Türk Yatýrým Fonu'na sürpriz ülkeden üyelik talebi
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Türk Yatýrým Fonu Guvernörler Kurulu Açýlýþ Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, Türk Devletleri Teþkilatý bünyesindeki iþbirliði çerçevesinde Türk Yatýrým Fonu'nun operasyonel hale getirilerek güçlendirildiðini söyledi.

Türk Yatýrým Fonu için emek veren, çaba harcayan herkese teþekkür eden Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Bugün Fon'un operasyonel hale getirilmesine iliþkin ilk kararlarýn alýnacaðý tarihi bir toplantý gerçekleþtiriyoruz. Türk Devletlerinin, 2024 yýlý sonu itibarýyla 1,9 trilyon dolar ekonomik büyüklüðe, 178 milyon nüfusa ulaþarak dünya ekonomisi içinde önemli bir yer edinmesi beklenmektedir. Türk Dünyasý 2040 Vizyon Belgesi çerçevesinde, Türk Yatýrým Fonu'nu kurmaktaki en büyük amacýmýz, Türk Devletleri arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkilerin geliþmesini saðlamaktýr. Türk Yatýrým Fonu'nu 500 milyon dolar kayýtlý sermaye ile kuruyoruz. Türk Yatýrým Fonu hem kamu hem de özel sektör yatýrýmlarýmýzýn ivmelenmesini saðlayacaktýr.

Ayrýca, Fon birçok alanda projelere teknik destek verecektir. Fon, KOBÝ'lerin büyümesinde ve altyapý, yenilenebilir enerji, tarým ve turizm gibi birçok alandaki yatýrýmlarýn artmasýnda kritik role sahip olacak ve devam eden ekonomik kalkýnmaya katký sunacaktýr. Türk Yatýrým Fonu'nu Ýstanbul'da kurmaya karar vermiþtik. Bu konuda üye devletlerimize desteklerinden dolayý teþekkür ederim. Ýstanbul'un jeopolitik konumu, güçlü giriþimcilik ekosistemi ve nitelikli beþeri sermayesi Fon'a büyük katkýlar sunacaktýr. Biz Fon'un yüksek standartlý bir uluslararasý finans kuruluþu olmasýný amaçlýyoruz. Fon, organizasyon yapýsý, karar alma mekanizmalarý, insan kaynaklarý, risk yönetimi, izleme ve denetleme fonksiyonlarýyla her açýdan uluslararasý en iyi uygulamalara uygun olarak faaliyet gösterecektir."

- "MACARÝSTAN'IN TÜRK YATIRIM FONU'NA ÜYE OLMA ÝSTEÐÝNÝ MEMNUNÝYETLE KARÞILIYORUZ"

Þimþek, bugün ayrýca, Fon'a iliþkin "Ev Sahibi Ülke Anlaþmasý"nýn imzalanacaðýna iþaret ederek, Fon'un iþ modelinde uzun dönemli finansal sürdürülebilirliðin temel ilke olmasý gerektiðini aktardý.

Ayrýca, Fon bünyesinde yüksek nitelikli, profesyonel kadrolarýn oluþturulmasýnýn da önem taþýdýðýný belirten Þimþek, "Bu çerçevede, Fon Baþkanýna ve Genel Müdürüne önemli görevler düþmektedir. Fon'un etkin iþleyiþini saðlayacak yönetmelikler ve iþ planlarýnýn hazýrlanma sürecinin olabildiðince hýzlý þekilde tamamlanmasý da en büyük temennimizdir. Macaristan'ýn Türk Yatýrým Fonu'na üye olma isteðini memnuniyetle karþýlýyoruz. Fon faaliyetlerine baþladýðýnda Macaristan'ýn üyelik sürecinin tamamlanmasý önem verdiðimiz gündem maddelerinden biri olacaktýr. Türk Yatýrým Fonu'nun, çalýþma ilkeleri ve etkin iþleyiþ mekanizmasýyla baþarýlý iþbirliklerine örnek olacaðýna inancýmýz tam." ifadelerini kullandý.