Türk Telekom yeni nesil 800GE teknolojisini uzun mesafede denedi
ABONE OL

Þirketten yapýlan açýklamaya göre, Türk Telekom, müþterilerinin günden güne artan veri hýzý ihtiyaçlarýna cevap verebilecek, daha kolay yönetilebilir ve daha fazla enerji tasarrufu saðlayan yenilikçi þebeke çalýþmalarýný sürdürüyor. Türk Telekom, bu kapsamda veri trafiðinde daha yüksek hýz, kapasite ve güvenilirlik yaratan yeni nesil veri iletim teknolojisini odaðýna aldý.

Türk Telekom, Ýstanbul Gayrettepe ve Ankara Ulus'ta bulunan transport þebeke sistemlerinin 800GE arayüzlerini transmisyon altyapýsý üzerinden yedekli transfer ederek, iki büyük þehir arasýnda tek bir arayüz üzerinden 800 Gbps canlý trafik taþýdý.

Nokia iþbirliðiyle yapýlan testte, mevcut veri iletim teknolojisinin 2 katý hýzýna çýkýldý. Türkiye'de bir ilk olarak uzun mesafede ve canlý trafik taþýnarak yapýlan denemede, mevcut sistemlere göre yüzde 44 enerji tasarrufu saðlandýðý görüldü.

Türk Telekom Destek Hizmetleri ve Satýn Alma Yönetimi Genel Müdür Yardýmcýsý Mehmet Beytur, daha yüksek hýz, kapasite ve enerji tasarrufu saðlayan teknolojilerle müþterilerine kaliteli ve çeþitli sürdürülebilir servisler sunmayý amaçladýklarýný kaydetti.

Beytur, "Bu teknoloji, 2 kat daha yüksek hýzlara ulaþmayý saðlarken ayný zamanda yaklaþýk yüzde 44 enerji tasarrufu saðlýyor. Yaptýðýmýz denemelerde Ýstanbul ve Ankara gibi iki büyük þehri birbirine 800 Gbps yüksek hýzla baðladýk. Eriþtiðimiz bu hýzlar ulaþým, dijital oyun, otomotiv, enerji, gýda ve tarým, akýllý þehir yönetimi, saðlýk, üretim gibi daha birçok dikey pazar uygulamasýnýn daha verimli kullanýlmasýna imkan saðlayacak." ifadelerini kullandý.

Nokia Türkiye Genel Müdürü Erensoy Bilgin, "Nokia'nýn F5 teknolojisiyle 7750 SR yönlendiricilerinde etkinleþtirilen 800GE, hizmet saðlayýcýlarýn trafik talebine ayak uydurabilmeleri ve geniþ ölçekte farklýlaþtýrýlmýþ hizmetler sunabilmeleri için ihtiyaç duyduklarý kapasiteyi ekler. Türk Telekom ile birlikte Türkiye'de ilk kez uzun mesafeli bir baðlantý üzerinden hem teknolojinin performansýný hem de enerji verimliliðini kanýtlayabilmiþ olmanýn gururunu yaþýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.