Türk Telekom ve Huawei'den yerli ekosistemi kapsayan yenilikçi uygulamalar
ABONE OL

Türk Telekom ve Huawei, Türk Telekom'un giriþim hýzlandýrma programý PÝLOT mezunlarýndan yerli giriþim NaraXR ile gerçekleþtirdiði ve dünyada ilk olan 5G Haptic (Dokunsal) Eldivenli VR Kukla Tiyatro uygulamasý GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde gösterildi. Ayrýca farklý lokasyonlar arasýnda Türkiye'nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüþme denemesi de yerli teknoloji þirketi Scalar Vision ile gerçek zamanlý olarak yapýldý.

Türkiye'nin dijital dönüþümüne liderlik eden Türk Telekom, yenilikçi çalýþmalarýyla saðlýktan eðitime, endüstriden tarýma, spordan kültür sanata hayatýn her alanýnda deðer yaratan projeler geliþtiriyor. . Türkiye'ye en ileri teknolojileri sunmak hedefiyle yatýrýmlarýný sürdürürken dünyanýn önde gelen þirketleriyle iþ birliklerini de devam ettiren Türk Telekom, Huawei ile gerçekleþtirdiði öncü çalýþmalarýný Barcelona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde tanýttý.

Ýþ birliði kapsamýnda, Türk Telekom'un giriþim hýzlandýrma programý PÝLOT mezunlarýndan NaraXR'ýn desteðiyle, 5G ile sanatýn evrenselleþmesini saðlayacak uygulamalarýndan, Türk Telekom'un teknoloji ile kültür sanatý harmanladýðý Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirilen dünyanýn ilk 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi Huawei standýnda dünyaya tanýtýldý. Denemede farklý lokasyonlarda bulunan gerçek kukla oynatýcýlarýnýn yönettiði Unesco Kültür Mirasý Karagöz Kukla Tiyatrosu, 5G Haptic Eldiven ile Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan seyircilere canlý olarak VR, AR ve web ortamýnda sunuldu. Ayrýca farklý lokasyonlar arasýnda Türkiye'nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüþme denemesi de yerli teknoloji þirketi Scalar Vision ile gerçek zamanlý olarak yapýldý.

"TEKNOLOJÝ BÝRÝKÝMÝMÝZLE KÜLTÜREL DEÐERLERÝMÝZÝ DÜNYAYA TANITIYORUZ"

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, yaptýðý açýklamada, "Türkiye'de dijital dönüþümün öncü kurumu olarak, iþtiraklerimiz ve mühendislerimizle, tüm çalýþmalarýmýzý milli sorumluluk bilinciyle gerçekleþtiriyoruz. Bu motivasyonla çýktýðýmýz yolda teknolojiyi insanýn iyiliði ve faydasý için üreten, geliþtiren ve sektöre deðer katan dünyanýn sayýlý operatörlerinden biri olmanýn gururunu yaþýyoruz. Spor, saðlýk, tarým gibi birçok farklý sektörde uyguladýðýmýz 5G denemelerimiz ile ülkemizi geleceðe baðlayan pek çok proje ve çalýþmanýn öncüsüyüz. Kýrdýðýmýz 5G hýz rekorlarýnýn yaný sýra ülkemizin ilk akýllý fabrika uygulamasý, ilk özel endüstriyel mobil þebeke, ilk canlý 5G maç yayýný, 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarýmda ilk akýllý traktör kullanýmý gibi çok sayýda yenilikçi projeye imza attýk.

Dünyanýn önde gelen teknoloji firmalarý ve platformlarý ile olan ortaklýklarýmýz sayesinde Türkiye Yüzyýlý'ný dijitalin yüzyýlý yapma vizyonuna katký sunmaya devam ediyoruz. Son dönemde akýllý teknolojiler geliþtirmekle kalmadýk, küresel oyuncularla birlikte yaptýðýmýz çalýþmalar ve baþarýyla sonuçlanan testlerimizle, pek çok ilki sadece Türkiye'de deðil, dünyada da gerçekleþtiren operatör olarak teknoloji alanýndaki liderliðimizi sürdürdük. Huawei ve PÝLOT mezunumuz NaraXR ile gerçekleþtirdiðimiz deneme projemiz Unesco Kültür Mirasý Karagöz Kukla Tiyatrosu performansýnýn 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileri kullanarak mekan baðýmsýz ve canlý olarak sergilenebilmesini ve izlenebilmesini saðlýyor. Denemelerini teknoloji ile kültür sanatý harmanladýðýmýz Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirdiðimiz, dünyada bir ilk niteliði taþýyan çalýþmada, yeni nesil teknolojileri kültür sanat alanýna da uyguladýk. Ayrýca kullanýcýlarýn gerçek dünyadan sanal dünyaya veya sanal dünyadan gerçek dünyaya hýzlý bir þekilde geçiþ yapmalarýna olanak tanýyacak þekilde tasarlanmýþ 3 boyutlu görüþme teknolojileri ile bireyler arasýndaki fiziksel mesafeleri en aza indiren çözümlerin geliþimine katký saðlýyoruz" diye konuþtu.

Huawei Turkiye CEO'su Kaya Shi, yaptýðý açýklamada, "Türk Telekom ile birlikte, Türkiye'nin dijital dönüþümüne katkýda bulunmaktan ve 5G teknolojisinin sunduðu potansiyeli keþfetmekten gurur duyuyoruz. Türk Telekom ile iþ birliðimizi 5G teknolojilerinin kullaným senaryolarý özelinde artýrmýþ bulunmaktayýz. 5G'nin sunduðu imkanlarý kullanarak, kültür sanat alanýnda da yenilikçi uygulamalara imza atmaya devam ediyoruz. Türk Telekom ile birlikte gerçekleþtirdiðimiz dünyanýn ilk 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi, teknolojiyle sanatýn evrenselleþmesine nasýl katkýda bulunabileceðimizin en güzel örneklerinden biridir. Bu deneme ile Unesco Kültür Mirasý Karagöz Kukla Tiyatrosu'nu 5G ve XR teknolojileri kullanarak mekan baðýmsýz ve canlý olarak dünyanýn her köþesine taþýyabiliyoruz.

5G'nin sunduðu yüksek hýz ve düþük gecikme süresi gibi özellikler, her alanda sýnýrlarý zorlamamýzý ve yeni deneyimler sunmamýzý saðlýyor. Bu iþ birliði ile sadece Türkiye'de deðil, global ölçekte de kültür sanatýn dijitalleþmesine öncülük etmiþ olacaðýz. Türk Telekom, Türkiye yolculuðumuzun baþýndan bu yana stratejik iþ ortaðýmýz oldu. Huawei Türkiye ailesi adýna, bize duyduklarý güven için kendilerine en içten teþekkürlerimi iletiyorum. Turk Telekom ile birlikte Türkiye için deðer yaratmaya devam edeceðiz" dedi.

DÜNYANIN ÝLK 5G VR KUKLA TÝYATROSU

Türk Telekom, Huawei ve NaraXR'ýn 5G ve ötesi teknolojilerinin sanat alanýnda kullanýlmasý çalýþmalarý kapsamýnda, Karagöz Kukla Tiyatrosu'nun 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileri kullanýlarak mekandan baðýmsýz, canlý ve çok düþük gecikmeli olarak izlenmesi saðlandý. Türk Telekom'un ana destekçisi olduðu kültür ve sanatýn kalbinin attýðý Atatürk Kültür Merkezi'nde denemeleri gerçekleþtirilen, dünyada bir ilk olan bu proje 5G teknolojileri ile kültür sanatýn yaygýnlaþtýrýlmasý ve tanýtýlmasý için önemli bir adým niteliði taþýyor.

5G ÝLE UZAKLAR YAKIN OLUYOR

Türk Telekom, Türkiye'nin ilk 3 boyutlu 5G canlý video görüþmesini Huawei ile birlikte Türk Telekom Ümraniye Teknopark'ta yerli teknoloji firmasý Scalar Vision'ýn 3D AR teknoloji platformunu kullanarak gerçekleþtirdiði proje de yýlýn en baþarýlý use caseleri olarak Barcelona'da dünyaya tanýtýldý. Farklý konumlardaki kullanýcýlara ayný mekanda hissettirecek kadar üst seviye dijital bir iletiþim deneyimi sunan 5G destekli 3D görüþmenin; uzaktan çalýþma, eðitim ve sosyal etkileþime yeni bir boyut kazandýrmasý bekleniyor.