Türkiye, 140 milyon dolarlýk maliyetten kurtulmak için kendi geliþtirdi! Yeni imzalar atýldý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý (SSB) ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüðü ortak giriþimiyle baþlatýlan MÝLTAR Projesi 3. Protokol revizyonu imza töreni, Bakan Bolat ve SSB Baþkaný Haluk Görgün'ün katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Bolat, törende, Türkiye'ni dünyanýn geliþmiþ en modern gümrük kapýlarýna sahip olduðuna dikkati çekerek, gümrüklerin daha etkin ve verimli þekilde hizmet verebilmesi için Bakanlýðýn modern ekipmanlara sahip olduðunu söyledi.

MÝLTAR Projesi'nin uygulanmaya baþlandýðý zamandan bu yana baþarýlý þekilde etkilerini görmeye devam ettiklerini belirten Bolat, "Bu konuda SSB'nin iþbirliði ve koordinasyonu söz konusu projenin baþarýsýnda büyük rol oynamýþtýr. Savunma sanayisinde son yýllarda atýlan adýmlarla ülkemiz, dünyada daha saygýn bir konuma ulaþmýþtýr. Türkiye'nin savunma sanayisindeki artan ihracatý ülkeye yeni ufuklar kazandýracaktýr." dedi.

Bolat, Ticaret Bakanlýðýnýn misyonunun kanunlara uygun, adil, güvenli ve sürdürülebilir ticari hayatý saðlamak ve güçlendirmek olduðuna iþaret ederek, sürekli iyileþtirilen anlayýþla 7 gün 24 saat çalýþma esasýna uygun olarak faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Gümrüklerin, bir ülkenin ekonomik sýnýrlarýný koruyarak, dýþ ticaretin düzenlenmesinde kritik rol oynadýðýný ifade eden Bolat, þu deðerlendirmede bulundu:

"Gümrük, bir ülkenin baðýþýklýk sistemi gibidir. Zararlý unsurlarý filtreleyerek ekonomik ve sosyal yapýnýn saðlýðýný korur. Dolayýsýyla, sýnýr kapýlarýnda denetim ve gözetim iþinin yapýldýðý bu mekanlarýn daima iyileþtirilmeye ve geliþtirilmeye ihtiyacý vardýr. Hem insan hem de teknoloji faktörünü kullanarak gereken güvenlik, denetim ve yakalamalar saðlanacaktýr. Bakanlýk olarak, ülkemizin güvenliðinin korunmasý ve ekonomik refahýnýn artýrýlmasý için takip ettiðiniz üzere kaçakçýlýkla amansýz þekilde mücadele ediyoruz."

Bolat, ticareti serbest ürünlerin kaçakçýlýðýnýn ülke için vergi kaybýna yol açtýðýný, dürüst tacir ve üreticiler karþýsýnda da orantýsýz ve negatif bir mekanizmaya dönerek rekabeti bozduðunu belirterek, gümrük idarelerinden toplanan vergi gelirlerinin ülkenin bütçe yönetimine büyük katký saðladýðýný söyledi.

Dürüst ticaret yapanlarýn haklarýný, ürünlerin gerekli testlerini yaparak tüketicilerin güvenliðini saðlamanýn da asli görevleri arasýnda yer aldýðýný vurgulayan Bolat, þunlarý kaydetti:

"Tek bir yurttaþýmýzýn kaçak bir üründen dolayý zarar görmemesi için daima dikkatli ve teyakkuz halindeyiz. Bundan dolayý, kaçakçýlýkla mücadelemize tavizsiz devam ediyoruz. Yasa dýþý ürün kaçakçýlýðý ise gençlerimiz baþta olmak üzere tüm toplum için büyük risk doðurmakta, ayrýca bu ürünlerin ticaretinden elde edilen gelirler terörün ve yasa dýþý suç örgütlerinin finansmanýna gitmektedir. Bu nedenlerle, gümrük kaçakçýlýðýný sadece bir ekonomik mesele olarak deðil ayný zamanda ulusal güvenlik meselesi olarak görmek ve buna uygun politikalar geliþtirmek, devletlerin öncelikli sorumluluklarý arasýnda yer almaktadýr. Son 1 yýl itibarýyla uyuþturucu yakalamasý yaklaþýk 12,5 milyar liraya, yasa dýþý ve kaçak ticaret yakalamalarý da 35,5 milyar liraya ulaþmýþtýr."

Bolat, Bakanlýk olarak yasal ticaret akýþýnýn kesintisiz sürmesi, kontrol ve denetimlerin uluslararasý standartlara uygun yapýlmasý için çalýþmalarý sürdürdüklerine dikkati çekerek, bu amaçlar doðrultusunda gümrük kontrollerine hýz kazandýran fiziki müdahalesiz kontrol sistemlerine yatýrýmlar yaptýklarýný ifade etti.

Envantere ilave edilen son teknolojiye sahip teknik cihaz ve bilgi sistemleriyle bu alanda dünyanýn sayýlý gümrük idareleri arasýnda yer aldýklarýný vurgulayan Bolat, "Kesintisiz bir þekilde sürdürülen kaçakçýlýkla olan mücadelemiz kendi içinde de bir maliyete sahiptir
Kaçakçýlýkla mücadelede en çok kullandýðýmýz sistemlerin baþýnda gelen Araç ve Konteyner Tarama Sistemleri bu projeye kadar yurt dýþýndan ithal edildi. Bu durum ülkemizin dýþ ticaret dengesi için negatif bir etki oluþturdu. Söz konusu cihazlar için 140 milyon dolarlýk bir bedel ödendi, bu maliyetten kurtulmak için Bakanlýðýmýzýn ve SSB'nin ortak giriþimleriyle MÝLTAR Projesi'ni hayata geçirdik." ifadelerini kullandý.

MÝLTAR Projesi'nin baþarýsýnýn ardýndan, tarama sistemlerinin yerli üretiminin devam etmesine ve ürün yelpazesini geniþletmeye karar verdiklerini bildiren Bolat, söz konusu projenin sadece Türkiye'nin güvenlik ve ticaret altyapýsýný güçlendirmekle kalmayýp, ayný zamanda yerli teknoloji ve sanayinin geliþimine de önemli katkýlarda bulunacaðýný aktardý.

Yerli üretim sayesinde, dýþa baðýmlýlýðý azaltarak ülke kaynaklarýyla daha güçlü ve baðýmsýz bir sistem oluþturmayý hedeflediklerini belirten Bolat, "Böylece ülkemizin savunma ve güvenlik alanýndaki kapasitesini artýrýrken ayný zamanda ekonomik büyümemize ve ihracat potansiyelimizin artýrýlmasýna da katký saðladýk. Ülkemizin potansiyeli, kapasitesi çok büyük. Kendi dijital ve biliþim ihtiyaçlarýna cevap verecek niteliktedir. Yeter ki buna inanalým ve gerekli desteði saðlayalým. Artýk yüksek teknolojik ürünleri ihraç eden ülke haline geldik. Katedeceðimiz mesafenin büyüklüðünün farkýndayýz. Projede emeði ve desteði bulunan herkese teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

- "DIÞA BAÐIMLILIÐIMIZ GÜN GEÇTÝKÇE AZALIYOR"

SSB Baþkaný Haluk Görgün de Baþkanlýk olarak ileri teknoloji kazaným çalýþmalarýný bütüncül bir yaklaþýmla takip ederek, desteklemeye ve yönetmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Görgün, savunma sanayi þirketlerinin askeri ürün ve platformlarýn yaný sýra yüksek teknolojili ve stratejik alanlarda da dýþa baðýmlýlýðý en aza indirecek þekilde çalýþmalarýna devam ettiðin dikkati çekerek, "Ülkemiz savunma sanayi alanýnda özellikle son yýllarda çok ciddi bir atýlým içerisinde. Yürütmekte olduðumuz projeler vasýtasýyla ihracatýmýz her geçen gün daha da artýyor ve büyüyor. Dýþa baðýmlýlýðýmýz da buna paralel olarak gün geçtikçe azalýyor." dedi.

Gümrük denetimlerinin baþarýyla gerçekleþtirilebilmesi ve ülke güvenliðini tehdit edebilecek unsurlarýn ülkeye giriþ ve çýkýþýný önlemek amacýyla MÝLTAR Projesi'ni Bakanlýkla hayata geçirdiklerini anýmsatan Görgün, þu deðerlendirmede bulundu:

"Projeyle özellikle kargo ve araç inceleme, katý ve likit patlayýcý ve kimyasal madde saldýrý tespiti gibi yetenekler kazanýlmýþ oldu. Bu projelerin yerli ve milli olarak geliþtirilmesiyle kaynaklarýmýzýn yurt içinde kalmasýna katký saðlamayý, maliyetlerin düþürülmesine ve yeni bir alanda da dünya pazarýna girecek bir ürüne sahip olmayý önemsiyoruz."

Görgün, savunma sanayi ekosistemi olarak Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada geliþen koþullar karþýsýnda ihtiyaçlarýnýn en üst seviyede karþýlanabilmesi için çalýþmaya devam edeceklerine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn kararlýlýðý, liderliði ve verdiði güçle birlikte Türkiye Yüzyýlý'nýn öncü sektörlerinden biri olma yolunda emin adýmlarla ilerliyoruz. Ýleri bir teknolojiye sahip savunma sanayi ürünlerinin inovasyon odaklý diðer sektörlere öncülük etmesine katkýda bulunmak amacýyla da kamu, akademi ve özel sektörle hep birlikte gerçekleþtireceðimiz çalýþmalarda tüm paydaþlarýmýza baþarýlar diliyorum."

  • MÝLTAR Projesi
  • ömer bolat
  • kaçakçýlýkla mücadele