Yumaklý, Baðýmsýz Antalya Milletvekili Aykut Kaya'nýn temel tarým ürünlerinin üretiminin yetersiz olduðu iddiasýna iliþkin yazýlý soru önergesini yanýtladý.
Bakan Yumaklý, Türkiye'nin 23,9 milyon hektar iþlenen tarým alaný varlýðý ile 85 milyonu aþan ülke nüfusu ve 50 milyona yaklaþan turistin gýda ihtiyacýnýn karþýlanmasýnýn yanýnda ihracatta da bulunarak, tarýmsal hasýlada Avrupa'nýn birinci tarým ülkesi olma özelliðini devam ettirdiðini belirtti.
Son 3 yýlda, þeker pancarý, mýsýr, ayçiçeði, soya, pamuk, kuru soðan, kuru fasulye, yulaf, zeytin, elma, kiraz, armut, incir, Antep fýstýðý, mandarin, limon, þeftali, muz, çilek, nar, erik, ceviz, ayva, badem, kivi, Trabzon hurmasý, domates, biber ve lahana üretimlerinde tüm zamanlarýn üretim rekoru kýrýldýðýný aktaran Yumaklý, "Ülkemizde uygulanan politikalarýn sonucunda, birim alandan elde edilen verimlilikte önemli artýþlar saðlanmýþ ve toplam bitkisel üretim miktarýmýz artmýþtýr. 2002 yýlýnda 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarý, 2023 yýlýnda yüzde 39,5 artarak 136,9 milyon tona yükselmiþtir." ifadelerini kullandý.
- "BUÐDAY UNU ÝHRACATINDA DÜNYADA BÝRÝNCÝ"
Birleþmiþ Milletler Gýda ve Tarým Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye'nin dünya bitkisel ürünler üretiminde 12'nci, sebze üretiminde 4'üncü ve meyve üretiminde dünyada 6'ncý sýrada olduðunu bildiren Yumaklý, þu bilgileri verdi:
"Ülkemiz, fýndýk, kiraz, incir, kayýsý, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünya birincisi. Kavun, karpuz, hýyar, pýrasa, zeytin, mandarin ve elma üretiminde dünya ikincisi. Çilek, nohut ve domates üretiminde dünya üçüncüsü. Kestane, ceviz, armut ve mercimek üretiminde dünya dördüncüsü. Þeker pancarýnda beþinci. Üzümde altýncý ve kütlü pamuk üretiminde yedinci sýradadýr. Fýndýk, kuru kayýsý, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde dünya ihracatýnda lider konumdadýr. Buðday unu ihracatýnda dünyada birinci, makama ihracatýnda ikinci sýradadýr."
Yumaklý, Türkiye'nin tarým sektöründe yurt içi ihtiyacý karþýladýðýna, tarým ve gýda ürünleri dýþ ticaretinde de net ihracatçý olduðuna iþaret ederek, "2002 yýlýnda 3,8 milyar dolar olan tarým ve gýda ürünleri ihracatýmýz 2023 yýlýnda 31 milyar dolara yükselmiþ ve 2023 yýlýnda 6,9 milyar dolar dýþ ticaret fazlasý verilmiþtir." bilgilerini paylaþtý.
Çiftçilere bitkisel üretim desteklemeleri verildiðini aktaran Yumaklý, "Bakanlýðýmýzca bitkisel üretimin artýrýlmasý kapsamýnda atýl ve boþ alanlarýn, nadas alanlarýn tarýmsal üretime kazandýrýlmasýna yönelik faaliyetler sonucunda son iki yýlda 4,7 milyon dekar alan tarýmsal üretime kazandýrýlmýþ, nadas alanlarý 2,45 milyon dekar azaltýlmýþ, tarla bitkileri ekiliþ alaný 6,49 milyon dekar artýrýlmýþtýr." ifadelerini kullandý.
- TARIMSAL DESTEK 2024'TE 91,55 MÝLYAR LÝRA
Yumaklý, bitkisel üretimin geliþtirilmesi ve mera alanlarýnýn ýslah edilmesi amacýyla 12 ayrý proje yürütüldüðünü vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Tarým arazilerinin kullanýmýnýn etkinleþtirilmesine yönelik olarak ekim programýnda olmayan ve nadasa ayrýlan alanlar ile iþlemeli tarýma uygun olmayan alanlarda uygun üretim tekniklerini kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artýrýlmasý amacýyla azami yüzde 75'i ayni destek ile ülke genelinde projeler yürütülmektedir."
Türkiye'de bitkisel üretimi artýrmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliði saðlamak, kayýtlýlýðý artýrmak ve çevreye duyarlý alternatif tarým tekniklerinin geliþtirilmesine yönelik olarak çiftçilere destekleme ödemesi yapýldýðýný bildiren Yumaklý, bu kapsamda tarýmsal desteklerin 2024 yýlýnda 91,55 milyar lira olacaðýný belirtti.