Türk mühendis Suudi Arabistan'da görüp geliþtirdi! Türkiye'de üretilip 23 ülkeye satýlýyor
ABONE OL

Giresun'dan saðlýk alanýnda geliþtirdiði yazýlýmý dünyaya pazarlayan giriþimci, TEKNOPARK imkanlarý ile çýtayý daha yukarýya taþýma hedefinde.

Yazýlým mühendisi 44 yaþýndaki Ersin Ýnan, Suudi Arabistan'da, tüp bebek merkezlerinin kullandýðý bilgisayar yazýlýmý geliþtirdi.

Ürünü firmalar aracýlýðýyla Birleþik Arap Emirlikleri, Filistin, Umman, Bosna Hersek, Katar ve Kuveyt'teki saðlýk kuruluþlarýna satan Ýnan, 4 yýl önce memleketi Giresun'a dönerek þirket kurdu.

Burada ivme yakalayan Ýnan, yazýlým ürününü Nijerya, Gana, Etiyopya, Uganda, Somali gibi Afrika ülkelerinin yaný sýra Ýngiltere, Ýrlanda ve Malezya'daki saðlýk kuruluþlarýna da pazarladý.

Firmasýnýn markalaþma sürecine katký ve ürünün versiyonunun geliþtirilmesi için yaklaþýk bir ay önce Giresun TEKNOPARK'ta yerini alan Ýnan, 4 kiþiye de istihdam saðladý.

Ýnan, TEKNOPARK'ýn vereceði katký ile firmasýnýn alanýnda dünyada söz sahibi olmasýný amaçlýyor.

Ersin Ýnan, AA muhabirine, aðýrlýklý olarak Orta Doðu olmak üzere 23 ülkeye yazýlým sattýklarýný söyledi.

Yurt dýþýnda yaþarken her zaman Türkiye'ye dönme isteði olduðunu belirten Ýnan, "Uzun yýllar Suudi Arabistan'da yaþadým, tabii ülke hasreti bir noktadan sonra kaçýnýlmaz duruma geliyor. Þu anda iþimize ülkemizde devam ediyoruz." dedi.

Ýnan, yaklaþýk 16 yýldýr bu yazýlým üzerinde çalýþtýðýný anlatarak, þöyle devam etti:

"Tedavi gören çiftlerin, kadýn veya erkeklerin tüp bebek merkezlerine adým attýklarý andan itibaren tedavileri tamamlanana kadarki tüm týbbi ve týbbi olmayan otomasyon süreçlerini geliþtirdik. Tüp bebek merkezlerinin artýk çok ciddi yazýlým ihtiyaçlarý var. Bu ihtiyacý bizim yazýlýmýmýz aracýlýðýyla yüzde 100 kaðýtsýz ortamda sürdürebiliyorlar. Klinikte olmadan da online olarak iþlemleri gerçekleþtirebiliyorlar."

Yazýlýmý ilk olarak Suudi Arabistan pazarý için geliþtirdiðini dile getiren Ýnan, daha sonrasýnda ise dünya ölçeðinde kullanýlmaya baþlanýldýðýný belirtti.

Ýnan, Giresun TEKNOPARK'ta daha önceden de yer almak istediklerini vurgulayarak, buranýn bölgenin gözbebeði bir kurum olduðunun altýný çizdi.

- "TEKNOPARK'A GÝRMEMÝZ BÝZE CÝDDÝ BÝR HAREKET KAZANDIRDI"

Mevcut yazýlýmýn yeni versiyonunun geliþtirilmesini AR-GE projesi olarak TEKNOPARK'a teklifte bulunduklarýný anlatan Ýnan, þunlarý kaydetti:

"Bu teklif kabul edildi. Sað olsunlar bizi kabul ettiler. Þirketimizin ana merkezini de buraya taþýdýk. Yazýlým ekibimizle projemizin geliþtirilmesine ve dünya pazarýnda bu alanda ihracat yaparak ülkemize rekabet gücü kazandýrmak hem de dünya çapýnda bir ürüne sahip olmak için var gücümüzle çalýþýyoruz."

Ýnan, TEKNOPARK'ýn ciddi katkýlarýnýn olduðunu vurgulayarak, "Burada gereksiz prosedürlerden arýndýrýlmýþ olarak sadece iþinize odaklanabiliyorsunuz. Ayný zamanda TÜBÝTAK ve diðer devlet kurumlarýndan da projemiz için AR-GE fonlarý, markalaþma, patent, ürünün tescillenmesi süreci gibi konularda ciddi destek alabiliyoruz." diye konuþtu.

TEKNOPARK'a kabul edilmenin ürünün ciddi bir noktaya geldiðinin göstergesi olduðuna iþaret eden Ýnan, uzun yýllar burada çalýþmalarý devam ettirmek istediklerini söyledi.

Ýnan, iki yýl içerisinde çok daha fazla ülkeye ulaþmak istediklerini ifade ederek, "Biz yazýlým mühendisleri yazýlýmý geliþtiriyoruz projeler yapýyoruz ancak markalaþma, ürünü ticarileþtirme ve diðer alanlar bildiðimiz, girdiðimiz alanlar deðil. TEKNOPARK bize bu alanlarda çok ciddi danýþmanlýk veriyor ve eksiklerimizi kapatýyorlar. Dolayýsýyla TEKNOPARK'a girmemiz bize ciddi bir hareket kazandýrdý." deðerlendirmesinde bulundu.