Türk-Rus harikasý dev projede yeni entegrasyon! 396 tonluk dev böyle taþýndý
ABONE OL

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3'üncü Güç Ünitesi'ne iç koruma kabuðunun 5'inci katmaný kuruldu. Ýnþaat halindeki güç ünitesinin yanýnda bulunan özel bir alanda monte edilen 396 ton aðýrlýðýnda ve 6,5 metre yüksekliðindeki halka þeklindeki kaynaklý metal yapý, paletli vinç yardýmýyla yerine taþýndý.

TÜRK VE RUS MÜHENDÝSLER AKKUYU NGS'DE 5'ÝNCÝ KATMANI KURDU

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3'üncü Güç Ünitesi'ne iç koruma kabuðunun 5'inci katmaný kuruldu. 12 destek bölümünden oluþan koruma kabuðunun 5'inci katmaný, koruma kabýnýn silindirik ve kubbe kýsýmlarý arasýnda bir geçiþ parçasý olma özelliði taþýyor. Montaj iþleminden uzunca bir süre önce bir araya getirilmeye baþlayan bölümler, yaklaþýk 115 ton aðýrlýðýnda tek bir halka yapý oluþturmak üzere birleþtirildi ve kaynaklandý. Ardýndan, destek bölümlerine özel konsollar kaynaklandý ve bunlarýn üzerine dairesel gezer vincin (kutup vinci) hareket edebilmesi için bir ray hattý yerleþtirildi. Ýþlemlerin sonucunda, yapýnýn aðýrlýðý 396 tona ulaþtý. Yükü güvenli bir þekilde kancaya asmaya yarayan mekanizma vincin kanca süspansiyonunun aðýrlýðý ise 50 tona çýktý. Paletli vincin taþýdýðý toplam yük ise 450 tona yaklaþtý.

Akkuyu Nükleer A.Þ Genel Müdürü Sergei Butckikh montaj iþleminin tamamlanmasýyla ilgili olarak þunlarý söyledi:

"Koruma kabuðunun 5'inci katmanýnýn montajýný 2023 yýlýnýn sonlarýnda tamamladýk. Kutup vinci ray hattýnýn baðlý olduðu konsollarýn montajý genellikle katman kurulduktan sonra yüksekte gerçekleþtirilir. Daha sonraki inþaat ve montaj çalýþmalarýnýn zamanlamasýný en iyi þekilde düzenlemek üzere konsollarý katman henüz yerdeyken kurmaya ve daha sonra halihazýrda monte edilmiþ olan yapýyý tasarlanan konumuna yerleþtirmeye karar verdik. Rus ve Türk uzmanlar, montajcýlar, vinç operatörleri ve kalýpçýlar bir kez daha en üst düzeyde profesyonel beceri sergileyerek tonlarca aðýrlýktaki yapýyý baþarýyla kurdular.

Akkuyu NGS güç üniteleri modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörler ile donatýlýyor. Güç ünitelerinin tasarýmý ve inþasýnda, birkaç nesil nükleer güç santralinin güvenli iþletim deneyimi dikkate alýndý. VVER-1200 tipi reaktöre sahip üniteler, iç ve dýþ olmak üzere çift korumaya sahip bulunuyor. Her katman güçlü bir metal iskelet ve özel betondan oluþuyor. Tüm bunlarýn, 9 büyüklüðüne kadar deprem, tsunami, kasýrga ve bunlarýn kombinasyonlarý olan her türlü dýþ etkiye karþý reaktör bölmesinin sýzdýrmazlýðý ve güvenilir bir þekilde korunmasýnýn saðlandýðý bildirildi.