Türk Telekom'dan 2023'te 25,8 milyar TL yatýrým! ''Sektörümüzün yatýrým lideri olduk''
ABONE OL

Düzenlenen basýn toplantýsýnda Türk Telekom'un 2023 yýlý finansal ve operasyonel sonuçlarý hakkýnda bilgi veren Önal, Türkiye'nin dijital dönüþümünün lideri Türk Telekom'un, 2023'te de teknoloji alanýndaki birikim ve deneyimini hayatýn her alanýna aktarmaya devam ettiðini söyledi.

2023'ün dünyada ve Türkiye'de birçok geliþmenin yaþandýðý bir yýl olduðuna iþaret eden Önal, 6 Þubat'ta yaþanan büyük depremleri ve sonrasýnda ülkece kenetlenerek ortaya koyulan seferberlik ruhunun unutulmayacaðýný dile getirdi.

Önal, konuþmasýnda Filistin'de yaþanan insani drama da vurgu yaparak, bunun en kýsa zamanda sona ermesi temennisinde bulundu.

Yapay zekanýn günümüzde geldiði noktanýn önemine dikkati çeken Önal, "2023 yýlýnda teknoloji alanýnda heyecan verici geliþmelere tanýklýk ettik. Bu yýl, özellikle üretken yapay zeka teknolojilerinin öne çýktýðý bir yýl oldu. 2023'e damgasýný vuran yapay zeka, içinde bulunduðumuz 2024'te de her alanda en çok konuþulan konularýn baþýnda gelecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Þirketin çalýþmalarý hakkýnda bilgi veren Önal, yenilikçi teknolojiler üretme ve ihraç etme anlayýþýyla yatýrýmlarýný ve çalýþmalarýný aralýksýz sürdürdüklerini dile getirdi.

Önal, Türkiye'nin dijital dönüþümü için 81 ilin her köþesinde yatýrýmlarýna devam ettiklerine iþaret ederek, "Türk Telekom olarak bir telekom þirketi olmanýn ötesinde Türkiye Yüzyýlý'ný dijitalin yüzyýlý yapma vizyonuyla çalýþmalarýmýzý sürdürdüðümüz 2023 yýlýný hedeflerimize ulaþarak tamamladýk. Ülkemizin teknoloji üreten ve ihraç eden vizyonuna öncülük etmek ve teknoloji birikimimizle bölgemize liderlik etmek için 2024'te de yatýrýmlarýmýzý ve faaliyetlerimizi hýz kesmeden sürdüreceðiz." ifadelerini kullandý.

- "YILLIK NET KARIMIZ 16,4 MÝLYAR TL"

Ümit Önal, güçlü dördüncü çeyrek performansýyla, bir önceki yýl 91,4 milyar TL olan konsolide gelirlerinin yýllýk bazda yüzde 9,6 artýþla 100,2 milyar TL'ye yükseldiðini, Türk Telekom'un FAVÖK'ünün 33,5 milyar TL, FAVÖK marjýnýn ise yüzde 33,5 olarak gerçekleþtiðini bildirdi.

2023 yýlý net karýnýn 16,4 milyar TL olduðuna, toplam yatýrým harcamalarýnýn 2023'te yýllýk yüzde 7,4 artarak 25,8 milyar TL'ye yükseldiðine dikkati çeken Önal, "2023'te sektörümüzün yatýrým lideri olduk. Bununla birlikte, yatýrým harcamalarýnýn gelire oraný geçen yýla kýyasla 50 baz puan azalarak yüzde 25,7 oldu. 2024'te ise operasyonel gelirlerimizin yaklaþýk yüzde 11-13 aralýðýnda büyüyeceðini, konsolide FAVÖK marjýmýzýn yüzde 36-38 aralýðýnda, yatýrým harcamalarýmýzýn satýþ gelirlerine oranýnýn yüzde 27-28 aralýðýnda olacaðýný öngörüyoruz." dedi.

- "MEMLEKETÝN BÝR ÞEHRÝNDE DEÐÝL HER ÞEHRÝNDE' ANLAYIÞIYLA TÜM ÝLÇE VE KÖYLERÝ UÇTAN UCA FÝBER AÐLARLA ÖRDÜK"

Türk Telekom CEO'su Önal, mobil alandaki güçlü büyüme ivmelerinin devam ettiðine dikkati çekerek, "2023 yýl sonu itibarýyla mobil numara taþýmada üst üste 9 çeyrektir en çok tercih edilen operatör olduk, mobil abone sayýmýz 26,2 milyon aboneye yükseldi. 2023 yýl sonunda toplam abone sayýmýz ise 52,9 milyon oldu. Türkiye'nin her köþesinde yüksek hýzlý internet sunma amacýyla sürdürdüðümüz çalýþmalarýn sonucunda, fiber að uzunluðumuz yýl sonu itibarýyla 437 bin kilometreye yükseldi. Memleketin bir þehrinde deðil her þehrinde' anlayýþýyla hýz kesmeden çalýþarak 81 ilin tamamýnda, tüm ilçe ve köyleri uçtan uca fiber aðlarla ördük." ifadelerini kullandý.

Önal, fiber aðýn 2023'te geniþlemeye devam ettiðine dikkati çekerek, FTTH Avrupa Konseyinin (FTTH Council Europe) 39 ülkeyi kapsayan "Eylül 2023 FTTH/B Avrupa Pazar Panoramasý" raporuna göre Türkiye'nin, FTTH/B hane kapsamasý sayýsýnda bir basamak atlayarak 2'inci sýraya yükseldiðini anýmsattý.

Eylül 2023'e kadar olan 12 aylýk dönemde, Türk Telekom'un saðladýðý 1,5 milyonluk katký ile Türkiye'nin 2,3 milyon FTTH/B hane kapsamasý artýþý gerçekleþtirdiðine iþaret eden Önal, þunlarý aktardý:

"Ayrýca, ayný dönemde 1 milyon FTTH/B abone artýþý ile 3. en hýzlý büyüyen pazar haline gelen Türkiye'de bu artýþýn 0,8 milyonu sadece Türk Telekom tarafýndan saðlandý. Türkiye'nin fiber gücü olarak ülkenin her köþesini fiberle buluþturma kararlýlýðýmýzý sürdürüyoruz. 3'üncü çeyrek 2023 itibarýyla 31,9 milyon ve 2022 itibarýyla 31,4 milyon olan fiber hane kapsamasý 2023 yýl sonu itibarýyla 32,2 milyon oldu. FTTC hane kapsamasý 20,5 milyona ulaþýrken, FTTH/B hane kapsamasý 11,8 milyona yükseldi. Toplam fiber abone sayýmýz 12,9 milyona ulaþarak bir önceki yýla göre 7 puan artýþla toplam abone sayýmýzýn yüzde 84,7'sini oluþturdu."

- "2024'TE DE FÝBER YATIRIMLARIMIZ VE ÇALIÞMALARIMIZ DURMAKSIZIN DEVAM EDECEK"

Ümit Önal, 2024'te de fiber yatýrýmlarýnýn ve çalýþmalarýnýn durmaksýzýn devam edeceðine dikkati çekerek, "Ancak orta ve uzun vadeli stratejimizi daha net ve ayrýntýlý bir þekilde belirleyebilmemiz için 'Sabit Ýmtiyaz' konusunun neticelenmesi gerekiyor. Sabit Ýmtiyaz, 2024 yýlý gündemimizin en öncelikli maddelerinden birisi. BTK'ya baþvurumuzun beklentilerimiz dahilinde sonuçlanmasýný bekliyoruz. Ýmtiyaz konusunun netleþmesi, baþta Türkiye Varlýk Fonu olmak üzere, yatýrýmcýlarýmýz nezdinde þirketimizin deðerini artýracak. Ve ayný zamanda ileriye dönük yatýrýmlarýmýz konusunda da önümüzü daha net görmemizi saðlayacak." bilgisini verdi.

- "MOBÝL BÝR ÖNCEKÝ YILA GÖRE 6,4 MÝLYAR TL DAHA YÜKSEK GELÝR ÜRETEREK BÜYÜMEYE EN BÜYÜK KATKIYI SAÐLADI"

Türk Telekom CEO'su Önal, çalýþmalarýnýn etkisinin ikinci yarýyýl göstergelerinde daha görünür hale geldiðini ifade ederken, saðlýklý trendlerin devamýyla beklenenden daha iyi gerçekleþen son çeyrek performansýnýn, güçlü bir 2024'ün habercisi olduðuna inandýklarýný dile getirdi.

Yakýn takip ettikleri önemli performans göstergelerinde yýlýn ilk aylarýnda gözlemledikleri seyrin bu görüþlerini desteklediðini vurgulayan Önal, þunlarý kaydetti:

"Önümüzdeki çeyreklerde iþ kollarýmýzý destekleyeceðini öngördüðümüz kademeli olarak iyileþen makro ekonomik ortam bekliyoruz. Bu zeminde, önümüzdeki yýl için belirlediðimiz iddialý hedefleri yakalayacaðýmýza inanýyoruz. Bir önceki yýl 91,4 milyar TL olan konsolide gelirler 9,6 büyüyerek 100,2 milyar TL'ye yükseldi. Sabit internet ve mobil, toplam faaliyet gelirlerinin yüzde 70,4'ünü oluþturdu. Mobil bir önceki yýla göre 6,4 milyar TL daha yüksek gelir üreterek büyümeye en büyük katkýyý saðladý. Kurumsal veri gelirindeki yüzde 13,2'lik artýþ büyük ölçüde siber güvenlik ve veri merkezi hizmetleri dahil olmak üzere yönetilen servislerdeki büyümeden kaynaklandý. Diðer gelirlerdeki yüzde 29'luk güçlü büyüme BÝT çözümleri, çaðrý merkezi ve cihaz satýþ gelirleriyle desteklendi."

- "BÝRÇOK ALANDAKÝ 5G DENEMELERÝMÝZ ÝLE ÜLKEMÝZÝ GELECEÐE TAÞIYAN PEK ÇOK PROJE VE ÇALIÞMANIN ÖNCÜSÜYÜZ"

Ümit Önal, 5G'ye olabildiðinde yerli unsurlarla geçerek Türkiye'nin bu teknolojiyi sadece kullanan deðil etrafýna da kullandýran bir güç olmasýný saðlamayý hedeflediklerini söyledi.

Birçok alandaki 5G denemeleri ile Türkiye'yi geleceðe taþýyan pek çok proje ve çalýþmanýn öncüsü olduklarýný belirten Önal, "5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat, tarýmda ilk akýllý traktör, ilk 5G canlý maç yayýný gibi önemli projeleri hayata geçirdik. Tüm projelerimizde kullanýlan teknolojilerin Türk Telekom mühendisleri tarafýndan hayata geçirilmesi, yerli ve milli teknolojiler için sarf ettiðimiz çabanýn en büyük göstergeleri arasýnda yer alýyor." diye konuþtu.

- "LTE BAZ ÝSTASYONLARIMIZIN YARISINDAN FAZLASINI ÞÝMDÝDEN FÝBERE BAÐLADIK, BU ANLAMDA 5G'YE EN HAZIR OPERATÖRÜZ"

Mobil abone alanýndaki güçlü performanslarýna dikkati çeken Ümit Önal, 1,6 milyonluk abone kazanýmýyla yýllýk faturalý net abone kazanýmýnda rekor performansa ulaþtýklarýný ifade etti.

Mobil Numara Taþýma alanýnda dokuz çeyrek üst üste en çok tercih edilen operatör olduklarýný hatýrlatan Önal, þu bilgileri paylaþtý:

"Mobil 2023'te çok kuvvetli bir performans sergiledi. Toplam abone sayýsý yýl içinde yüzde 2,8 artarken faturalý abone sayýsý yüzde 9,5 arttý. LTE abonelerinin ortalama data kullanýmý yýllýk yüzde 23,4 büyüdü. Taahhüt yenileme sýrasýnda yapýlanlar hariç upsell sayýsý 2023'un tamamýnda bir önceki yýla göre yüzde 46 daha yüksek gerçekleþti. Mobil servislerimize yönelik güçlü müþteri talebinin ve önümüzdeki dönemlerde etkinliðini sürdürmesini beklediðimiz stratejimizin etkileri bu rakamlarda kendini gösterirdi. Güçlü mobil performansýmýz sürecek. Mobil abone pazarýndaki güçlü konumumuzu pekiþtirdik.

Durmaksýzýn sürdürdüðümüz yatýrýmlarýmýz sonucunda kapsama ve kapasite olarak sektördeki konumumuzu günden güne güçlendiriyoruz. 4.5G ihalesi sonrasý frekans sahipliðimizi 3 katýna çýkardýk. Hýzda önemli olan abone baþý frekansta ve 5G için de kritik öneme sahip 1800 Mhz frekans sahipliðinde pazar lideriyiz. Yüksek hýzlý internet eriþimine imkan tanýyan fiber altyapýnýn, yenilikçi teknolojilerin hayata geçmesinde de hayati rolü var. 5G'nin efektif olarak kullanýlmasý için baz istasyonlarýnýn da fiber ile baðlý olmasý gerekiyor. Biz bu konuda üzerimize düþeni yerine getirmek adýna, LTE baz istasyonlarýmýzýn yarýsýndan fazlasýný þimdiden fibere baðladýk. Bu anlamda 5G'ye en hazýr operatörüz."

Önal, her çeyrek tekrarlanan Reklam ve Marka Saðlýðý Araþtýrmasý'na göre "Sadýk Müþteri Yaratma" oranýnda lider konumda olduklarýný, son 3 senedir istikrarlý þekilde artan rakamlarýnýn da bu sonuçlarý doðruladýðýný söyledi.

Türkiye'nin teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna yaptýklarý çalýþmalarla öncülük ettiklerini belirten Önal, bu alanda yaptýklarý çalýþmalar hakkýnda bilgi verdi. Ümit Önal, sürdürülebilirlik ilkelerini iþ stratejilerinin merkezine yerleþtirdiklerini belirterek, iklim riski yönetimine katkýda bulunmak amacýyla çalýþmalarýný sürdürdüklerini anlattý.

Birleþmiþ Milletler Küresel Ýlkeler Sözleþmesi'nin (UNGC) 10 temel evrensel ilkesine uygun davranacaklarýna dair taahhüt verdiklerini hatýrlatan Önal, karbon emisyonlarýný 2030 yýlýna kadar yüzde 45 azaltmayý, 2050'de ise Net Sýfýr'ý hedeflediklerini bildirdi.

Türk Telekom CEO'su Önal, Türk Telekom'un giriþim hýzlandýrma programý PÝLOT ile bugüne kadar giriþimlere 32 milyon TL'lik nakit desteði saðlandýðýný aktararak, Türk Telekom'un giriþim sermayesi fonu þirketi Türk Telekom Ventures'ýn yatýrým yaptýðý 21 giriþimin portföy deðerinin 190 milyon dolarý bulduðunu söyledi.