Þirketten yapýlan açýklamaya göre, Türk Telekom, 2024 yýlý üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarýný paylaþtý.
Türk Telekom, yýlýn üçüncü çeyreðinde güçlü performansýyla konsolide gelirlerini yýllýk bazda yüzde 15,9 artýþla 40,4 milyar liraya yükseltirken, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karý (FAVÖK) ise yýlýk bazda yüzde 30,8 artýþ ve yüzde 40,8 marjla 16,5 milyar liraya ulaþtý.
Türk Telekom'un 2024 üçüncü çeyrekteki net karý ise 1,1 milyar lira oldu. Þirketin bu dönem sonunda toplam abone sayýsý 53,2 milyon olurken, Türkiye'nin her köþesinde yüksek hýzlý internet sunma amacýyla sürdürdüðü çalýþmalarýn sonucunda, fiber aðýnýn uzunluðu 459 bin kilometreye yükseldi. 2024'ün ikinci çeyreði itibarýyla 32,4 milyon haneyi kapsayan fiber að, 2024'ün üçüncü çeyreðinde 32,7 milyon haneye ulaþtý.
Sabit internet ARPU'da ise yýllýk bazda yüzde 21,2'lik artýþla beklenen ivme yakalanýrken, mobil gelir büyümesi güçlü eðilimini korudu.
- "OLAÐANÜSTÜ BÝR DÖNEM OLDU"
Açýklamada görüþlerine yer verilen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, bekledikleri üzere üçüncü çeyreðin, pek çok temel performans göstergesinin zirve yaptýðý "olaðanüstü" bir dönem olduðunu belirtti.
Gelir büyümesinde öngördükleri hýzlanma ile FAVÖK ve nakit akýþý üretiminin önemli ölçüde arttýðýný kaydeden Önal, "Sabit internet ve mobil, üçüncü çeyrekte operasyonel gelirin yüzde 74,5'ini oluþturdu. Üçüncü çeyrekte sabit ses segmenti dýþýndaki tüm iþ kollarýmýz, makroekonomik ve diðer zorluklarýn üstesinden gelmek üzere hayata geçirdiðimiz stratejilerin meyvelerini vermesi ve olumlu etkilerini hissettiðimiz yüksek sezon sayesinde reel gelir büyümesi kaydetti. Bu nedenle, daha önce yüzde 36-38 olan FAVÖK marjý öngörümüzü yüzde 38 olarak güncelliyoruz." ifadelerini kullandý.
Yýl sonuna hýzla yaklaþýlýrken, Türk Telekom için en az 2024 kadar heyecanlý olacaðýna inandýklarý gelecek yýla hazýrlandýklarýna deðinen Önal, faaliyet gösterdikleri pazarlardaki konumlarýný daha güçlendirmenin, müþteri deneyimini artýrmanýn, güçlü finansal performanslarýný korumanýn ve yatýrýmlarýna devam etmenin, deðiþmez odaklarý olacaðýný vurguladý.
- "MOBÝLDE 27 MÝLYON ABONEYE ULAÞTIK"
Uzun zamandýr izledikleri stratejinin sonucu olarak mobilde üstün bir performans sergilemeye devam ettiklerine iþaret eden Önal, "Müþteri memnuniyeti odaklý çalýþmalarýmýz ve doðru yatýrýmlarla büyümeye devam eden mobil segmentte, bu çeyrekte de kayda deðer sonuçlar elde ettik. 651 bin net abone kazanan mobil segment, toplamda 27 milyonluk bir müþteri kitlesine ulaþtý. Faturalý segment, önceki iki çeyrekteki güçlü performansýný aþarak 568 bin net abone kazandý. Tarihi rekorunu tazeleyen faturalý segment, son 12 aylýk net abone kazanýmýnda ilk kez toplamda 2 milyonu aþtý. Kapsama ve kapasite olarak mobildeki konumumuzu günden güne güçlendirmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandý.
Önal, 4.5G' ihalesi sonrasý frekans sahipliklerin 3 katýna çýkardýklarýný belirterek, hýz için önemli olan abone baþý frekansta ve 5G için kritik öneme sahip '1800 Megahertz' frekans sahipliðinde pazar lideri olduklarýný aktardý.
Ümit Önal, "Temmuz ayýnda elde ettiðimiz tarihi yüksek aylýk net abone kazanýmý sayesinde üçüncü çeyrekte mobil numara taþýma (MNT) pazarýndaki liderliðimizi sürdürdük, bu anlamda en çok tercih edilen operatör olduk. Uzun yýllardýr yaptýðýmýz yatýrýmlarýn ve elde ettiðimiz birikiminin bir sonucu olan bu kazanýmlarla, mobil iþ kolumuzu daha da büyütmeye devam edeceðiz. Türkiye'nin 81 ilini uçtan uca baðlayan fiber aðýmýzýn gücünü mobile yansýtarak 'Fiber Mobilite' çaðýný baþlattýðýmýz bu dönemde güçlü büyüme ivmemizi sürdürmeyi hedefliyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
Herkes için eriþilebilir yüksek hýzda internet için Türkiye'nin her köþesini "fiber aðlarla ördüklerini" ifade eden Önal, sabit geniþbant tabaný, üçüncü çeyrekte 59 bin net abone kazanýmýyla 15,3 milyona, fiber abone tabaný ise 219 bin net abone kazanýmýyla 13,4 milyona ulaþtýðý bilgisini paylaþtý.
Önal, "Fiberdeki gücünü mobile aktararak Fiber Mobilite çaðýný baþlatan Türk Telekom'un, fibere baðlý 'Uzun Süreli Geliþim' (LTE) mobil baz istasyonu oraný ise yüzde 53'e yükseldi. FTTC abone sayýmýz 8,5 milyon olurken, FTTH/B abone sayýmýz 4,9 milyona yükseldi. Geçen yýl yüzde 83,3 olan fiber abonelerimizin toplam sabit geniþbant aboneleri içindeki payý yüzde 87,9'a yükseldi. Ýkinci çeyrekte 449 bin kilometre olan fiber að uzunluðumuz 459 bin kilometreye yükseldi. Ýkinci çeyrekte 32,4 milyon haneyi kapsayan fiber að üçüncü çeyrek sonu itibarýyla 32,7 milyon haneyi kapsar duruma geldi. FTTC hane kapsamasý 19,9 milyon olurken, FTTH/B hane kapsamasý 12,8 milyona yükseldi. Dijital geleceðin inþasý için Türkiye'nin her köþesinde fiber yatýrýmlarýmýza ara vermeden devam ediyoruz." þeklinde görüþ belirtti.
- "SÝBER GÜVENLÝKTE DÜNYA STANDARTLARINDA ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ"
Sürekli yenilenen ürün ve hizmetlerle siber güvenlik alanýnda müþterilerine dünya standartlarýnda çözümler sunduklarýný bildiren Önal, Türkiye'nin en geniþ koruma kapasitesine sahip Türk Telekom Siber Güvenlik Merkezi'nde, 250'den fazla alanýnda uzman mühendisle müþterilerine destek verdiklerine iþaret etti.
Bu alandaki liderliklerini uluslararasý tescillerle de kanýtladýklarýnýn altýný çizen Önal, þunlarý kaydetti:
"Sertifikasyon kuruluþu CREST tarafýndan siber güvenlik alanýnda üç baþlýkta akredite edilen Türkiye'deki tek kurumuz. Ayrýca yerli ve milli ürün kullanma vizyonu ile ürünlerin yerlileþtirilmesi konusunda kararlý çalýþmalarýmýz sürüyor. Siber güvenlik alanýnda 2018'de yüzde 26 olan yerli ve milli çözümlerle ikame oranýný, 2023 itibarýyla yüzde 65'e yükselttik. Verinin iletilmesi, saklanmasý ve korunmasý aþamalarýnýn tümünde müþterilerimize yüksek standartlarda çözümler sunmaya, yerli ekosistemi destekleyerek ürün portföyümüzü zenginleþtirmeye devam edeceðiz."
2023 yýlý itibarýyla enerji verimliliði projeleri sayesinde 47 Gigawatt-saat enerji tasarrufu saðlarken, yenilenebilir enerji sistemlerinin toplam gücünü 4,3 megavata çýkardýklarý bilgisini paylaþan Önal, "405,8 megavat elektrik kurulu güç kapasite izni ile yenilenebilir enerji yatýrýmlarýmýzý hýzlandýrýyoruz. Bu kapasite 2023 yýlý elektrik tüketimimizin yüzde 65'ini karþýlayacak seviyede. 2023 itibarýyla emisyonlarýmýzý yüzde 22 azalttýk. Bu yýl ilk kez yayýnladýðýmýz Entegre Faaliyet Raporu ile sürdürülebilirlik stratejilerimizin çevresel etki, toplumsal fayda, dijital eþitlik ve ekonomiye katkýlarýný da ortaya koyduk. Tüm emisyon hesaplamalarý baðýmsýz bir üçüncü tarafça doðrulandý. 2030'a kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarýmýzý yüzde 45 oranýnda azaltmayý ve 2050 yýlýna kadar net sýfýr emisyona ulaþmayý hedefliyoruz. Geleceði iyileþtiren teknoloji anlayýþýmýzla tüm faaliyet alanlarýmýzda deðer yaratmaya odaklanýyoruz. Dijital dönüþümün her alanýnda sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek, gelecek nesillere daha yeþil bir dünya emanet etmek istiyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.