarla ilaçlama hizmeti sunuyor. Çukurova Havacýlýk'ta ise ÝHA-1 ve ÝHA-2 ehliyetlerini veriyoruz. Döner kanat çözümlerinde sadece ÝHA vermiyoruz son kullanýcýya, bir sistem veriyoruz. Hem ehliyeti hem sahada nasýl kullanýlacaðý hem lisanslarý hem resmi uçuþ izinlerinin alýnmasý için destek oluyoruz."

- ABD MACERASINA GERÝ SAYIM

ABD Detroit, Michigan'da zirai insansýz hava araçlarý üretmeyi planladýklarýný bildiren Erguvan, 2025'te üretime baþlamayý hedeflediklerini ve tesisin büyük oranda tamamlandýðýný belirtti.

ABD'de zirai insansýz hava araçlarýna çok ciddi talep olduðunu dile getiren Erguvan, "Bulunduðumuz bölge Midwest diye geçiyor. Michigan bölgesi, Iowa, Kansas, Nebraska... Buralarý da Türkiye'nin Orta Anadolu kesimi gibi düþünebilirsiniz ama daha sulak araziler, tarýmýn çok geniþ arazilerde yapýldýðý bölgeler. Zirai insansýz hava aracý da tarla bitkilerinin kullanýmýna çok uygun. Hem girdi maliyetlerini azaltýyor hem sürdürülebilir tarýmýn önünü açýyor. Karbon tüketimini azaltýp daha az suyla daha verimli bir ilaçlama yapýyorsunuz. Bölgenin ihtiyaçlarýna yönelik o bölgede üretim yapacaðýz ABD'de. 2025 Mart'ta banttan ürün çýkartmayý hedefliyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Bu yýl faaliyetlerini ihracat aðýrlýklý sürdürdüklerini, 9 ülkeye ihracat yaptýklarýný, bunlar içerisinde Japonya, Ýspanya, ABD gibi teknolojik olarak olgunluk seviyesi yüksek ülkelerin de yer aldýðýný ifade eden Erguvan, "Umarým Türkiye olarak ÝHA'da yakaladýðýmýz teknolojik olumlu repütasyon ve geliþimi daha da geniþletmeye devam ederiz." dedi.

- YERLÝLÝK ORANI YÜZDE 70'E ÇIKACAK

Celal Çaðlayan Erguvan, tarýmsal ÝHA'larda kapasite üst limitinin 70 litre olduðuna iþaret ederek, dolayýsýyla kapasiteden çok teknolojik verimliliðin artmasýna yönelik geliþmelere imza atacaklarýný bildirdi.

Endüstriyel ÝHA'larda ise yangýn müdahale ÝHA'sý Cesur'un üstünde çok yoðun mesai yaptýklarýný belirten Erguvan, þöyle konuþtu:

"Onun geleceðinin olduðuna ve hayat kurtulabileceðine inanýyoruz. Onun üstüne çalýþmaya devam edeceðiz. Henüz yerleþtirmesini tamamlayamadýðýmýz bazý komponentler var. Onlarý yerleþtirmeyi hedefliyoruz. Yegane gayemiz yerlilik oranýmýzý hemen hemen bütün ürünlerde yüzde 70'in üstünde tutmak. Hem tedarik zinciri açýsýndan hem de deðiþen dünyada Türkiye'nin jeopolitik konumundan faydalanmak istiyoruz. Türk teknolojisini dünyanýn dört tarafýna ihraç etmeye devam etmek istiyoruz.

Döner kanatlarda iki farklý platform üstünde üretim yapýyoruz. Uzun bloklu platformda yerlilik oranýmýz yüzde 50-55 arasýnda deðiþiyor. Ýþçilik katsayýsýný dahil ettiðinizde. 2025'in mart ayýnda yüzde 70'e ulaþacaðýz, özellikle zirai insansýz aracýnda... Endüstriyel ÝHA'larda aviyonik sistemlerde henüz hala dýþa baðýmlýyýz. Umarým onda da yerlilik oranýmýzý artýracaðýz. 2025 sonu gibi yüzde 50'nin üzerinde yerli üretime ulaþacaðýmýzý umut ediyorum."

- ÇÝFTÇÝNÝN TEKNOLOJÝK YARDIMCISI

ABD'deki tesiste üretilecek yeni nesil tarým dronlarý, verimliliði artýrýyor ve girdi maliyetlerini azaltýyor. 50 litre sývý tanký ve 70 litre gübre tanký ile saatte 220 dekara kadar ilaçlama yapabiliyor. Yüksek debili, santrifuj püskürtme sistemi sayesinde daha az zirai ilaçla, daha verimli ilaçlama imkaný saðlýyor.

Yine Baibars tarafýndan geliþtirilen Arazi Takip Sistemi ve Engel Tespit Sistemi ile her türlü arazide güvenli uçuþ yapabilen dronlar, kullanýcýsýna yüksek manevra kabiliyetiyle destek oluyor. Dronlar, yüksek dayanýklýlýkla suya ve toza karþý üstün koruma yeteneðiyle görev yapýyor.