Türk-Rus harikasýnda 3'üncü entegrasyon! Yer altý ve yer üstü olmak üzere iki bölümden oluþacak
ABONE OL

Rusya Devlet Nükleer Enerji kuruluþu Rosatom ve Türk ortaklýðýyla inþa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3'üncü güç ünitesindeki pompa istasyonunun temel plakasýnýn betonlama iþlemi tamamlandý.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü ünitedeki pompa istasyonunun temel plakasýný betonlama iþlemi takvimden önce sona erdi. Temel plaka, her biri zorluk derecesine baðlý olarak 4 ile 10 betonlama aþamasý içeren 8 bölüme ayrýldý. Temelin maksimum dayanýklýlýðýný ve güvenilirliðini saðlamak amacýyla yaklaþýk 20 bin metreküp beton ve 2 bin ton kadar betonarme çelik kullanýldý. Temel plaka yapýsýna monte edilen ve pompa istasyonunun çalýþmasý sýrasýnda tek bir teknolojik bileþenin parçasý olacak gömülü parçalarýn aðýrlýðý 65 tondan fazlaydý.

"ÇALIÞMALARDA 350 RUS VE TÜRK UZMAN GÖREV ALDI"

Akkuyu Nükleer A.Þ. Genel Müdürü Sergei Butckikh temel plakanýn betonlanma iþleminin tamamlanmasýna iliþkin þunlarý belirtti:

"Temel plakanýn tasarýmýnýn benzersizliði, her bir betonlama aþamasýnýn bireysel mühendislik hazýrlýðý gerektirmesidir. Tüm aþamalar birbirinden farklý karmaþýk geometrik yapýlar içeriyordu. Örneðin, plakanýn 'gövdesinde' dört ana pompa ünitesi için su emme parçalarý bulunuyor. Aðýrlýðý 212,5 ton olan çelik sökülebilir yardýmcý kalýp yapýsý, Akkuyu NGS için ayrý bir proje ile özel olarak tasarlandý. Emme borularýnýn kalýp destek sisteminin aðýrlýðý ise 30,5 ton. Betonlama sýrasýnda yüksek dayanýklýlýða sahip beton kullanýldý. Rus ve Türk uzmanlar, tüm parçalarýn ve unsurlarýn yüksek dayanýklý baðlantýlarýný saðladý. Çalýþmalarda 350 Rus ve Türk uzman görev aldý."

3'üncü ünitedeki pompa istasyonu, yer altý ve yer üstü olmak üzere iki bölümden oluþacak. Beton, tasarým dayanýmýna ulaþtýktan sonra Rus ve Türk uzmanlar, binanýn yer altý kýsmýnýn çevre ve iç duvarlarýnýn inþaatýna baþlayacak.