Türk Telekom CEO'su Önal: Memleketin bir þehrini deðil her þehrini fiber aðlarla örüyoruz
ABONE OL

Teknolojinin saðladýðý imkânlarý her alanda hizmete dönüþtürmeye odaklanan Türk Telekom, uçtan uca fiber altyapý çalýþmalarýný Türkiye'nin 81 ilinde hýz kesmeden sürdürüyor. Türkiye'nin dijital dönüþümüne öncülük eden Türk Telekom'un, 2023 yýlýný 2024'e baðlayan 31 Aralýk gecesinde Çanakkale'de gerçekleþtirdiði çalýþmalar ile ülke genelindeki fiber að uzunluðu 435 bin kilometreye ulaþtý.

Yeni yýlý, fiber dönüþüm operasyonlarý yürüten saha çalýþanlarýyla birlikte Çanakkale'de karþýlayan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "memleketin bir þehrinde deðil her þehrinde" aralýksýz çalýþtýklarýný belirterek "Yeni dijital dünyanýn gereksinim duyduðu hýzlý ve kesintisiz iletiþim hizmetini sunmak için Türkiye'nin en doðusundan en batýsýna, en kuzeyinden en güneyine kadar her köþesini fiber aðlarla örüyoruz. Türkiye Yüzyýlý'nda dijital dönüþümün lideri olarak, milli mücadele ruhunu yansýtan güzide þehrimiz Çanakkale'de fiber altyapý yatýrýmlarýmýz ve yüksek teknolojimiz ile dijital geleceðin inþasýna katký saðlamaya devam ediyoruz. Hayatýn her alanýna aktardýðýmýz dijitalleþme vizyonumuz ve geliþtirdiðimiz teknolojileri dünyaya ihraç eden konumumuzla Türkiye Yüzyýlý'ný dijitalin yüzyýlý yapmaya kararlýyýz" dedi.

Türk Telekom, "memleketin bir þehrinde deðil her þehrinde" mottosuyla hýz kesmeden çalýþarak 81 ilin tamamýnda, tüm ilçe ve köyleri uçtan uca fiber aðlarla örüyor. Yeni yýla, mili mücadele ruhunu barýndýran Çanakkale'de gerçekleþtirdiði saha operasyonlarýyla giren Türk Telekom, Çanakkale'nin Karacaören Köyü'nde yürütülen çalýþmalarla fiber að uzunluðunu 435 bin kilometreye ulaþtýrdý. Türkiye'nin en doðusundan en batýsýna, en kuzeyinden en güneyine kadar her köþesini fiber aðlarla ören Türk Telekom, deniz altýndaki birçok farklý noktadan hat çekerek tarihi Gelibolu Yarýmadasý ve Türkiye'nin en batýsýnda yer alan Gökçeada'yý fiberleþtirirken, memleketin her köþesini 1000 Mbps hýzýnda internetle buluþturuyor.

"ÜLKEMÝZÝN DÝJÝTAL GELECEÐÝNÝ ÝNÞA EDÝYORUZ"

Yeni yýlý Çanakkale'nin Karacaören Köyü'nde, fiberleþme çalýþmalarýný aralýksýz sürdüren saha ekipleriyle karþýlayan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türkiye Yüzyýlý'nda hayatýn her noktasýna deðer katan çalýþmalarýmýzla, istisnasýz herkes için eriþilebilir bir dijital gelecek inþa etmeyi hedefliyoruz. Bu hedef kapsamýnda; memleketin en doðusundan en batýsýna, en kuzeyinden en güneyine kadar, "bir þehirde deðil her þehirde" proje ve yatýrýmlarýmýzý sürdürüyoruz. 2024 yýlý itibariyle, milli mücadele ruhunun simge þehirlerinden Çanakkale'de, saha ekiplerimizin özverili çalýþmalarýyla, fiber að uzunluðumuzu 435 bin kilometreye ulaþtýrmanýn mutluluðunu yaþýyoruz" diye konuþtu.

Yüksek teknolojilerinden aldýklarý güçle hayatýn her alanýna yatýrým yaptýklarýný vurgulayan Önal, "Savunmadan sanayiye, finanstan enerjiye, eðitimden saðlýða, ulaþýmdan tarýma, sanattan spora birçok farklý alanda dijital dönüþüme öncülük ediyoruz. Teknoloji alanýndaki deneyimimizle otoyollarý, köprüleri, þehirleri, tarihimizi yansýtan kültürel ve manevi miras alanlarýmýzý uçtan uca dijitalleþtiriyoruz.

Malkara-Çanakkale otoyolunda gerçekleþtirdiðimiz fiber altyapý çalýþmalarý da bunun güzel bir örneði. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çanakkale Boðazý'nýn iki tarafýný birleþtirmesi gibi Türk Telekom olarak biz de boðazýn iki yakasýný fiber aðlarla örüyoruz. Tarihimizde çok kýymetli bir yere sahip olan Gelibolu Yarýmadasý'ný ve ülkemizin en batýsýnda bulunan Gökçeada'yý deniz altýndan fiber ile buluþturuyoruz. Çanakkale Merkez'de fiberleþme oranýmýz yüzde 97'ye; 435 bin km'lik fiber að uzunluðumuz ile Türkiye genelinde hane kapsamamýz ise 32,2 milyona ulaþtý. Türk Telekom olarak, insaný merkeze alan yaklaþýmýmýzla teknoloji birikimimizi doðru yatýrýmlarla güçlendirerek dijital geleceðin inþasýna liderlik etmeyi sürdüreceðiz" ifadelerini kullandý.

GELÝBOLU VE GÖKÇEADA'DA FÝBERLEÞME ORANI YÜZDE 100'E YAKLAÞTI

Türk Telekom, gerçekleþtirdiði altyapý operasyonlarýyla Çanakkale'nin 12 ilçesinden 11'inde kullanýcýlarýna 1000 Mbps hýzýnda internet hizmeti sunuyor. Türk Telekom'un fiber dönüþüm çalýþmalarý ile Çanakkale Merkez'de kýrsal alanlar da dahil olmak üzere fiberleþme oraný yüzde 97'ye yükseldi. Tarihi Yarýmada'ya deniz altýndan geçen birçok farklý hatla altyapý götüren Türk Telekom, Gelibolu'daki fiberleþme oranýný yüzde 94'e, Türkiye'nin en batýsýnda yer alan Gökçeada'da ise yüzde 96'ya çýkardý. Ýstanbul-Malkara-Çanakkale Otoyolu'nu kapsayan güzergahta fiber altyapý saðlayarak akýllý ulaþým sistemlerine katký sunan Türk Telekom, sürüþ güvenliði saðlayacak teknolojilerin yaný sýra, Ana Kontrol Merkezi, Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri'nin teknolojik altyapýsýný hýzlý, etkin ve koordineli müdahaleye imkân verecek þekilde oluþturdu. Ayrýca otoyolun denetim kontrolü, veri toplama (SCADA) altyapýsý, dijital mesaj ve trafik iþareti (VMS-VTS) sistemleri, trafik kontrol sisteminin yazýlýmlarý ve ödeme sistemleri yazýlýmlarý, giþelerin veri haberleþmesinin yapýsý yedekli bir þekilde Türk Telekom'un sorumluluðunda gerçekleþtirildi.