Türk Telekom CEO'su Önal: Türkiye teknoloji ihracatýnda söz sahibi olma hedefine biz liderlik ediyoruz
ABONE OL

Ýspanya'nýn Barselona kentinde düzenlenen ve dün sona eren Mobil Dünya Kongresi'nin (MWC'24) kapanýþýnda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulunan Önal, fuar kapsamýnda yaptýklarý çalýþmalar ve þirketin gelecek vizyonuna iliþkin bilgiler verdi.

Her yýl olduðu gibi bu sene de MWC'24'te çok sayýda iþbirliðine imza atýp yenilikçi ürün ve çözümlerle fuarda yer aldýklarýný dile getiren Önal, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yenilikçi teknolojileri, ürün ve çözümlerimize entegre ederek, bu yenilikleri MWC'24'te duyurduðumuz iþbirlikleri ile taçlandýrdýk. Yarýný yakalayan teknolojileri sadece üreten deðil, ayný zamanda ihraç eden bir þirket olmanýn getirdiði motivasyona sahibiz. Nitekim, AR-GE þirketlerimizle gerçekleþtirdiðimiz küresel iþbirliklerimizle inovasyonun kalbinin attýðý Silikon Vadisi üzerinden dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz. Bugün Grup þirketimiz Argela ve onun ABD'deki iþtiraki Netsia'nýn, 5G ve fiber alanlarý dahil 68 adet uluslararasý patenti bulunuyor. Türk mühendislerimizin dünya çapýndaki baþarýlarýyla þirketimiz yerli ürünleri dünyaya tanýtmaya devam ediyor. Open RAN çözümlerimiz, RIC ve SEBA gibi ürünlerimiz dünyanýn dört bir yanýnda kullanýlýyor."

Önal, teknolojik çözümlerinden bahsederek, þu açýklamalarda bulundu:

"Özellikle telekomünikasyon, enerji, finans ve savunma sanayileri için çok kritik olan 5G zaman ve frekans senkronizasyonu için bulduðumuz çözümü, Ýsveç merkezli Net Insight ile birlikte ürünleþtirdik ve satýþlarýna baþladýk. Yerli ürünler konusundaki çalýþmalarýmýza bir yenisini ekledik ve yerli teknoloji firmasý i2i, PÝLOT giriþimlerimizden NaraXR ve IQVizyon iþ birliði ile Ankara'nýn sanayi bölgesi OSTÝM'de hayata geçirilen milli endüstriyel 5G mobil þebekesi projesini tanýttýk. Yerli ekosistem odaðýmýz kapsamýnda gerçekleþtirdiðimiz iþ birlikleri ile küresel sýnýrlarý ortadan kaldýrýp dünyaya teknoloji ihraç etmeye devam edeceðiz."

- "5G'DEKÝ ÝLKLERÝMÝZ SÜRERKEN, 6G EKOSÝSTEMÝNÝ VE UYGULAMA ALANLARINI GELÝÞTÝRMEYÝ HEDEFLÝYORUZ"

Ümit Önal, Mobil Dünya Kongresi'nin odak konularýndan birinin 5G olduðunu iþaret ederek, 5G'de olabildiðince yerli unsurlara geçerek Türkiye'nin bu teknolojiyi sadece kullanan deðil etrafýna da kullandýran bir güç olmasýný saðlamayý hedeflediklerini aktardý.

5G konusundaki çalýþmalarý ve gerçekleþtirdikleri ilklerle dünyada ve Türkiye'de 5G'nin yol haritasýnýn çizilmesinde aktif rol üstlendiklerini dile getiren Önal, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"5G'de gerekli olan teknolojide dýþa baðýmlýlýðý azaltmayý önemli sorumluluk alanlarýmýz arasýnda görüyoruz. Bir yandan 5G teknolojileri üzerine ilklere imza atarken, bir yandan da 6G alanýndaki çalýþmalarýmýza ulusal ve uluslararasý projelerde yer alarak 6G ekosistemini ve uygulama alanlarýný geliþtirmeyi ve þebekemizi 6G'ye uyumlu hale getirmeyi hedefliyoruz. 5G ve 6G alanýnda yeni ve öncü projelere imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu alandaki çalýþmalarýmýzla ülkemizi teknoloji yarýþýnda geleceðe taþýmayý sürdüreceðiz."

- "YERLÝ ÝÞ ORTAKLARIMIZ ÝLE YERLÝ ÜRÜN VE ÇÖZÜMLER ÜRETÝYORUZ. BU BÝZÝM MÝLLÝ SORUMLULUÐUMUZ"

Türk Telekom CEO'su Önal, "yarýný yakalayan teknolojileri sadece üreten deðil, ayný zamanda ihraç eden bir þirket olmanýn getirdiði motivasyona" sahip olduklarýnýn altýný çizerek, "Bu motivasyonla küresel sýnýrlarý ortadan kaldýrýp dünyaya teknoloji ihraç etmeye devam edeceðiz. Türkiye teknoloji ihracatýnda söz sahibi olmak için emin adýmlarla ilerlerken, bu hedefe biz liderlik ediyoruz." diye konuþtu.

Dünyadaki öncü çalýþmalarýnýn ve iþbirliklerinin Türk Telekom'u bir telekom operatörü olmanýn ötesine taþýdýðýný vurgulayan Önal, þunlarý anlattý:

"Ülkemizin teknoloji taþýyýcýsý olarak; dijital dönüþüme liderlik etme misyonumuzu sürdürecek, 'Türkiye Yüzyýlý'ný dijitalin de yüzyýlý yapma' sorumluluðuyla çalýþmalarýmýza ve yatýrýmlarýmýza hýz kesmeden devam edeceðiz. Küresel iþbirlikleri ile dünyaya teknoloji ihraç eden bir þirket olmanýn yanýnda, Türkiye'nin ürettiði teknolojileri etrafýna kullandýran bir güç olmasýný saðlamayý hedefliyoruz. Bu durum bize sadece þirketimiz özelinde deðil, ülkemiz için de önemli bir sorumluluk getiriyor. Yerli ürün ve çözüm üretme sorumluluðumuz bilinciyle, bu teknolojileri yine yerli iþ ortaklarýmýzla birlikte geliþtirerek, teknoloji ihracatýnda ülkemizi geleceðe taþýmak için çalýþýyoruz. Bu kapsamda; iþbirliklerimize devam ederken, ülkemizin ekonomik kalkýnmasýna da katma deðer yaratmayý sürdürüyoruz."

- "GSMA'DE BÝR SONRAKÝ YIL BU ÜRÜN VE SERVÝSLERÝMÝZÝ DAHA FAZLA GÖRECEKSÝNÝZ"

Ümit Önal, bundan yýllar önce GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde daha az Türk þirketle karþýlaþýldýðýný hatýrlatarak, gelinen noktada büyük bir alaný kaplayacak kadar Türk iþletmeyi fuarda görmenin gurur verici olduðunu söyledi.

Gelecek yýl Türk Telekom'un daha fazla ürün ve servisi ile GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde yerini alacaðýný dile getiren Önal, sözlerini þöyle tamamladý:

"GSMA'de bir sonraki yýl bu ürün ve servislerimizi daha fazla göreceksiniz. Bu kapsamda, dünyanýn her yerindeki, teknolojinin dokunduðu her alandaki temsiliyetimizle ülkemizin teknoloji taþýyýcýsý olmaya devam edecek, dijital dönüþüme liderlik etme misyonumuzu sürdüreceðiz. Bu yýl GSMA Mobil Dünya Kongresi'nin her noktasýnda karþýmýza yapay zeka çýktý. Bunun yanýnda; bulut teknolojileri ile 5G ve 6G teknolojilerinin de ön planda olduðunu gördük. Biz de bu alanlardaki çalýþmalarýmýz, yerli ekosistemi destekleyen anlayýþýmýz ve yenilikçi teknolojilere öncü rolümüzle gerçekleþtirdiðimiz iþbirliklerini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz."